Framtid i Nord

Til daglig jobber Grethe på UNN. Nå har hun vunnet OL-bronse

- KARIANNE LAAGSTEIN karianne.laagstein@itromso.no

– Vi har jobbet hardt og lenge for dette, sier den rykende ferske OL-medaljevin­neren.

Torsdag kveld landet Grethe Waage Rafaelsen (40) på Tromsø lufthavn med en rykende fersk OL-bronse i bagasjen.

Rafaelsen har nemlig vaert i Stuttgart i Tyskland, hvor det norske landslaget i «community catering», eller «storkjøkke­nlandslage­t» om du vil, tok en historisk tredjeplas­s onsdag.

Fast plass på landslaget

Til daglig jobber skjervøyva­eringen som fagansvarl­ig for mat på Universite­tssykehuse­t Nord-Norge (UNN), hvor hun har ansvar for å følge opp kokker og laerlinger i den daglige produksjon­en av menyer og maten som serveres på sykehuset.

Hun er utdannet kokk og har bakgrunn fra hotell- og restaurant­bransjen – hovedsakel­ig fra Hurtigrute­n.

– Men da jeg fikk barn, ble det enklere å jobbe på UNN, hvor man har vanlige arbeidstid­er, sier Rafaelsen til iTromsø.

De siste tre årene har hun også hatt fast plass på kokkelands­laget i «community catering». Dette har medført en del pendling til Oslo og jevnlig trening med de andre landslagsu­tøverne.

Kort fortalt inkluderer community catering fire hovedområd­er; catering, kantiner, institusjo­ner, militaer forpleinin­g og personalre­stauranter. Fellesnevn­eren for disse er at alle produserer store volum, og ofte har de samme gjestene flere dager i uken – som på et sykehus.

Treretters til 120 personer

Den stolte kokken forteller at community catering er en ganske ny gren i det norske kokkelands­laget.

– Laget ble etablert i 2018, og dette var det tredje mesterskap­et vi var med i. Vi hadde et mål om å ta kategorigu­ll og å komme på pallen. Vi greide begge deler! sier Rafaelsen, og forklarer at «kategorigu­ll» betyr at laget, i tillegg til en tredjeplas­s, har fått en poengsum for maten de har laget, som ligger innenfor intervalle­t «gull».

– Hva legger dommerne vekt på?

– Hovedsakel­ig legger de vekt på smak. Men vi har en stor oppgave med å lage en meny innenfor gitte tids- og kostnadsra­mmer. Fire kokker får fem og en halv time til å lage en treretters meny til 120 personer.

– I tillegg skal vi lage en liten konferanse­meny til 25 personer, sier Rafaelsen, og forteller at landslaget har jobbet med menyen i et halvt år før konkurrans­en.

– Hva sto på menyen?

– Konferanse­menyen inneholdt tre ulike sorter tapasrette­r med nordisk preg, hvor hovedingre­diensene var røkt laks, norske grønne erter, og friske norske baer til desserten.

– Hovedmenye­n besto av en grønnsaks «bowl» (bolle med grønnsaker, journ.anm.) med et vaktelegg og en smakfull edamamekre­m. Til hovedrette­n kunne gjestene velge mellom kylling eller røkt bete på en donut (et slags rundstykke, journ.anm.) – og til dessert ble det servert en sjokoladec­remaux (sjokoladek­rem, journ.anm.) med solbaerkom­pott, sier hun.

– Røkt bete og vaktelegg er kanskje ikke helt vanlige råvarer på en sykehusmen­y?

– Kanskje ikke. Men vi bruker mest mulig norske og lokale råvarer på sykehusene i Norge. Maten skal vaere mest mulig lik som hjemme; variert og naeringste­tt, med god kvalitet og masse friske råvarer, sier hun.

Vekker oppsikt

I kokkemiljø­et vekker det oppsikt at laget etter bare seks år nå har etablert seg i verdenstop­pen med onsdagens bronse. Sveits og Finland delte førsteplas­sen.

– Vår seier betyr mye for å vise fram at det finnes flere veier å gå med et kokkefagbr­ev, sier en strålende glad kaptein på De Norske Kokkelands­lagene Community Catering, Inger Renathe Østmo, til Norske kokkers landsforen­ing.

– Vi hører rykter om at du fikk en helt egen utmerkelse også?

– Haha, hvor har dere hørt det?

– Jo – det var en intern utmerkelse hvor lagets beste utøver ble kåret, sier hun.

– Hva var begrunnels­en for at du fikk denne utmerkelse­n?

– Tja – fordi man står på og driver arbeidet fremover, kanskje. Men jeg føler vel egentlig at alle på laget kunne vunnet, sier hun beskjedent.

– Hva har du med deg hjem til UNN etter OL-suksessen?

– Jeg har med meg masse matglede og ny inspirasjo­n til å levere det beste vi kan med de forutsetni­ngene vi har, sier sykehuskok­ken.

– Er det du som lager maten hjemme?

– Stort sett, men i helga tror jeg at jeg skal ta meg fri!

 ?? FOTO: PRIVAT ?? FAMILIEN VAR MED: – Jeg har vaert mye borte fra familien i forbindels­e med treningssa­mlingene med landslaget. Det var første gangen de fikk se hva jeg holder på med, så det var stor stas, sier Grethe Waage Rafaelsen – her sammen med ektemannen Eirik Rafaelsen og sønnene Leonard og Jakob (den minste i midten).
FOTO: PRIVAT FAMILIEN VAR MED: – Jeg har vaert mye borte fra familien i forbindels­e med treningssa­mlingene med landslaget. Det var første gangen de fikk se hva jeg holder på med, så det var stor stas, sier Grethe Waage Rafaelsen – her sammen med ektemannen Eirik Rafaelsen og sønnene Leonard og Jakob (den minste i midten).
 ?? FOTO: RONALD JOHANSEN ?? BRONSEVINN­ER: Grethe Waage Rafaelsen (40) jobber til daglig med mat på UNN. Hver tredje pendler hun til Oslo for å trene med kokkelands­laget i community catering, som produserer mat i store volum, for eksempel på sykehus.
FOTO: RONALD JOHANSEN BRONSEVINN­ER: Grethe Waage Rafaelsen (40) jobber til daglig med mat på UNN. Hver tredje pendler hun til Oslo for å trene med kokkelands­laget i community catering, som produserer mat i store volum, for eksempel på sykehus.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? DESSERT TIL 120 PERSONER: Under kokke-OL i Stuttgart serverte de norske «community-kokkene» en sjokoladec­remaux med solbaerkom­pott til dessert. F.v. Grethe Waage Rafaelsen og Vilde Strandos.
FOTO: PRIVAT DESSERT TIL 120 PERSONER: Under kokke-OL i Stuttgart serverte de norske «community-kokkene» en sjokoladec­remaux med solbaerkom­pott til dessert. F.v. Grethe Waage Rafaelsen og Vilde Strandos.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway