Framtid i Nord

Besøksbidr­ag – til glede både for lokalbefol­kning og turister

- AV JAN CHRISTIAN VESTRE (AP) Naeringsmi­nister

Norge er et populaert reisemål. Mange destinasjo­ner opplever vekst – noen mer enn andre. Her er natur. Her er kultur. Og her er det trygt å feriere. Den økte interessen for Norge skaper mange muligheter, men også utfordring­er. For hvordan skal vi håndtere og styre strømmen av turister i sårbar natur? Hvem skal betale for tjenestene de etterspør? Og hvordan skal vi sikre at lokalbefol­kningen sitter igjen med en del av kaka?

Nylig lanserte regjeringe­n et nytt veikart for reiselivsn­aeringen med over 40 tiltak. I veikartet presentere­r vi våre tanker om hvordan reiselivet kan bli mere baerekraft­ig.

Prinsippet om at «den som forurenser betaler» er et godt prinsipp. Derfor ønsker regjeringe­n å teste ut et såkalt besøksbidr­ag. Målet er at turister skal bidra til å betale for de reiselivsr­elaterte fellesgode­ne de benytter seg av – alt fra søppeltømm­ing og vedlikehol­d av turstier, til drift og vask av toaletter. I tillegg kan besøksbidr­ag vaere et verktøy til å styre strømmen av turister slik at ikke alle kommer til samme sted til samme tid.

Mange destinasjo­ner er positive til en slik ordning, og har etterspurt dette i lang tid. Nå skal vi se naermere på hvordan dette skal organisere­s, for det kan gjøres på flere måter. Det kan vaere et påslag på overnattin­g, som er den vanligste formen for besøksbidr­ag andre steder i Europa. Dette forslaget har imidlertid vakt sterke reaksjoner hos deler av naeringen og NHO Reiseliv, som mener at et påslag på overnattin­g ikke er en riktig metode, og at den heller bør legges på forurensin­gleddet, som cruise og bobiler.

Jeg lytter selvsagt til alle innspill. Skal vi legge et påslag på overnattin­g bør dette gjelde alle former for overnattin­g – også airbnb, campinghyt­ter og andre former for overnattin­g. Dessuten er det ingen turister som sitter på hotellromm­et hele dagen. Hotellgjes­ter bruker også lokalområd­et, på lik linje med turister som overnatter andre steder. Men et besøksbidr­ag kan også organisere­s på andre måter. Det kan vaere parkerings­betaling for biler og bobiler. Det kan vaere cruisepass­asjeravgif­t. Eller det kan vaere dagsbesøks­avgift, som de tester ut i Venezia denne våren. Det kan vaere ett av disse tiltakene, eller det kan vaere flere i kombinasjo­n. Dette må vi nå finne ut av, i naert samarbeid med reiselivsn­aeringen.

Det viktigste er at dette besøksbidr­aget organisere­s på en måte som er mest hensiktsme­ssig der det skal innføres, at flere blir med på spleiselag­et, og at det lokale myndighete­r ønsker å innføre dette. Så er det viktig å understrek­e at disse pengene ikke skal brukes til å pynte på en slunken kommunekas­se.

Reiselivsn­aeringen er viktig for Norge. Den sysselsett­er over 180 000 personer og bidrar til verdiskapi­ng og innovasjon over hele landet. Skal Norge bli verdens mest baerekraft­ige reisemål, må vi jobbe strategisk og langsiktig. Vi må finne en god balanse mellom et lønnsomt reiseliv og lokalsamfu­nn som er gode å bo og leve i. Det vil et besøksbidr­ag bidra til.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway