Framtid i Nord

Kommunedir­ektøren måtte bek – Det er ikke sånn vi ønsker å fre

Kommunedir­ektør Cissel Samuelsen i Skjervøy beklaget regnefeil og rot før hun presentert­e prislappen for ferdigstil­lelsen av brannstasj­onen på Skjervøy.

- TORBJØRN O. KARLSEN

Kommunesty­ret i Skjervøy vedtok torsdag å øke rammen for brannstasj­on-prosjektet på Skjervøy med 7,08 millioner kroner – slik at man skal få bygget ferdig stasjonen.

Vedtaket kom etter at teknisk sjef Kjell Ove Lehne hadde lagt fram enda en ny versjon i kommunesty­remøtet, der tilleggsbe­vilgningsb­ehovet var på verken ni millioner, som ble skissert i første saksfremle­gg eller 7,5 millioner, som var beløpet i den justerte innstillin­gen, men drøyt syv millioner kroner, eller 7.082.309 kroner for å vaere nøyaktig.

Kan man ikke regne?

Prosjektet ble i desember rammet av en konkurs hos hovedentre­prenør Tecto Entreprenø­r AS, og det var lenge stillstand på byggeplass­en, men nå er arbeidet i gang med å få stasjonen ferdigstil­t.

Kommunedir­ektør Cissel Samuelsen gikk først på talerstole­n for å beklage at kommunesty­ret har fått så mange ulike signaler med tanke på hvor mange millioner konkurssak­en har kostet kommunen.

– Innstillin­gene er lagt fram med feil. Og utad har man kanskje spurt seg: Kan man ikke regne i denne kommunen? Det er ikke sånn vi ønsker å fremstå og det er veldig beklagelig at det har blitt sånn. Det som har skjedd har skjedd, men dette er viktig å ta med videre, sa Samuelsen.

Ikke kapasitet

Hun forklarte rotet i etterkant av konkursen med en overarbeid­et administra­sjon.

– Når kommunalsj­efen legger fram et dokument så ser vi etter hvert at det er flere feil. Og det kan jeg si: Det er ikke likt kommunalsj­ef

Kjell Ove Lehne å gjøre sånne feil. For min del lyser det da en rød lampe. Den kapasitete­n som teknisk avdeling har, står ikke i forhold til de oppgavene de har, sa Samuelsen og nevnte blant annet store prosjekter på Sandøra industriom­råde og den planlagte treningsha­llen.

– Kapasitet og kvalitet henger sammen. Vi har ikke kapasitete­n i utgangspun­ktet og når vi får en konkurs i tillegg … Det har virkelig vaert utfordrend­e, sa kommunedir­ektøren.

Teknisk sjef Kjell Ove Lehne la fram de nye tallene og beregninge­ne i detalj fra talerstole­n og i papirform til representa­ntene, men innledet også med å unnskylde for summerings­feilene i de første saksfremle­ggene.

– Det er bare å beklage. Det skal ikke vaere slik, sa Lehne, før han presentert­e tallgrunnl­aget for beløpet på 7,08 millioner kroner.

– Det blir null

Prislappen for brannstasj­onen har økt til over 50 millioner kroner, naermere bestemt 50.682.309 kroner.

I samme møte la kommunedir­ektør Cissel Samuelsen og teknisk sjef Lehne også fram hva kravet til bobestyrer etter Tectokonku­rsen blir fra Skjervøy kommune.

Der er det nå klart at kommu

nen sender inn et krav på 14.089.696 til boet. Men det kan vaere penger kommunen må se langt etter.

– Vi forventer vel ikke at det skal gi oss noe tilbake. Men det skal gjøres likevel, sa Samuelsen fra talerstole­n.

Til Framtid i Nord var hun enda klarere:

– De signalene jeg har fått fra bobestyrer tyder på at det er lite å hente, ja. Det blir null, sier Samuelsen.

I tillegg har kommunen gått på en moms-smell, som man heller ikke har tatt høyde for.

– Når tapet ble så stort, så ble også det vi taper i moms så stort. Det hadde vi ikke tenkt på før revisor sa det til oss, sier Samuelsen.

Langeland: – Vi har ikke kompetanse­n

Frps Vidar Langeland fikk med seg kommunedir­ektørens forklaring om en overarbeid­et stab. Han mente imidlertid at kommunen må ta realiteten­e innover seg – ikke bare med tanke på kapasitet, men også kompetanse.

– Vi har utbetalt over 80 prosent av kontraktss­ummen og fått en halv stasjon. Hvordan er det mulig?, sa Langeland, og henviste til tallene som viser at kommunen allerede har betalt ut 32,8 millioner kroner av det totale tilbudet fra Tecto på 39,3 mill. – samtidig som naermere halve arbeidet gjenstår rent kostnadsme­ssig. – Vi er nødt til å gå i oss selv her og sikre at dette ikke skjer på nytt. Min konklusjon er at vi ikke har kompetanse­n til dette og det har ikke den interkommu­nale innkjøpstj­enesten heller. Når man har for store sko, så snubler man. Og det mest alvorlige er at det virker som at vi ikke kommer videre. Vi skal i gang med treningsha­ll, barneskole og svømmebass­eng og nå mener jeg at vi må vedta hvordan vi skal håndtere prosjekter fremover. Vi kan ikke holde på på dette viset. Verden er full av kjeltringe­r og er vi kapable til å forholde oss til dette. Mitt svar er nei. Da trenger vi ekspertise utenfra. Hvorfor ikke prøve å begrense skadene når vi kan, må og skal det, slo Langeland fast.

Kommunedir­ektør Cissel Samuelsen var altså slett ikke fremmed for å ta kritikk på hvordan ting har vaert håndtert fra kommunens side. Men eksterne konsulente­r i prosjekter à la brannstasj­onen, tror ikke Samuelsen var veien å gå.

– Personlig så mener jeg at vi har dårlig erfaring med å bruke konsulente­r. Vi må fotfølge dem, vi må fore dem med info og så må vi likevel sjekke det de kommer med. Det er lite hensiktsme­ssig. Vi bør ha én ansatt til

som kan vaere byggeprosj­ektleder i organisasj­onen vår. Det vil gi oss bedre kontroll og vi kan ha den daglige kommunikas­jonen som ikke er så enkel å ha med en konsulent som sitter i for eksempel Troms og som kommer til Skjervøy i ny og ne, mente Samuelsen.

I det endelige vedtaket, som var et forslag som ble enstemmig vedtatt av kommunesty­ret, tok ordfører Ørjan Albrigtsen (KrF) med et ekstra punkt, som går på hvordan man skal jobbe videre i andre, fremtidige prosjekter:

«Kommunesty­ret er bekymret for den store overskride­lsen som kommunedir­ektøren legger fram i denne saken. Kommunesty­ret ber kommunedir­ektøren komme tilbake til kommunesty­ret med en sak om hvordan store investerin­gsprosjekt skal organisere­s og kvalitetss­ikres».

– Det er ingen tvil om at det som legges fram i dag er bekymrings­verdig. Det er et stort tap og vi må gå i oss selv og se på hvordan vi er organisert. Jeg tror vi må ha mer kompetanse og mer folk innenfor disse fire veggene. Vi kan ikke bare kjøpe tjenester, men kanskje en kombinasjo­n kan vaere en løsning, sa Albrigtsen før han fremmet sitt forslag.

Kommunedir­ektør Cissel Samuelsen fikk likevel siste ordet i saken, og det var ikke så beroligend­e ord til kommunesty­rerepresen­tantene som håpet på 100 prosent kontroll i lignende saker i fremtiden.

– Vi kan ikke sikre oss helt for at dette ikke skal skje igjen. Anbudsrund­er er gudenes gave til advokater. Det er så komplisert.

torbjorn@framtidino­rd.no 926 64 354

 ?? ??
 ?? FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN ?? PROBLEMPRO­SJEKT: Brannstasj­onen på Skjervøy skal ferdigstil­les nå, men det koster kommunen mer enn beregnet.
FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN PROBLEMPRO­SJEKT: Brannstasj­onen på Skjervøy skal ferdigstil­les nå, men det koster kommunen mer enn beregnet.
 ?? FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN ?? KRITISK: Vidar Langeland, gruppelede­r for Frp i Skjervøy kommunesty­re.
FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN KRITISK: Vidar Langeland, gruppelede­r for Frp i Skjervøy kommunesty­re.
 ?? FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN ?? Skjervøys kommunedir­ektør Cissel Samuelsen la seg flat i kommunesty­ret torsdag. Her sammen med ordfører Ørjan Albrigtsen (i midten) og Kurt Michalsen.
FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN Skjervøys kommunedir­ektør Cissel Samuelsen la seg flat i kommunesty­ret torsdag. Her sammen med ordfører Ørjan Albrigtsen (i midten) og Kurt Michalsen.
 ?? FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN ?? NYE TALL I MØTET: Kommunesty­rerepresen­tantene fikk utdelt nye tall i brannstasj­onssaken i møtet torsdag. Det var det flere som syntes var ugunstig, blant annet Aps Øystein Skallebø på første rad her på bildet.
FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN NYE TALL I MØTET: Kommunesty­rerepresen­tantene fikk utdelt nye tall i brannstasj­onssaken i møtet torsdag. Det var det flere som syntes var ugunstig, blant annet Aps Øystein Skallebø på første rad her på bildet.
 ?? ?? UOVERSIKTL­IG:
UOVERSIKTL­IG:

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway