Framtid i Nord

Foredro i Lyngen: Dette er mobbeombud­ets råd til foreldre

– Jeg håper at jeg blir arbeidsled­ig snart. Det har vaert mitt ønske etter at jeg begynte i jobben som mobbeombud i Troms fylke for syv år siden.

- BENTE ROGNLI nyhet@framtidino­rd.no

barnet Lytt og ta barnet på alvor Snakk om hvordan digitale medier brukes. Senk pekefinger­en, still åpne spørsmål og skaff deg kunnskap

Det sa Jon Halvdan Lenning da han ledet et temamøtet på Eidebakken skole forrige uke. Onsdag kveld var han engasjert av FAU ved Eidebakken skole og Lyngen kommune for å snakke om hvordan alle sammen kan bidra til at barn og unge har et godt oppvekstmi­ljø i kommunen.

50 foreldre møtte opp for å laere mer om mobbing og uønsket adferd blant barn og unge.

– Å oppleve fellesskap og føle seg inkludert er et grunnlegge­nde behov og viktig for barn og unges utvikling, laering og trivsel, sier Lenning.

Dette er rådene

Lenning brakte med seg mange tips til de voksne:

Vaer interesser­t

Trygg barnet på at du er der for han/henne

Lag regler sammen med

Et av temaene som ble diskutert var hvorfor barn ikke forteller om mobbing.

Lenning tror det har mange årsaker, som at de ikke vil uroe foreldrene, at de er redde for å bli mobbet enda mer, skam over en handling de har vaert innblandet i eller at de er redde for at foreldrene skal bli sinte og fordømmend­e. At foreldrene ikke har god nok digital kompetanse for å forstå og hjelpe dem kan også vaere en årsak, mener han.

– Jobber med dette hver dag

Torsdag kveld var det de ansatte i barnehagen­e i kommunen som fikk høre mer om hvordan man kan forhindre uønsket adferd blant barn.

– Det er dette vi jobber med hver dag, sier Ottar Strand og Øyvind Samuelsen, som jobber i barnehagen­e i kommunen.

De tilføyer at dette er veldig nyttig laerdom å ta med seg i jobben i barnehagen. Duoen var veldig fornøyde med temakvelde­n og de vil gjerne laere mer om hvordan de kan løse problemer som kan oppstå i jobben.

– Det gamle slitte ordspråket om at «det kreves en hel landsby for å oppdra et barn», har fortsatt gyldighet, sa Jon Halvdan Lenning før han avsluttet temakvelde­n på Eidebakken skole.

 ?? FOTO: BENTE ROGNLI ?? Mange foreldre deltok på temamøtet med Jon Halvdan Lenning onsdag kveld.
FOTO: BENTE ROGNLI Mange foreldre deltok på temamøtet med Jon Halvdan Lenning onsdag kveld.
 ?? FOTO: BENTE ROGNLI ?? Torsdag kveld var det de ansatte i barnehagen­e i kommunen som fikk høre mer om hvordan man kan forhindre uønsket adferd blant barn.
FOTO: BENTE ROGNLI Torsdag kveld var det de ansatte i barnehagen­e i kommunen som fikk høre mer om hvordan man kan forhindre uønsket adferd blant barn.
 ?? FOTO: BENTE ROGNLI ?? – Det gamle slitte ordspråket om at «det kreves en hel landsby for å oppdra et barn», har fortsatt gyldighet, sa Jon Halvdan Lenning.
FOTO: BENTE ROGNLI – Det gamle slitte ordspråket om at «det kreves en hel landsby for å oppdra et barn», har fortsatt gyldighet, sa Jon Halvdan Lenning.
 ?? FOTO: BENTE ROGNLI ?? Barnehagea­nsatte Ottar Strand og Øyvind Samuelsen var veldig fornøyd etter møtet.
FOTO: BENTE ROGNLI Barnehagea­nsatte Ottar Strand og Øyvind Samuelsen var veldig fornøyd etter møtet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway