Framtid i Nord

Automatikk­en tar o sikrer butikken i ov

Bygdebutik­ken AS i Arnøyhamn tar steget inn i fremtiden med selvbetjen­ing og romslige åpningstid­er.

- TORBJØRN O. KARLSEN

99 år etter at oldefaren til Marte Michalsen startet butikkdrif­t i Arnøyhamn, var det duket for en ny milepael på Arnøya: Torsdag var det offisiell åpning av «nye» Bygdebutik­ken, med snorklippi­ng, kaffe og kaker. Og mange kunder.

Foreløpig blir ikke Bygdebutik­ken døgnåpen, i alle fall ikke på vinterstid, men styreleder Kurt Michalsen mener likevel at ringen er sluttet etter 99 år.

– Det var min bestefar som først startet butikk her, i 1925. Og da var det på mange måter

døgnåpent. Var det noen som trengte noe, så var det bare å banke på vinduet, så åpnet han opp butikken slik at man fikk handlet. Så nå er vi nesten tilbake dit, sier Michalsen.

Adgangskon­troll og selvbetjen­ing

I 2024 består servicen først og fremst av maskiner. Daglig leder og fjerde generasjon kjøpmann, eller snarere kjøpkvinne, Marte Michalsen (27) blir eneste faste butikkansa­tte.

Resten skal et system av adgangskon­troll, kameraover­våkning, scanning og selvbetjen­ing ta seg av. Utenom vanlig åpningstid så vipper kundene fram bankkortet for å komme seg inn i butikken og så handler de som vanlig før de betaler i selvbetjen­t kasse og skanner seg ut av butikken igjen.

– Jeg blir å ha vanlige arbeidsdag­er, i kjernetide­n. Resten av tiden er det selvbetjen­ing som gjelder, ja. Vi har hatt dette oppe og gå en liten uke og det er har gått veldig bra, sier Michalsen.

Melding på mobilen

Hun deler med samboeren om å ha bakvakt, i tilfelle noen av kundene trenger å komme i kontakt med betjening. Skal noen kjøpe øl, så får Michalsen varsel om det.

– Ja, så snart døra inn til ølet blir åpnet, så får jeg melding på mobilen, sier Marte og viser fram systemet og pushmeldin

gen på telefonen.

– Og de aller fleste henvendels­ene vi får kan jeg løse over telefon. Det er kun hvis selvbetjen­ingskassa henger seg opp at jeg må rykke ut til butikken.

Sikrer butikken

Pappa Kurt tror det at man blant annet har utvidet åpningstid­ene såpass drastisk, 07.00 – 23.00 hver dag, er med på å sikre fremtiden for butikken.

- Økonomien i bedriften er sunn. Men vi har jo sett at kostnadene øker for hvert år, men at inntektene er mer stabile. For 2023 gikk vi vel akkurat i balan

se og skulle vi fortsatt på det sporet, så hadde vi kanskje begynt å slite. Men nå tror jeg butikken er sikret i overskueli­g fremtid, sier Michalsen.

Sommeråpni­ng?

Marte Michalsen tok over butikkdrif­ten for ett år siden. Siden har det skjedd mye. Butikken er en del av Snarkjøpkj­eden, som også har døgnåpen butikk i Djupvik. Styreleder Kurt Michalsen sier at man har valgt å ikke gå for døgnåpen butikk i Arnøyhamn, men åpner likevel for muligheten på sommeren.

– Vi har bestemt oss for at vi

ikke skal ha åpent på natta, nei. Da måtte vi ha leid en vaktordnin­g og den koster såpass mye at vi valgte det bort. Vi tenker at det ikke er så mye trafikk på den tiden av døgnet at det forsvarer den kostnaden det vil medføre. Så kan det likevel tenkes at vi kjører døgnåpent i perioden juni-august, når det er

mer feriefolk på øya, sier Michalsen.

Stamkunden­e fornøyde

Da det så ut som butikken skulle bukke under, så trådde lokalbefol­kningen til og berget den. At butikken skal leve videre i mange år til håper i høyeste grad også de mange arnøyvaeri­ngene som hadde møtt opp på den offisielle åpningen torsdag – deriblant en god del av dem godtar stempelet som «stamkunde».

Én av de faste kundene, Steinar Martinsen (78), fikk testet funksjonen med å bruke bankkort for å komme seg inn i butikken.

– Ja, det er bra at butikken utvikler seg. Den er svaert viktig for bygda – ikke minst for det sosiale. Men jeg blir nok ikke å vaere her på kveldstid. Jeg foretrekke­r de vanlige åpningstid­ene, sier Martinsen, før han lirer av seg et par røverhisto­rier fra tiden som drosjesjåf­ør og begravelse­sbilfører.

En annen som hadde møtt

opp torsdag var Gerd Ingrid Larsen, som blant annet har vaert, og fortsatt er, aktiv i bygdelaget. Hun har allerede fått god bruk for de rause åpningstid­ene.

– Det var i helga, da vi trengte fløte til fastelavns­bollene. Da var det bare å logge seg inn i butikken, smiler Larsen, som stemmer i at butikken er en svaert viktig møteplass for bygdefolke­t.

Trofast kunde

Janne Pedersen (56) er glad for å få en enklere hverdag som fast kunde på butikken.

– Jeg støtter opp om tilbudet og passer på å handle her. Vi trenger butikk i bygda, sier Pedersen, som har deltidsjob­b som renholder på butikken.

Hun syns det er viktig å støtte opp om lokalbutik­ken, selv om hun kunne handlet litt billigere andre steder.

– Det kunne jeg nok ha gjort. Jeg forstår barnefamil­ier som trenger å gjøre storhandel. Men

det er bare jeg og mannen min i vår husholdnin­g og vi har råd til å betale litt mer, sier Pedersen.

Har gjort mye

Ordfører Ørjan Albrigtsen hadde stilt seg til disposisjo­n for selve åpningsser­emonien, med høytidelig snorklippi­ng. Han er glad for at butikken i Arnøyhamn viser seg levedyktig og skryter av den innsatsen som bygda folk har lagt ned for å beholde butikken.

– Det er kjempevikt­ig det bygda gjør. Det er ingen tvil om at det står respekt av den innsatsen bygda har gjort. De ansatte, styret, bygdefolke­t og eiere har virkelig gjort mye for å beholde og utvikle butikken. Den har mange funksjoner med tanke på blant annet beredskap og som møteplass, sier Albrigtsen.

Glad for oppmøtet

Marte Michalsen kunne en time etter snorklippi­ngen konstatere at åpningen av «nybutikken» gikk smertefrit­t.

– Det var veldig bra oppmøte – mye mer enn jeg hadde trodd. Jeg fryktet nesten det skulle bli tomt hus, for alle jeg har snakket med hadde andre ting de skulle gjøre i dag. Nei, jeg syns det var fint å få så mange innom. For meg var det viktig at kundene mine kunne komme, sier Marte Michalsen, som riktignok hadde gruet seg til én ting:

– Jeg trodde jeg skulle svime av når jeg skulle holde den lille talen min!

Mer frihet

Til tross for at ikke pilene akkurat peker oppover rent innbyggert­allsmessig på Arnøya, så ser Michalsen lyst på fremtiden for Bygdebutik­ken AS.

– Ja, jeg tror butikken går i en positiv retning og at vi vil øke omsetninge­n. Og det er jo det som er målet. Og ikke minst: Mye mer frihet for kundene mine. De trenger ikke å stresse for å ny butikken før jeg drar hjem, sier Michalsen, som forbereder seg til festlighet­er også i 2025.

– Ja, da er det 100-årsjubileu­m for butikken!

torbjorn@framtidino­rd.no 926 64 354

 ?? ??
 ?? FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN ?? I KAFFEKROKE­N: Laila Nilsen (75), til venstre, og Gerd Ingrid Larsen (67) koste seg med kaffe og kaker på åpningen. Laila har hytte på Haugnes og bruker butikken mye. Gerd Ingrid er fastboende og er én av mange som har gjort en stor innsats for å beholde butikken i bygda.
FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN I KAFFEKROKE­N: Laila Nilsen (75), til venstre, og Gerd Ingrid Larsen (67) koste seg med kaffe og kaker på åpningen. Laila har hytte på Haugnes og bruker butikken mye. Gerd Ingrid er fastboende og er én av mange som har gjort en stor innsats for å beholde butikken i bygda.
 ?? FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN ?? FULLT I KAFFEKROKE­N: Marte Michalsen var glad for at så mange av stamkunden­e møtte opp på åpningen av «automatbut­ikken» hennes.
FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN FULLT I KAFFEKROKE­N: Marte Michalsen var glad for at så mange av stamkunden­e møtte opp på åpningen av «automatbut­ikken» hennes.
 ?? FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN ?? DRO KORTET: Steinar Martinsen er én av stamkunden­e til Marte Michalsen. Han fikk torsdag en lyninnføri­ng i hvordan man tar seg inn i butikken utenom ordinaer åpningstid.
FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN DRO KORTET: Steinar Martinsen er én av stamkunden­e til Marte Michalsen. Han fikk torsdag en lyninnføri­ng i hvordan man tar seg inn i butikken utenom ordinaer åpningstid.
 ?? FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN ?? TOK FREDAGSHAN­DELEN: Janne Pedersen har teken på selvbetjen­ingskassa.
FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN TOK FREDAGSHAN­DELEN: Janne Pedersen har teken på selvbetjen­ingskassa.
 ?? FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN ?? TALESTØTTE: Marte Michalsen klarer seg godt som daglig leder i Bygdebutik­ken. Men akkurat da det skulle holdes åpningstal­e var pappa og styreleder Kurt Michalsen god å ha.
FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN TALESTØTTE: Marte Michalsen klarer seg godt som daglig leder i Bygdebutik­ken. Men akkurat da det skulle holdes åpningstal­e var pappa og styreleder Kurt Michalsen god å ha.
 ?? FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN ?? OPTIMISTIS­K: Marte Michalsen (27) har tro på en god utvikling for butikken i Arnøyhamn. Torsdag åpnet hun offisielt den nye automatisk­e butikken i bygda på Arnøya.
FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN OPTIMISTIS­K: Marte Michalsen (27) har tro på en god utvikling for butikken i Arnøyhamn. Torsdag åpnet hun offisielt den nye automatisk­e butikken i bygda på Arnøya.
 ?? FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN ?? SAKSORDFØR­ER: Ordfører Ørjan Albrigtsen sto for den høytidelig­e åpningen av den automatisk­e butikken i Arnøyhamn sammen med daglig leder Marte Michalsen.
FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN SAKSORDFØR­ER: Ordfører Ørjan Albrigtsen sto for den høytidelig­e åpningen av den automatisk­e butikken i Arnøyhamn sammen med daglig leder Marte Michalsen.
 ?? ?? TIL OMVERDENEN: Det var mye folk innom butikken torsdag. Marte Michalsen sørget for at de som ikke fikk smakt på kaka i alle fall fikk se den på sosiale
TIL OMVERDENEN: Det var mye folk innom butikken torsdag. Marte Michalsen sørget for at de som ikke fikk smakt på kaka i alle fall fikk se den på sosiale
 ?? FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN ?? FULL KONTROLL: Hver gang kjøleskape­t med øl åpnes, så plinger det i mobilen til daglig leder.
FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN FULL KONTROLL: Hver gang kjøleskape­t med øl åpnes, så plinger det i mobilen til daglig leder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway