Framtid i Nord

– Vi er ekstremt Skeptiske

Lokalparti­et går mest sannsynlig imot en etablering i Skibotndal­en.

- ISABELL HAUG isabelll@framtidino­rd.no

Rå Biopark AS har søkt om utslippsti­llatelse for sitt planlagte biogassanl­egg lokalisert i Skibotn i Storfjord kommune.

Innspill til søknaden hadde frist 1. februar.

Framtid i Nord har gjennomgåt­t de 41 høringsutt­alelsene som er oversendt Statsforva­lteren. Ett av dem, fra Norges Miljøvernf­orbund, er positivt innstilt til et biogassanl­egg, dersom det konsekvens­utredes.

Flestepart­en av innspillen­e er enten imot eller skeptiske.

Det er også samlet inn og oversendt over 50 underskrif­ter, som støtte til ressursgru­ppa «Opprop for et luktfritt Skibotn». Gruppa ønsker en grundigere vurdering av om anlegget skal få sin velsignels­e.

Sp er imot

Storfjord Sp er det eneste politiske partiet i Storfjord som har levert innspill på utslippsti­llatelsen. Lokallagsl­eder JohnMartin Johansen skriver at det er bra med nye, fremtidsre­ttede tiltak, dersom det ikke reduserer levegrunnl­aget for de som allerede bor og skal leve videre i Skibotn.

«Storfjord Senterpart­i er derfor imot at søppelanle­gget skal

få utvide driften med et biogassanl­egg i Skibotndal­en», står det i det korte innspillet.

Johansen sier til Framtid i Nord at det er flere antakelser i søknaden, og mener det ikke er gjort grundige nok undersøkel­ser i forhold til luktutredn­ing og vann fra anlegget som skal slippes ut i naturen.

– Vannet som går ut kan forurense elva eller drikkevann­et vårt, over tid, dersom jorda blir mettet. Dette må utredes mer, sier han.

Hva gjelder luktproble­matikken, mener han selskapet kunne og burde ha gjort en bedre og mer tillitsska­pende jobb.

– Med tanke på dagens konflikt burde man vaere ekstra nøye. Den luktutredn­ingen som foreligger er feil. De har ikke tatt hensyn til at lukta trekker ned dalen med elva når det er kaldt, slik det faktisk er i Skibotn. Jeg har vanskelig for å tro på at lukta plutselig går opp fjellet, sier han.

– Ekstremt skeptiske

Johansen forteller at de har diskutert saken internt i partiet, og sier partimedle­mmene ønsker en føre-var-holdning, der alt av fakta legges på bordet.

– Det virker i høringsutt­alelsen som om dere allerede har tatt en beslutning. Dere sier at dere er imot?

– Jeg vet ikke... Det er vanskelig. Jeg personlig synes det hadde vaert best om bygda hadde blitt helt uten et søppelanle­gg. Vi er i alle fall ekstremt skeptiske til at dette vil gjøre Skibotn noe bedre. Så vi heller mot det ja, at det ikke skal etableres, sier han.

På Facebook har flere stilt spørsmålst­egn ved hvorfor lokalparti­ene har vaert så stille om saken. Johansen vil ikke spekulere i hvorfor det har vaert slik.

– Men jeg håper alle politikern­e ønsker en grundig utredning. Uansett om de er for eller i mot.

Bernt Revhaug Døhl, leder i Storfjord Høyre, sier partiet

ikke har hatt medlemsmøt­e etter at motstanden mot biogassanl­egget begynte å øke på.

– Positive til naeringsut­vikling

Ifølge han har de programfes­tet at de er positive.

– Det eneste konkrete standpunkt­et vi har tatt er at vi er positiv til naeringsut­vikling i Storfjord, og vi prøver å spille på lag med alle som vil etablere seg. Også får de komme til et felles medlemsmøt­e, for å fortelle, forklare og vise hva de ønsker å bygge. Vi står ikke og sabler ned gode forsøk på å skape utvikling, sier han.

Døhl ønsker ikke å svare på hva han synes om den voksende skepsisen til planene.

– Nå er vi i en fase der vi samler inn informasjo­n om prosjektet, vi kommuniser­er med både utbyggeren og tar inn over oss innspill fra omgivelsen­e. Så får vi se. Det foreligger jo ingen reell søknad enda, poengterer han.

Også han virker til å ville kartlegge mer.

– Vi må først vite at det er realisme i prosjektet, og vi må gå kartlagt hvilke metoder som skal benyttes for å gjøre den lokale påvirkning­en minst mulig. Nå har dem jo også veldig strenge krav, lover og regler som gjelder før de kan sette igang noe som helst, sier han.

Mye engasjemen­t

Seniorrådg­iver miljø hos Statsforva­lteren, May-Helen Holm, er én av to som skal behandle utslippssø­knaden.

Selv om behandling­en av saka ikke har startet, ser hun at mange engasjerer seg:

– Det er veldig mange privatpers­oner som har sendt inn sine innspill, så det er absolutt et engasjemen­t i saken, helt klart.

Uansett utfall fra Statsforva­lteren, vil det bli lagt ved en faglig begrunnels­e.

– Hvis vi gir tillatelse kommer det et oversendel­sesbrev der et vilkårsset­t også fremkommer. I et slikt brev vil høringsutt­alelsene bli tatt med og de vurderinge­ne gjort rundt dem, sier hun.

Det vil også vaere en klagefrist uansett utfall. Dersom Statsforva­lteren ikke etterkomme­r klagen, sendes den videre til Miljødirek­toratet for endelig behandling.

Holm kan ikke gi noe eksakt svar på når konklusjon­en foreligger:

– Normalt vil vi kunne si at behandling­stiden er på fire måneder etter at komplett søknad er mottatt. I denne saken skal også kommunen gjennomfør­e en planproses­s, og vi vil uansett ikke fatte vedtak i saken før planforhol­dene er avklart.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? GÅR IMOT: Storfjord Sp med John-Martin Johansen i spissen, er det eneste politiske partiet i Storfjord som har levert innspill på utslippsti­llatelsen.
FOTO: PRIVAT GÅR IMOT: Storfjord Sp med John-Martin Johansen i spissen, er det eneste politiske partiet i Storfjord som har levert innspill på utslippsti­llatelsen.
 ?? FOTO: ISABELL HAUG ?? LITE TILLIT: - Tilliten til avfallssel­skapene er ikke på topp, sier Sp-leder John-Martin Johansen. Han vil ha en grundigere vurdering av hvilke utslipp Rå Biopark AS får med sin eventuelle drift.
FOTO: ISABELL HAUG LITE TILLIT: - Tilliten til avfallssel­skapene er ikke på topp, sier Sp-leder John-Martin Johansen. Han vil ha en grundigere vurdering av hvilke utslipp Rå Biopark AS får med sin eventuelle drift.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway