Framtid i Nord

Er det skredfare i Djupvik, stenges denne løypa på innlandet

Kåfjord kommune er eneste kommune som stenger konsekvent alle skuterløyp­ene når skredfaren er stor.

- ARE BERGSET ELVESTAD

I Kåfjord kommune stenger alle skuterløyp­ene når Varsom.no melder at skredfaren er på rødt nivå, faregrad fire.

Det er en praksis som er noe ulikt de andre nordtromsk­ommunene, hvor de stenger enkelte løyper – ikke alle.

Eksempelvi­s så kan man se at skuterløyp­a ved Lyngseidet blir stengt i Lyngen, eller løypa mellom Reinfjord og Olderfjord i Kvaenangen, når skredfaren er stor.

Det er en praksis som Eilif Gundersen i Kåfjord Snøscooter­forening mener er uheldig.

De stikker og tråkker skuterløyp­a som går fra Birtavarre og opp dalen til Guoláš-vannet, kommunegre­nsa til Nordreisa, i tillegg til mot Manndalen.

– Det er litt spesielt, ja. Jeg har flere ganger prøvd å stille spørsmålet om det virkelig er så stor rasfare opp Kåfjorddal­en som det er andre steder i kommunen. Store deler av løypa går opp veien på en høyde. Det er rart at de stenger Kåfjorddal­sløypa uten at det er gjort en lokal vurdering på det, sier Gundersen.

Han forklarer at på det strekket den løypa går, får de ikke de samme snømengden­e som ute ved kysten.

Langs løypa forteller han at det kun er ved Gussagurra­luohkká (Gussagurra på folkemunne) at det kan gå skred.

– Det skal vaere ganske mye snø hvis det utgjør en fare. Det har jeg opplevd to ganger i min tid som leder for skuterfore­ninga. Hvis det er slik at det kommer et stort snøfall og det blir skredfarli­g der, skal jeg vaere den første til å vaere med å stenge løypene.

Gundersen har vaert i skuterfore­ninga i 16 år.

Forskjelle­ne mellom hvor mye det har snødd i Kåfjorddal­en, sammenlign­et med i ytre

Kåfjord, er store.

Gunn Andersen, kommunalsj­ef for miljø, drift og utvikling i Kåfjord kommune, forteller at de må følge de varslene de får på skredfare.

– Vi må vaere sikre på at det ikke er skredfare når vi skal trygge samfunnet og sikkerhete­n for innbyggern­e. Det er mange bygdeløype­r som går i utløpsområ­der, noe som lett kan glemmes, sier hun og påpeker at det er under faregrad tre de fleste skredulykk­er skjer.

– Enn hvis noe skjer? Dette er ikke så enkelt å forholde seg til. Jeg må selv ta hensyn at min datter og andre unge med skutersert­ifikats som er uten den livserfari­ngen de erfarne kjørerne har. At de kan ferdes trygt på løypene når de er åpne. Vi er blant de mest rasutsatte kommunene i landet – er det faregrad fire så stenger vi alt, og ved faregrad tre så vurderer vi enkelte strekninge­n, sier Andersen.

De baserer stengninge­ne på rapportene fra Varsom og NGI.

Det står ingenting i løypeforsk­riften til Kåfjord at løypene skal stenge ved faregrad fire. Andersen påpeker at dokumentas­jonen for forskrifte­n tilsier at de kan stenge av den årsaken.

Årsaken til at alle løypene stenges, er at det ikke finnes noe lokale vurderinge­r å basere seg på. Hun påpeker at når Varsom varsler skredfaren for Kåfjord, gjelder samme varselet hele Nord-Troms.

– Jeg skjønner Gundersen veldig godt at man synes det er frustreren­de. Skuterkjør­ing er en rettighet man føler man skal ha og er en del av kulturen vår; å kjøre til fjellet for fiske og rekreasjon.

Men, dette er ikke en ukjent problemsti­lling for kommunen. Andersen sier at de jobber med at Kåfjords driftsutva­lg skal ha et møte med foreningen for å gå igjennom hvordan man vil ha det.

– Vi vil ikke bare vaere vanskelige. Jeg har jo skuter selv, legger hun til.

are@framtidino­rd.no 40106377

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Eilif Gundersen, leder i Kåfjord Snøscooter­forening, har kun to ganger de siste 16 årene opplevd at det har gått skred langs Kåfjorddal­sløypa.
FOTO: PRIVAT Eilif Gundersen, leder i Kåfjord Snøscooter­forening, har kun to ganger de siste 16 årene opplevd at det har gått skred langs Kåfjorddal­sløypa.
 ?? FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD ?? Store deler av skuterløyp­a opp Kåfjorddal­en følger veitraseet. Her broen over Goikegorsa.
FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD Store deler av skuterløyp­a opp Kåfjorddal­en følger veitraseet. Her broen over Goikegorsa.
 ?? FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD ?? Gunn Andersen, kommunalsj­ef for miljø, drift og utvikling i Kåfjord kommune.
FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD Gunn Andersen, kommunalsj­ef for miljø, drift og utvikling i Kåfjord kommune.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway