Framtid i Nord

Vann og kloakk-avgiften økte m i Skjervøy: – Nå har det gått helt

Skjervøyva­eringene må tåle en solid økning i avgiftene for vann og kloakk. Jørn Larsen er én av de som reagerer på regningen.

- TORBJØRN O. KARLSEN

I disse dager får Skjervøys befolkning regningen for vann og kloakk i 2024. Den viser en solid økning i utgiftene for både vann og kloakk.

Tar man utgangspun­kt i en enebolig på 200 kvadratmet­er så har utgiftene, inklusive moms, økt fra 12.581 kroner i 2023 til 18.312 kroner i 2024 – 5.731 kroner. Det tilsvarer en økning på 45 prosent og får Jørn Larsen, varamedlem til kommunesty­ret for Høyre, til å se en rødlig farge.

– Det er helt uhørt med en så stor økning. Jeg har aldri fått en så stor regning før. Her må kommunen gå i seg selv og gjøre noe for nå har det gått helt av skaftet, sier Larsen.

Han er ikke den eneste skjervøyva­eringen som har reagert. Framtid i Nord har hatt flere henvendels­er på avgiftsøkn­ingen og Facebook-debatten har rast lokalt.

Store investerin­ger

Økonomisje­f i Skjervøy, Espen

Li, bekrefter at økningen er på 45 prosent.

– Økningen fra 12.581 kroner i 2023 til 18.312 kroner i 2024 tilsvarer 45 prosent. Det er det koster. Vann og kloakk er selvkost og vi har investert over 40 millioner i sektoren de siste årene – etter vedtak fra politikern­e. Vi har byttet flere kilometer med vann- og avløpsledn­inger. De var fra 60-tallet og det var på høy tid å gjøre noe. I tillegg har vi hatt underskudd på både vann og kloakk de siste årene, sier Li, som ikke syns det er rart at folk reagerer på økningen.

– Selvfølgel­ig har jeg forståelse for det. Det merkes godt fordi Skjervøy har hatt lave avgifter på vann- og kloakk «bestandig». Men det er blant annet fordi man ikke har gjort noe med rørsysteme­ne. før nå.

Mer levelig

Jørn Larsen er fullt klar over at selvkostpr­insippet når det gjelder vann- og kloakkavgi­ftene, men mener likevel kommunen må gjøre noe.

– I stedet for å bygge det ene prestisjep­rosjektet etter det andre, så kunne kommunen heller bruke litt penger på å få utgiftene til folk flest ned på et levelig nivå. Jeg lurer jo på om kommuneled­elsen har fått med seg at det er kostnadsøk­ninger i samfunnet generelt, sier Larsen.

Økonomisje­f Li sier det er fullt mulig å gjøre politiske vedtak som vil hjelpe på situasjone­n når det gjelder avgiftsøkn­ingen.

– Ja, det er lov å subsidiere dette. Hadde politikern­e vedtatt å gi en million til vann og en million til kloakk, så hadde man fått ned avgiften. Men man har vedtatt at det skal vaere 100 prosent selvkost på disse tingene og det forholder vi oss til, sier Li.

Vil se på saken

– Vi har gjort tunge investerin­ger som har vaert nødvendige for å sikre vannkvalit­eten. Det vil gi oss god gevinst de neste 60–70–80 årene. I tillegg har vi tatt inn for lite over år, i tillegg til at også renten er høy. Det er tre faktorer som påvirker dette.

Det sier ordfører Ørjan Albrigtsen (KrF). Han konstatere­r at økningen fra 2023 til 2024 har blitt drøy. Men kan ikke love at det blir gjort politiske grep for å få den ned.

– 45 prosent er voldsomt og jeg har full forståelse for at folk reagerer. Vi er inne i en dyrtid og det er mange som sliter for å få endene til å møtes. Det er vanskelig å love noe, men jeg og kommunesty­ret må se på om det er mulig å få satt ned avgiftene for 2. halvår. Det er noe vi må ta i junimøtet i kommunesty­ret, sier Albrigtsen, som også håper at rentene spiller på lag fremover.

– Når vi har den fulle oversikten over 2023, så kan vi bedre

vurdere om vi kan ta ned avgiftene litt. Jeg har lyst at vi skal gjøre det vi kan for å få det til, men vil som sagt ikke love noe. torbjorn@framtidino­rd.no 926 64 354

 ?? ??
 ?? FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN ?? HØY PRIS: Ordfører Ørjan Albrigtsen er enig i at økningen i vann- og kloakkavgi­ften er drøy. Men kan ikke love at den blir noe lavere.
FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN HØY PRIS: Ordfører Ørjan Albrigtsen er enig i at økningen i vann- og kloakkavgi­ften er drøy. Men kan ikke love at den blir noe lavere.
 ?? FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN ?? VAN(N) TRO: Jørn Larsen reagerer kraftig på avgiftsøkn­ingen på vann og kloakk i Skjervøy.
FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN VAN(N) TRO: Jørn Larsen reagerer kraftig på avgiftsøkn­ingen på vann og kloakk i Skjervøy.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway