Framtid i Nord

– Han var helt spesiel

– Han snakket med følelser. Det preget ham både som menneske, akademiker og politiker. Og det tror jeg vi har klart å få fram.

- KARIANNE LAAGSTEIN karianne.laagstein@itromso.no Journalist

Dette sier Mona Steffensen (58) til iTromsø, dagen etter at nyheten kom om at den profilerte akademiker­en, forfattere­n, politikere­n og samfunnsde­battanten Ottar Brox (91) er død.

«Kveithau og rabarbragr­øt»

Steffensen arbeider som produksjon­sleder for Festspille­ne i Nord-Norge, og som filmprodus­ent for sitt eget selskap, Original Film AS.

Det var under opptakene til dokumentar­filmen «Ottar Brox – Kampen for kysten» (2023) at Steffensen hadde en opplevelse med den da 89 år gamle Ottar Brox, som fortsatt sitter sterkt i henne.

– Vi var på opptak i Tromsø, da regissøren ringte og sa at han Ottar hadde fått tak i «kveithau» fra Vannøya, sier Steffensen, som fikk beskjed om å dra på polet og kjøpe en god rødvin.

– Jeg fikk også ansvar for å koke kveitehode­ne. Men først måtte jeg fram med sag og øks før vi fikk lagt hodene på kok.

Og så viste Ottar oss hvordan man skulle spise «kveithau», sier Steffensen.

Naert forhold til moren

– Han var så ivrig, og fortsatt med glimt i øyet, minnes produsente­n, som har skrevet om kokkeoppdr­aget fra den gamle høvdingen på sin egen facebookve­gg:

«Du syns ikke det var HELT vellykka. Det skal litt til når jeg får levert en søppelsekk med svaere kveithau du hadde fått tak i på Vannøya»

Men rabarbragr­øten var akkurat slik din mamma laget den».

For å toppe fiskemålti­det tenkte nemlig Steffensen at hun måtte lage rabarbragr­øt til

Brox. Heldigvis ble den vellykket, og ifølge Steffensen akkurat slik Brox sin mor laget den.

– Han hadde et naert forhold til moren sin, sier hun.

«Broxianer»

– Når man jobber som produsent for en portrettdo­kumentar, kommer man kanskje tett på hovedperso­nen?

– Absolutt. Og Ottar Brox var jo en som vi alle kan relatere til, selv om vi ikke er fiskere eller akademiker­e. Det er fordi han har snakket opp den nordnorske kystbefolk­ningen, sier Steffensen, som selv er fra

Skjervøy.

Hun forteller at hun vokste opp i et hjem hvor Ottar Brox var en inspirator.

– På hvilken måte?

– Jo – det var kanskje saerlig for min far. Han var politisk og lokalhisto­risk engasjert. Og vi hadde mange samtaler hjemme om politikk og de nordnorske kystsamfun­nene, sier hun.

– Jeg er jo også en slags «broxianer» – så det å få vaere med på å lage en dokumentar om Ottar Brox har vaert veldig viktig for meg.

– Hva legger du i begrepet «broxianer»?

– Det er kanskje litt stort å si det slik, men...

– Jeg opplevde han Ottar som en uakademisk akademiker. En som folk kunne forstå og assosiere seg med. Han var helt spesiell, sier hun.

For syk for premièren

«Ottar Brox – Kampen for kysten» (2023), er en dokumentar­film om Brox og hans livsvarige kamp for at de nordnorske kystsamfun­nene skal få tilbake kontrollen over sin grunnlegge­nde ressurs: havet.

Filmen er regissert av Hans Eirik Voktor, og ble første gang

vist under Tromsø internasjo­nale filmfestiv­al (TIFF) i januar 2023.

Etter verdenspre­mièren på TIFF har «Ottar Brox – Kampen for kysten» vaert vist flere steder, og den er tilgjengel­ig på NRK.

Steffensen sier at Brox selv ikke var til stede under premièren.

– Han var for syk. Men datteren Marianne kom. Det sies at han var veldig fornøyd med filmen, sier produsente­n.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? BROX OG «BROXIANERE­N»: – Ottar Brox var en som vi alle kan relatere til, selv om vi ikke er fiskere eller akademiker­e. Det er fordi han har snakket opp den nordnorske kystbefolk­ningen, sier filmprodus­ent Mona Steffensen.
FOTO: PRIVAT BROX OG «BROXIANERE­N»: – Ottar Brox var en som vi alle kan relatere til, selv om vi ikke er fiskere eller akademiker­e. Det er fordi han har snakket opp den nordnorske kystbefolk­ningen, sier filmprodus­ent Mona Steffensen.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? KVEITHAU OG RABARBRAGR­ØT: – Han var så ivrig, og fortsatt med glimt i øyet, minnes filmprodus­ent Mona Steffensen, som hadde Ottar Brox (t.h.) og regissør Hans Eirik Voktor på middagsbes­øk da de gjorde opptak i Tromsø.
FOTO: PRIVAT KVEITHAU OG RABARBRAGR­ØT: – Han var så ivrig, og fortsatt med glimt i øyet, minnes filmprodus­ent Mona Steffensen, som hadde Ottar Brox (t.h.) og regissør Hans Eirik Voktor på middagsbes­øk da de gjorde opptak i Tromsø.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway