Framtid i Nord

Kan bli stans i hjemmebakt­e brød til barnehager og skoler i denne kommunen

Kjøkkenet på Kåfjord helsetun er fritatt å bake brød til kommunens barnehageo­g skolebarn: – Ordningen har gått ut over det arbeidet de egentlig skal gjøre, forteller utvalgsled­er.

- ARE BERGSET ELVESTAD are@framtidino­rd.no 40106377

7. og 8. februar hadde utvalgene oppvekst, helse og omsorg i Kåfjord oppe saken om å evaluere ordningen for utveleveri­ng av mat til barna på skolene og i barnehagen­e til kommunen.

Siden februar 2022 har kjøkkenet på Kåfjord helsetun baket og levert hjemmebakt brød to ganger i uken etter behovet til skolene og barnehagen­e.

Men, det har gått ut over kapasitete­n til kjøkkenet.

Mye å gjøre

De har i dag 2,2 årsverk, lager middager til institusjo­n og

hjemmeboen­de pasienter, i tillegg til brødbakst til institusjo­n, pakker middager to dager i uken – alt dette lages etter hvilke allergier og kostkrav de som skal spise det har.

I sakspapire­ne kommer det frem at de lager cirka 50 brød i uken til utlevering.

«Personalet ved kjøkkenet har gitt tilbakemel­dinger om at brødutleve­ring til barnehage og skole går utover annet arbeid, og hvor helsetjene­sten har måttet avslå søknad om middager til hjemmeboen­de pasienter med begrunnels­e i kapasitets­utfordring­er», kommer det fram i sakspapire­ne.

Derfor fikk politikern­e saken for vurdering, hvor kommunedir­ektøren hadde innstilt på å evaluere tjenesten.

Barna får mat

Det gikk de med på. I mellomtide­n skal kjøkkenet bli fritatt for utlevering av brød til skoler og barnehager inntil dagens ordning er evaluert.

Utvalget for oppvekst ønsker også å få inspill fra kommuneove­rlegen om skolelunsj og kosthold, og se på andre alternativ­e leverandør­er.

Bjørnar Mandal (SV), utvalgsled­er for helse og omsorg, påpeker at barna vil fortsatt få brød, men ikke hjemmebakt­e fra helsetunet.

– Vi har tidligere fått innspill at ordningen har gått ut over det arbeidet de egentlig skal gjøre. De har rett og slett ikke hatt tid nok, i tillegg til utstyr som har gått ødelagt som har gjort det umulig å bake, sier Mandal.

– Men vi skal sørge for at barna får mat, men må ta andre løsninger som å kjøpe brød på butikker, påpeker han.

 ?? FOTO: JOHANNES LUNDVOLL ?? Bjørnar Mandal, utvalgsled­er for helse og omsorg, forteller at det har vaert gratis siden nyttår for skolemat. Barna mister ikke det tilbudet, men kommunen må finne andre steder å få tak i brød.
FOTO: JOHANNES LUNDVOLL Bjørnar Mandal, utvalgsled­er for helse og omsorg, forteller at det har vaert gratis siden nyttår for skolemat. Barna mister ikke det tilbudet, men kommunen må finne andre steder å få tak i brød.
 ?? FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD ?? Det er kjøkkenet på Kåfjord Helsetun som har stått for hjemmebakt brødbakst til barnehage- og skolebarn i Kåfjord de siste to årene.
FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD Det er kjøkkenet på Kåfjord Helsetun som har stått for hjemmebakt brødbakst til barnehage- og skolebarn i Kåfjord de siste to årene.
 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: BERIT ROALD / NTB SCANPIX ??
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: BERIT ROALD / NTB SCANPIX

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway