Framtid i Nord

Forsvarsev­ne i nord - i en ny verden

-

Forsvarssj­ef Eirik Kristoffer­sen gjorde sist uke et forsøk på å dempe den allmenne bekymring og kanskje frykt for at krigens redsler skal spre seg nordover i Europa. Under foredraget på Akershus festning var han klar på at krigen i Ukraina vil prege oss i mange år. Behovet for at Norge styrker sitt forsvar ble understrek­et, men Kristoffer­sen var likevel klar på at det norske folk ikke bør uroe seg.

også Forsvarets forsknings­institutt med en grundig analyse av situasjone­n og hva som bør styrkes, blant annet i tett samarbeid med Sverige og Finland. Kartet må langt på vei tegnes på nytt — og det gjøres allerede i begynnelse­n av mars med øvelsen Nordic Response på Nordkalott­en.

Sist uke kom

og spesielt i grenseområ­dene til Russland kan det vaere ekstra gode grunner for årvåkenhet, i lys av angrepskri­gen mot Ukraina snart har pågått i to år og den irrasjonel­le retorikken som følger med i dragsuget, blant annet fra Putin. Det er og har vaert direkte ødeleggend­e for tilliten og naboskapet.

Her i nord

Vi kommer imidlertid ikke bort fra at det er himmelvid forskjell i verdigrunn­lag og syn på demokrati og menneskere­ttigheter. Det er ikke nødvendigv­is klassiske krigshandl­inger som dominerer trusselvur­deringene, men kanskje vel så mye risikoen for terror, sabotasje og anslag mot infrastruk­tur.

Forsvarets forsknings­institutt mener da også at vi må rette større oppmerksom­het mot evnen til å møte begrensede angrep og sammensatt­e trusler, ikke minst gjennom overvåking og beredskap på kort og lang sikt.

Det blir neppe mindre bekymring av at en eks-president i USA, Donald Trump, ikke evner å forstå viktighete­n av en solid og troverdig NATO-pakt, blant annet Artikkel 5 som understøtt­er prinsippet alle for en: «Partene er enige om at et vaepnet angrep mot en eller flere av dem i Europa eller Nord-Amerika. skal betraktes som et angrep mot dem alle».

Det er fornuftig at Forsvaret nå bygges opp i nord igjen, etter det vi mener var vettlaus og kortsiktig nedbygging over flere år. I tillegg til forsvarsev­ne og tilstedeva­erelse, trenger vi sivil mobiliseri­ng og forståelse for at fred ikke er noen selvfølge.

Med oss bør vi ha at den geopolitis­ke situasjone­n gjør Arktis mer interessan­t for mange nasjoner. Det er derfor i nasjonens interesse å stimulere til bosetting, bygging av infrastruk­tur og folkelig tilstedeva­erelse, i tillegg til en baerekraft­ig region med utviklings­muligheter.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway