Framtid i Nord

Konsernsje­fen skuffet

De siste ukene har Troms Kraft vaert i hardt vaer etter påstander om at de bruker det samiske for å skjule egne intensjone­r. Nå svarer konsernsje­fen.

- JØRGEN ERIKSEN jorgen.eriksen@itromso.no Journalist

– Jeg har forståelse for at noen stiller spørsmål til våre intensjone­r. Derfor tenker jeg at det er viktig at vi er åpne og aerlige i vårt arbeid. Det handler om å behandle hverandre med respekt, sier konsernsje­f Semming Semmingsen til iTromsø.

Troms Kraft har de siste årene satset stort for å ta del i og bruke den samiske identitete­n i Nord-Norge, i sitt eget konsern.

I 2023 solgte Tromsø Idrettslag stadionnav­net til Troms Kraft. Stadionnav­net ble da endret fra Alfheim stadion til Romssa Arena. Romssa er det nordsamisk­e navnet på Tromsø.

Troms Kraft har i tillegg endret navn på sitt nettselska­p, fra Troms Kraft Nett til Arva, et samisk ord som betyr energi eller viljestyrk­e.

I et debattinnl­egg skrevet av Semmingsen selv peker han også på at de i tillegg har etablert nettsider på samisk, og støttet språkprosj­ektet RomsaDál.

Men de siste ukene har flere kritiske stemmer gått ut mot kraftselsk­apet og lurt på om dette ikke bare er et forsøk på å skjule egne intensjone­r.

– Jeg føler det er et feilet forsøk på å få aksept for prosjekten­e sine blant det samiske folk, sa den samiske aktivisten Elle Nystad om Troms Kraft til VG. Nystad er en Tromsø-bosatt student, som tidligere har vaert engasjert i det nevnte RomsaDál-prosjektet.

Skuffet

Det var på Samenes nasjonalda­g, 6. februar, at konsernet fikk hard kritikk.

– På den ene siden løfter de fram samisk språk og kultur, samtidig som de vil rasere samisk kultur, naering og natur. Jeg synes det er dobbeltmor­alsk og «disgusting», i mangel av et bedre ord, sa Elle Nystad til VG.

Også Tromsø-forfatter Sigbjørn Skåden uttalte seg i VGsaken på Samenes nasjonalda­g. Skåden er hyret inn som samisksprå­klig speaker på Romssa Arena, og har støttet navneskift­et på arenaen. Samtidig:

– Hvis jeg får valget mellom et samisk stadionnav­n og en fortsatt levende reindrift, så velger jeg det siste. De må ikke innbille seg at vi er så naive at de får goodwill, sa Skåden til

VG.

Konsernsje­f i Troms Kraft sier han forstår at denne tvilen har dukket opp.

– Hva tenker du om at disse reaksjonen­e har kommet?

– Det skuffer meg jo litt. Vi har søkt råd og forankring rundt vår satsing på samisk språk og kultur, både når det gjelder samisk navn på vårt nettselska­p, samiske nettsider og Romssa Arena. Det har vaert viktig for oss og vi har fått positive tilbakemel­dinger, sier Semmingsen.

Kjenner seg ikke igjen

Begrepet «samevaskin­g» ble også brukt om Troms Kraft, siden de på den ene siden bygger ut vindkraft i samiske områder, men på den andre siden bruker mye penger på å løfte fram den samiske kulturen.

Beskrivels­en av «samevaskin­g» er ikke Semmingsen enig i.

– Jeg kjenner meg ikke igjen i begrepet «samevaskin­g». For det første mener jeg at vi også er en del av det samiske samfunn. Vi har et tydelig samfunnsop­pdrag i Nord-Norge og vi har mange samiske ansatte i konsernet, sier Semmingsen og fortsetter:

– Vi erkjenner at vår virksomhet knyttet til kraftprodu­ksjon og nettinfras­truktur er en belastning og har konse

kvenser for reindrifte­n, det tar vi på alvor. At vi samtidig ønsker å bidra positivt til at samisk språk og kultur får større plass i samfunnet, tenker jeg er både viktig og riktig av oss. Jeg føler ikke at vi prøver å skjule noe.

– Hva skal dere gjøre for å kompensere reindrifts­naeringa?

– Når det gjelder reindrifta, så må vi ta det direkte med dem. Vi jobber for at konsekvens­ene

skal bli så små som mulig og at reindrifta blir godt økonomisk kompensert. Målet vårt her er å gjøre det like attraktivt å drive reindrift som før vi var involvert, forteller Semmingsen.

Hele kulturen

Semmingsen understrek­er også at det er ikke bare reindrifts­naeringa de ønsker å nå. De vil nemlig omfavne hele den

samiske kulturen, og ikke minst språket.

– Reindrifta er en viktig naering og kulturbaer­er i det samiske samfunn. Det er også det samiske språket. Derfor er vi med og løfter samisk språk og kultur bredt og på mange plan, som eksempelvi­s ved navneskift­et til Romssa Arena og samiske nettsider, forteller Semmingsen.

Selv om Semmingsen forstår

kritikken som har blitt rettet mot dem de siste ukene, er han klar på at den generelle oppfatning­en hans er at de høster bred støtte i samfunnet.

– Vi ønsker å bidra til å løfte det samiske i det nordnorske samfunnet. Klart man kan bli skuffet over at intensjone­ne våre blir satt i tvil, men vi har vaert åpne hele veien, har ingen skjult agenda og er stolte av både vårt samfunnsop­pdrag og

hvordan vi forvalter vårt samfunnsan­svar.

– Jeg opplever at vi i bredt lag i samfunnet får bred og stor støtte for de tiltakene vi har satt i gang. Jeg ser i media at det er ulike meninger om det og det aksepterer vi, forteller konsernsje­fen.

 ?? FOTO: RONALD JOHANSEN ?? BETENT: At Troms Kraft vil bygge ut i reindrifts­områder har skapt hete og knallharde debatter om rollen deres. At de har tatt større del i den samiske kulturen de siste årene har gjort flere usikre på intensjone­ne til selskapet med denne involverin­gen.
FOTO: RONALD JOHANSEN BETENT: At Troms Kraft vil bygge ut i reindrifts­områder har skapt hete og knallharde debatter om rollen deres. At de har tatt større del i den samiske kulturen de siste årene har gjort flere usikre på intensjone­ne til selskapet med denne involverin­gen.
 ?? FOTO: RONALD JOHANSEN ?? SKUFFET: Konsernsje­f i Troms Kraft, Semming Semmingsen, er skuffet over påstandene om at selskapet driver «samevaskin­g», men har forståelse for at intensjone­ne deres kan trekkes i tvil.
FOTO: RONALD JOHANSEN SKUFFET: Konsernsje­f i Troms Kraft, Semming Semmingsen, er skuffet over påstandene om at selskapet driver «samevaskin­g», men har forståelse for at intensjone­ne deres kan trekkes i tvil.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway