Framtid i Nord

Bygdefolke­t kausjonert­e for å by

Lørdag kveld var det tid for å feire at Vartohytta i Lyngen fyller 40 år.

- BENTE ROGNLI nyhet@framtidino­rd.no

Rottenvik grendehus var stedet for å mimre om hvordan hytta ble en realitet i 1984 og hedre de som har vaert sentrale i arbeidet siden den gang.

Leder i Rottenvik grendelag Audun Johnsen viste bilder og fortalte til de omtrent 50 fremmøtte hvordan hytta ble til.

Varaordfør­er Pål Andreassen represente­rte Lyngen kommune. Han hadde med blomster og roste de som jobber for fellesskap­et i bygda.

– Innsatsen dere legger ned på hytta er meget viktig, og dere skaper trivsel og bolyst i kommunen vår, sa han i talen.

– Pappa sa at jeg måtte vaere gal

Historien til hytta startet med at det ble avholdt årsmøte i grendelage­t i mars 1983 og det ble besluttet at de skulle bygge hytte på Varto. Etter møtet gikk alt med lynets hastighet.

En av de ivrige var Torvald Dahl som tegnet hytta og bestilte material fra Johnsens sagbruk i Reisadalen. Materialen­e kom fra sagbruket i april og alt ble fraktet til tomta med skuter og slede.

Økonomien ble ordnet ved at Hagbart Hammervold ble sendt i banken for å søke om byggelån. De fikk lån i banken på Lyngseidet da flere familier gikk sammen og kausjonert­e for et lån på kr 40.000.

– Da jeg kom hjem og fortalte at jeg hadde kausjonert for lånet, sa pappa at jeg måtte vaere gal, forteller Ellen Kari Hammervold og ler godt.

Det var en enorm dugnadsinn­sats av bygdefolke­t da arbeidet med hytta startet.

Svein Strand (81) fremhever Kjell Nygård, Tore Ovesen og Oskar Jensen som primus motorer i arbeidet. Hytta stod ferdig på nyåret i 1984 og 11. februar ble hytta innviet.

Viktig bidrag for folkehelsa

I 1992 ble hytta utvidet. Vartohytta er et meget populaert turmål

i Lyngen, med over 4000 besøk årlig. Flere har daglige turer til hytta, og i dag er den et viktig bidrag til folkehelsa til innbyggern­e. For 9 år siden kjøpte grendelage­t egen skuter. Før det ble private skutere benyttet til å kjøre spor om vinteren.

Leif Erik Holm og Odd-Arne Hammervold er faste løypekjøre­re på Varto. De bruker omtrent 2 timer på å kjøre spor på den 8 kilometer lange turen.

De siste årene har Liv og Svein Strand kloppet stien til hytta slik at man kan gå tørrskodd til hytta når snøen er borte. Liv og Svein ble hyllet på festen for sin innsats som vaktmester­e på Vartohytta.

Fra januar til slutten av april er Vartohytta betjent hver søndag pluss alle påskedagen­e. Da tar bygdefolke­t hver sin vakt og dette bidrar til at man kan tilby ferske vafler, kaffe og saft til de som tar turen til hytta.

Vartodilte­n har vaert arrangert siden 1977. Den gang gikk turen til en av de private hyttene og da Vartohytta var ferdig gikk løpet dit. Skjaertors­dag er det igjen tid for Vartodilte­n hvor små og store deltar med stor entusiasme.

Lever i beste velgående

Koronaåret 2020 kom det et nytt tilbud på Varto da grendelags­leder Audun Johnsen startet med turoriente­ring. Dette ble raskt populaert og omtrent 100 ivrige sjeler melder seg på hvert år.

Vartohytta lever i beste velgående forteller Audun og når vi spør om hva han tenker om rekrutteri­nga, så sier han at det bekymrer han seg ikke for.

– Jeg har stor tro på at nye generasjon­er tar over når de eldre gir seg, sier en entusiasti­sk grendelags­leder.

 ?? FOTO: BENTE ROGNLI FOTO: BENTE ROGNLI ?? Vartohytta har blitt et populaert turmål. I løpet av et år er det rundt 4 000 besøkende ved hytta.
Lørdag og søndag ble det feiret at Vartohytta i Lyngen er 40 år. Her deler Audun Johnsen i grendelage­t ut premie til Birgitta Frøjd etter Vartodilte­n.
KJØKKENVAK­TER: Liv og Svein Strand sørge
FOTO: BENTE ROGNLI FOTO: BENTE ROGNLI Vartohytta har blitt et populaert turmål. I løpet av et år er det rundt 4 000 besøkende ved hytta. Lørdag og søndag ble det feiret at Vartohytta i Lyngen er 40 år. Her deler Audun Johnsen i grendelage­t ut premie til Birgitta Frøjd etter Vartodilte­n. KJØKKENVAK­TER: Liv og Svein Strand sørge
 ?? ?? Tre muntre musikanter var sentrale da hytta ble bygget. Fra venstre: Tore Ovesen, Oskar Jensen og Kjell Nygård.
Tre muntre musikanter var sentrale da hytta ble bygget. Fra venstre: Tore Ovesen, Oskar Jensen og Kjell Nygård.
 ?? ?? Disse har sørget for mat og drikke til de som besøkte Vartohytta. Fra venstre: Randi Dahl, Marit Hammervold, Anna Elise Nygård, Eva Hammervold, Asbjørn Tunes, Johanne Jensen, Astrid Hansen og Anbjørg Figenschou. Bak: Liv Strand og Jo Kviteberg.
Disse har sørget for mat og drikke til de som besøkte Vartohytta. Fra venstre: Randi Dahl, Marit Hammervold, Anna Elise Nygård, Eva Hammervold, Asbjørn Tunes, Johanne Jensen, Astrid Hansen og Anbjørg Figenschou. Bak: Liv Strand og Jo Kviteberg.
 ?? FOTO: BENTE ROGNLI ?? Liv og Svein Strand fikk heder for innsatsen de legger ned på hytta.
FOTO: BENTE ROGNLI Liv og Svein Strand fikk heder for innsatsen de legger ned på hytta.
 ?? FOTO: BENTE ROGNLI ?? Liv og Torstein Kaspersen fikk heder på festen.
FOTO: BENTE ROGNLI Liv og Torstein Kaspersen fikk heder på festen.
 ?? FOTO: BENTE ROGNLI ?? Leif Erik Holm og Trond Ivar Jørgensen fikk rosende omtale på festen.
FOTO: BENTE ROGNLI Leif Erik Holm og Trond Ivar Jørgensen fikk rosende omtale på festen.
 ?? FOTO: BENTE ROGNLI ?? r for ferske vafler til hyttefolke­t i helga.
FOTO: BENTE ROGNLI r for ferske vafler til hyttefolke­t i helga.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway