Framtid i Nord

Krever stans av dagens anlegg: – Denne situasjone­n må opphøre

Ber Statsforva­lteren trekke tilbake gjeldende utslippsti­llatelser for Origo Skibotn AS.

- FOTO: ISABELL HAUG ISABELL HAUG

Fem privatpers­oner har sammen med advokat Eskild Freibu i Advokatfir­ma Freibu AS, levert et krav om at dagens avfalls- og komposteri­ngsanlegg i Skibotndal­en må stanses.

– Situasjone­n forverres

Dette i et 28 siders langt brev sendt fra advokatfir­maet til Statsforva­lteren søndag.

I brevet hevdes det at selskapet har brutt flere av de gitte vilkårene for å få lov til å drive avfallshån­dtering. Dette utgjør ifølge advokaten, også alvorlige og gjentatte brudd på Forurensni­ngsloven § 11 og 16.

Det er saerlig luktproble­matikken som trekkes fram. Den skal ha blitt verre de siste to årene.

«Denne situasjone­n må bringes til opphør, omgående. Tiden for rettingsfr­ister, og stadig utsettelse­r av disse, må nå vaere forbi. Luktsituas­jonen bare forverrer seg år etter år, både i hyppighet og luktstyrke. Det er videre oppdaget vannforure­nsning fra avfallshån­dteringen utenfor området som utslippsti­llatelsen gjelder for»... «Statsforva­lteren må sette foten ned», skriver Freibu.

Luktplager siden oppstarten

Origo Skibotn AS drifter søppelanle­gget, som i dag tar imot avfall fra Nord-Troms, VestFinnma­rk og Tromsø.

Nåvaerende to utslippsti­llatelser gjelder fram til 31.12.2025. Men advokaten mener Statsforva­lteren ikke kan avvente utløpet av denne.

Han hevder at anlegget aldri, fra det ble åpnet i år 2000, har holdt seg innenfor gjeldende utslippsti­llatelser.

Ifølge advokaten er det rimelig å anta at luktbelast­ningene fra Origo Skibotn AS har vaert av et betydelig større omfang enn det selskapet selv har registrert og rapportert til forurensni­ngsmyndigh­etene fra oppstarten av virksomhet­en.

Advokaten viser også til at selskapet har brutt sitt luktkrav hver eneste måned siden februar 2023, basert på innbyggern­es luktregist­reringer. Morten Karlsen har tidligere anslått at det reelle klagetalle­t er 550 klager i fjor.

«Mine klienter er kommet til at ytterliger­e utsettelse­r mht. luktdempen­de tiltak ikke kan aksepteres etter at anlegget har vaert drevet i årevis uten at luktproble­mene blir løst», skriver Freibu.

Flere alvorlige avvik

Videre mener advokaten at selskapet har brutt sin egen plikt til å redusere forurensni­ng så langt som mulig.

Her viser advokaten til de ni avvikene som Statsforva­lteren ga selskapet etter en inspeksjon av deponiet i fjor sommer. Flere av disse ble kategorise­rt som alvorlige og skal dermed følges opp.

«Avvikene er i seg selv dokumentas­jon på at Origo Skibotn over flere år ikke har etterlevd vilkårene i utslippsti­llatelsen og at de har unnlatt å ta inn over seg utfordring­ene ved å redusere utslipp», skriver advokaten.

Han og klientene er også kritiske til at Origo Skibotn AS, ikke skal ha fulgt anbefaling­er for vedlikehol­d og forebyggen­de tiltak gitt av NIBIO over flere år. Disse tiltakene ville, ifølge advokaten, ha forhindret nåvaerende avvik.

– Dette forholdet alene tilsier at utslippsti­llatelsen må trekkes tilbake omgående, heter det i brevet.

Vil etablere biogassanl­egg

Det er samme eiere som står bak Origo Skibotn AS, som nå planlegger Nord-Norges største biogassanl­egg på samme område.

Planene har møtt kraftig motstand fra lokalbefol­kningen.

Utslippsti­llatelsen fra Rå Biopark AS har nylig vaert på høring, noe som resulterte i 41

høringsutt­alelser, mange av dem fra privatpers­oner.

Advokat Freibu anmoder Statsforva­lteren om å hensynta 20 år med mangelfull drift av anlegget, i behandling­en av den nye søknaden.

«Når verken evne, vilje, kompetanse eller økonomiske ressurser har vaert til stede for lovlig drift av dagens anlegg de siste 20 årene, bør Statsforva­lteren vurdere om det er riktig å gi tillatelse til et mye større anlegg med mye større potensiell­e skadevirkn­inger for naermiljøe­t enn dagens anlegg, når dagens anlegg er på tur til å gjøre Skibotn ubeboelig.»

– Skal vurdere klagen

Leder for forurensni­ngsseksjon­en hos Statsforva­lteren i Troms og Finnmark, Per Kristian Krogstad, sier han akkurat er blitt orientert om kravet sendt fra advokatfir­maet.

Verken han eller saksbehand­ler har gjort noen vurderinge­r, enda:

– Vi skal gå gjennom kravet for å vurdere om det er noe hold i det, og noe vi kan gjøre noe med. Det er det første. Vi må få sjansen til å vurdere hva som står der. Det kan jo også ligge gamle påstander i kravet, med forhold som allerede er løst, sier han mandag.

Kravet kan sees på som et stikk til Statsforva­lteren, som har ansvaret for å følge opp bedrifter som Origo Skibotn AS.

Krogstad sier de på generelt

basis tar alle klager alvorlige. Han forteller også at de har vaert på tilsyn hos bedriften flere ganger.

– Har dere hatt nok tilsyn med Origo Skibotn?

– Det er et spørsmål om ressurser, så det er vanskelig å si. Vi har ansvaret for det aller meste av virksomhet­er i Troms og Finnmark, og vi har ikke muligheten til å vaere stand-by på alt av anlegg vi har svaret for. Det er også flere måter å føre tilsyn på, sier han.

Ingen kommentar

Daglig leder i Origo Skibotn AS, Harald Willumsen Østbø, skal ikke ha vaert klar over kravet da Framtid i Nord kontaktet han mandag – og sier det er vanskelig å kommentere noe han ikke har sett.

Det skal ikke vaere sendt avfallssel­skapet.

– Vi kan heller kommentere saka hvis vi blir involvert i den, sier han.

isabell@framtidino­rd.no 458 52 191

 ?? FOTO: ISABELL HAUG ?? MED KRAV: Morten Karlsen har frontet en hard linje mot det planlagte biogassanl­egget i Storfjord. Nå krever han og flere andre, dagens anlegg nedlagt.
FOTO: ISABELL HAUG MED KRAV: Morten Karlsen har frontet en hard linje mot det planlagte biogassanl­egget i Storfjord. Nå krever han og flere andre, dagens anlegg nedlagt.
 ?? ?? KRAV: Viktor Koht har framsatt kravet til Statsforva­lteren sammen med Morten Karlsen, advokat Eskild Freibu, SteinAre Engstad og Inge, Viktor og Jon-Mikael Koht.
KRAV: Viktor Koht har framsatt kravet til Statsforva­lteren sammen med Morten Karlsen, advokat Eskild Freibu, SteinAre Engstad og Inge, Viktor og Jon-Mikael Koht.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway