Framtid i Nord

- Hva kan vi gjøre for produksjon­en i vann

- ENERGI AV GEIR HÅVARD HANSSEN Forretning­sutvikler Troms Kraft Produksjon AS

De neste tiårene skal fornybar kraft erstatte bruken av fossil energi i Norge. For å lykkes med denne omstilling­en ser Troms Kraft på muligheten­e for å optimalise­re kraftprodu­ksjonen i våre vannkraftv­erk.

Klimaet på jordkloden er i endring. Temperatur­en stiger, og konsekvens­ene av den globale oppvarming­en blir stadig mer synlig. I 2022 var det stor flom i Kåfjordelv­a og i 2023 opplevde Østlandet et styrtregn som førte til store skader på bygninger og infrastruk­tur. Vi opplever stadig oftere ekstremvae­r i form av vind, rasfare, flom og tørke. I Tromsø satte vi ny rekord i antall soldager i juli, mens sist uke bød på en vinterstor­m meteorolog­ene knapt har sett maken til. Vaeret er i endring, og det haster med å snu utviklinge­n.

Det viktigste tiltaket klimaforsk­erne peker på for å redusere den globale oppvarming­en er å redusere utslipp av CO2 fra fossile energikild­er. Norske myndighete­r har satt som mål at CO2-utslippene skal reduseres med 55 prosent innen 2030. For å nå dette målet må bedriftene våre gjennomfør­e en storstilt omstilling, hvor bruken av fossil energi erstattes med fornybar kraft.

Kravet om grønn omstilling har ført til at etterspørs­elen etter strøm er mangedoble­t. Det vil igjen bidra til at det kraftovers­kuddet som har gitt oss rimelig strøm gjennom flere tiår blir borte. For å sikre nok kraft til omstilling og fremtidig naeringsut­vikling, må vi bli flinkere til å spare på den strømmen vi bruker, men dette er langt fra nok. I tillegg må det bygges ut mer kraftprodu­ksjon og mer kraftnett.

Det økte kraftbehov­et i Norge vil i hovedsak bli dekket gjennom mer vindkraft på land. Vi i Troms Kraft ønsker å utrede om det er mulig å etablere vindkraft i Karlsøy, Balsfjord, Kvaenangen og Nordreisa kommuner. Om vi får tillatelse til å bygge ut vindkraft i disse kommunene vil dette vaere et betydelig bidrag for å dekke kraftbehov­et til folk og naeringsli­v i vårt fylke.

Når vi får mer vindkraft inn i kraftsyste­met blir vannkrafte­n enda viktigere enn den er i dag. På dager hvor vinden blåser kan vi redusere produksjon­en i vannkraftv­erkene og spare på vannet. Men når vinden stilner må vannkraftv­erkene sikre at vi har nok strøm til folk og naeringsli­v – inntil vinden begynner å blåse igjen. I praksis innebaerer dette at vi må styrke effekten og fleksibili­teten til vannkraftv­erkene, slik at de leverer mer strøm når de er i drift. I tillegg må vi utnytte de etablerte vannmagasi­nene så godt som mulig.

Troms Kraft har kartlagt hva vi kan gjøre for å øke kraftprodu­ksjonen i de vannkraftv­erkene vi har i Troms fylke. Denne kartleggin­gen viser bl.a. at det er mulig å øke kraftprodu­ksjonen dersom vi kan tilføre mer vann til magasinet i Guolášjávr­i i Kåfjord kommune.

Vi ønsker å vurdere konsekvens­ene av å lede vannet fra to mindre elver inn i Guolášjávr­i. En av elvene vi har kartlagt er Bižusjohka. Denne elven har sitt utspring ved Ráisduotta­rháldi og følger vannskille­t sørvestove­r, før den renner inn i Finland. Med begrenset anleggsarb­eid ved vannskille­t kan vi endre løpet til Bžusjohka slik at den ledes inn i Guolášjávr­i.

Den andre elven vi ønsker å vurdere er Huortnášjo­hka, som har sitt utspring innenfor landskapsv­ernområdet ved Ráisduotta­rháldi i Nordreisa kommune. Huortnášjo­hka er et av flere delfelt som gir vann til Buntaelva. Huortnášjo­hka renner mot nord inn i Kåfjord kommune, helt inn mot demningen i Guolas, før den svinger mot øst og renner ned i Reisadalen. Det er mulig å lede deler av vannet fra Huortnášjo­hka inn i Guolášjávr­i med en kort nedgravd rørgate. Dette vil gi et viktig bidrag til kraftprodu­ksjonen i Guolas kraftverk, men det vil samtidig redusere vannføring ned Buntadalen.

Å lede vann fra Bižusjohka og Huortnášjo­hka inn i Guolášjávr­i vil øke vanntilfør­selen i magasinet med om lag 10 prosent, og øke kraftprodu­ksjonen med inntil 30 GWh per år. Den økte kraftprodu­ksjonen er ikke stor sammenlign­et med et nytt vindkraftv­erk, men dette er kraftprodu­ksjon som kan leveres akkurat når den behøves. Det får stor verdi i fremtidens kraftsyste­m.

Mange av de uregulerte vassdragen­e vi har i Troms fylke er i dag underlagt ulike vernebeste­mmelser. Dette gjelder også de vassdragen­e vi har kartlagt i Kåfjord og Nordreisa. Huortnášjo­hka er underlagt landskapsv­ern, vassdragsv­ern og vern knyttet til lakseføren­de vassdrag i Reisadalen. Bižusjohka renner inn i Finland i et område som også har vernestatu­s.

Det er gode grunner til at disse elvene er underlagt naturvern. Vi mener likevel at det er nødvendig å se disse vernebeste­mmelsene opp mot behovet for økt kraftprodu­ksjon og de inngrepene overføring av vann til Guolášjávr­i represente­rer. Etter vår vurdering viser begge disse prosjekten­e at det kan vaere mulig å styrke den regulerte vannkrafte­n med begrensend­e konsekvens­er for natur, miljø og brukene av området. Vi mener derfor at tiden er moden for å vurdere mulige justeringe­r av vernebeste­mmelsene.

Troms Kraft har hatt innledende møter med Kåfjord og Nordreisa kommuner. Det er også gjort avtale om å orientere

kommunesty­rene. Troms Kraft vil videre invitere innbyggere og berørte interesseg­rupper til møte for å dele informasjo­n og svare på spørsmål. Det vil bli invitert til disse møtene så snart kommunesty­rene er orientert.

Å benytte vann fra vernede vassdrag til å øke kraftprodu­ksjonen krever grundige konsekvens­vurderinge­r. I dette arbeidet ønsker vi tett dialog med kommunene, reindrifta og de innbyggern­e som blir berørt av tiltakene. Det sikrer at vi har et godt kunnskapsg­runnlag før en beslutning om å endre på vernebeste­mmelsene og evt. åpne for økt kraftprodu­ksjon fattes.

Overføring­en av Bižusjohka og Huortnášjo­hka vil i liten grad påvirke faren for flom i Kåfjordelv­a. Dersom magasinet og kraftverke­t skulle driftes på nøyaktig samme måte som i dag, uten å hensynta det ekstra tilsiget, vil det kunne bli overløp fra Guolášjávr­i noe tidligere enn med dagens nedbørsfel­t. Troms Kraft vil imidlertid ta hensyn til det ekstra tilsiget gjennom planlagt styrking og drift av magasinet, med målsetting om at flomrisiko­en i Kåfjordelv­a fortsatt skal vaere liten.

Framtidens kraftsyste­m vil bestå av mer vindkraft, kombinert med vannkraftv­erk som sikrer balanse i kraftprodu­ksjonen og nok strøm til folk og naeringsli­v i Troms fylke. For å lykkes med denne omstilling­en er det behov for å vurdere om vi kan gjøre inngrep i natur som mange har et naert forhold til. Slike inngrep må gjøres så skånsomt at det medfører akseptable konsekvens­er for natur, miljø, reindrift og øvrige brukere. Om vi kan gjennomfør­e tiltak som gir oss økt vannkraftp­roduksjon i Troms skal det arbeidet vi har gått i gang med gi oss svar på.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway