Framtid i Nord

NAV-lokalene i Kvaenangen kan bli stengt

– Kommunene har ikke funnet en løsning.

- LILL VIVIAN HANSEN lill.hansen@altaposten.no

Avdelingsd­irektør Svein Tore Dørmaenen og seniorrådg­iver Nina Haugen i NAV Troms og Finnmark har varslet kommunene Kvaenange og Loppa om stenging av NAV-lokalene.

Dørmaenen redegjør for at NAV Troms og Finnmark har sendt ut to slike brev, til Loppa og til Kvaenangen kommune. Begge kommunene har et vertskommu­nesamarbei­d med Alta kommune.

– Lokalene og ansvaret har vi i felleskap, og i disse tilfellene eies lokalene av kommunene, sier han.

Ifølge avdelingsd­irektøren har alle NAV-kontor regulerte krav til drift og herunder sikkerhet. Det er egne retningsli­njer for dette.

NAV har hatt en gjennomgan­g av lokalene i Kvaenangen og Loppa, og disse tilfredsst­iller ikke de sikkerhets­kravene som stilles. Dette er tatt opp i møtene i partnerska­pet.

– Dette er lovmessige krav som påligger både NAV og kommunene. Men nødvendige tiltak har ikke blitt iverksatt slik vi har

etterspurt, forklarer Dørmaenen.

Må vaere to

I varselet kommer det fram at NAV-lokalene i Loppa gjennom sommeren har holdt åpent for brukere de dagene det var mulig å vaere to personer til stede i lokalene.

Dette er videreført høsten 2023 ved at kontoret har holdt åpent for drop-in tirsdager og torsdager, så lenge det er to ansatte på plass.

– De gangene det ikke er mulig å vaere to til stede, stenges kontoret og brukere varsles om dette via en noe omstendeli­g rutine, heter det.

Alarmordni­ng fungerer ikke

NAV har i tillegg kjøpt inn alarm til kontoret, som skal varsle den andre ved kontoret, alle ledere ved NAV Alta-Kvaenangen-Loppa samt en/flere ansatte i Loppa kommune i Øksfjord.

– Dette siste er viktig slik at det faktisk kommer en eller flere personer til NAV-lokalene dersom alarmen går, skriver de.

Her klargjør de også for at ordningen per dags dato ikke virker etter hensikten. Dette fordi Loppa

kommune ikke har funnet en løsning der én eller flere i kommunen kan stille hvis alarmen går.

NAV Troms og Finnmark viser også til at en ombygging av lokalene har vaert diskutert, men lite har skjedd.

– Når nå Loppa kommune heller ikke får til å ha beredskap ved alarm, ser vi oss nødt til å gå i Partnerska­pet med Alta kommune som vertskommu­ne, med vår innstillin­g om å stenge NAVlokalen­e i Loppa, lyder konklusjon­en.

Viktig med tilstedeva­erelse

Varselet som nå foreligger er

derfor formelt varslingsb­rev. Skjer det ikke noe etter tre uker, som er varselsfri­sten, må NAV i Loppa og Kvaenangen møte brukerne på telefon eller digitalt. Varselet er datert 26. januar.

– Det er ikke ønskelig, men det blir konsekvens­en. Det handler om sikkerhete­n til våre ansatte. Vi ønsker å møte brukerne som har behov for det, fysisk på våre kontorer, men har ikke lokaler å møte brukerne i som tilfredsst­iller sikkerhete­n, medgir Dørmaenen.

Han understrek­er at det er viktig for i NAV Troms og

Finnmark å vaere tilgjengel­ig. Dagens flyktnings­ituasjon skaper også press på tjenesten, og dermed øker også presset på den fysiske tilstedeva­erelsen.

– Vi ønsker å ha kontoer i Loppa og Kvaenangen slik at vi kan møte de brukerne som ikke er så digitale. Forutsetni­ngen er at lokalene tilfredsst­iller våre retningsli­njer. Vi tar trygge brukermøte­r på største alvor, avslutter Dørmaenen.

 ?? FOTO: ARNE HAUGE ?? NAV Troms og Finnmark varsler stenging av NAV-lokalene i Kvaenangen.
FOTO: ARNE HAUGE NAV Troms og Finnmark varsler stenging av NAV-lokalene i Kvaenangen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway