Framtid i Nord

Filmfestiv­al i Kvaenangen: – Vi prøver jo å få til litt

På to dager fylte de flerbruksh­uset med 145 kinogåere i Burfjord.

- ARE BERGSET ELVESTAD are@framtidino­rd.no Journalist

I januar fortalte Reidar Eilertsen-Wassnes at de stortromma sku fram når det han kalte en «bitteliten» filmfestiv­al ville bli arrangert i Kvaenangen.

Det ble det, både fredag og lørdag forrige uke hadde de 145 innom bygdekinoe­n på flerbruksh­uset, med ett bredt spekter av filmer passende for rammen til en filmfestiv­al.

Kvaenangen frivilligs­entral fikk bygdekinoe­n med på laget, som ble en dag ekstra i Kvaenangen for å gjennomfør­e festivalen, i tillegg var «Vinterland­sbyen Kvaenangen» med å arrangere.

– Fredag viste vi en fransk barnefilm og den samiske filmen «Eallogierd­u – Tundraens voktere». Den fikk sin førpremier­e i Kvaenangen! Sara Margrete Oskal som har laget den, prøvde jeg å få tak i til å komme, men hun var opptatt i Oslo. Men søstra bor i Kvaenangen, som leste opp en hilsen fra Sara i forkant av filmen, forteller han.

Filmfestiv­alen foregikk på Flerbruksh­uset i Burfjord. I samarbeid med ungdomssko­len fikk de elvene til en visning av en polsk film, «The Zone of Interest», som er Oscar-kandidat og handlet om familiene til offiserene som jobbet på Auschwitz under andre verdenskri­g.

– En sterk film, påpekte Eilertsen-Wassnes.

– Variert program

Det ble også vist filme på ukrainsk i løpet av dagene.

– Vi hadde et ønske å gi litt til de 28 ukrainske gjestene i kommunen, så vi fikk tak i en ukrainsk barnefilm med original tale på ukrainsk og norsk tekst.

Det ble også laget ukrainsk mat som ble servert for kinogjeste­ne før filmen.

– Jeg tror folk har koset seg. Det var et variert program på de fem visningene vi hadde. Det er en kjempe fin ordning med Bygdekino som kommer med utstyr.

– Blir dere å gjenta filmfestiv­alen?

– Det tror jeg vi kommer til å gjøre, så lenge jeg er her på frivilligs­entralen. Vi prøver jo å få til litt, i stedet for å klage på at ingenting skjer. Vi får se om

dette blir fast, sier Reidar.

Bygdekinoe­n vil i hvert fall fortsette. De har hatt 20 visninger til nå, på det som bare var et prøveprosj­ekt, og allerede

har de booket fire visninger fram til våren.

 ?? FOTO: ISABELL HAUG ?? ÅPNER FOR NY FESTIVAL: Kinosjef i Kvaenangen, Reidar Eilertsen-Wassnes, utelukker ikke at man setter opp en ny kinofestiv­al.
FOTO: ISABELL HAUG ÅPNER FOR NY FESTIVAL: Kinosjef i Kvaenangen, Reidar Eilertsen-Wassnes, utelukker ikke at man setter opp en ny kinofestiv­al.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? FØRPREMIER­E: Publikum under førpremiae­ren av «Eallogierd­u – Tundraens voktere» på flerbruksh­uset.
FOTO: PRIVAT FØRPREMIER­E: Publikum under førpremiae­ren av «Eallogierd­u – Tundraens voktere» på flerbruksh­uset.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway