Framtid i Nord

Øver i Nord-Troms: – Det blir aktivitet frem til påske

Nederlands­ke styrker øver i Nord-Troms nå. Og den militaere aktivitete­n skal vare en god måned til.

- TORBJØRN O. KARLSEN

Siden tidlig i februar har nederlands­ke amfibiesty­rker trent i Troms. Det har kanskje folk i Nord-Troms merket.

Bernt Olav Johansen, normalt områdesjef for HV 16 - 212 - Lyngenlinj­a, jobber for anledninge­n som liaisonoff­iser. Han sier at øvelsen, som avsluttes tirsdag, har gått bra så langt.

– Vi startet 5. februar i Grøtsundet og området rundt. Så har vi denne uken beveget oss til Ullsfjorde­n og så kom vi inn i Lyngenfjor­den fredag. Og her blir vi til tirsdag, når denne øvelsen er over, sier Johansen.

Hans arbeidgive­r i perioden januar - mars er Alliert Treningsse­nter (ATS), men øvelsen inkluderer også HV-soldater fra HV16.

– Ja, vi har markører med fra området. De spiller både fiender og venner, sier Johansen.

Kommer mer

Øvelsen med amfibiesty­rkene fra Nederland kommer i forkant av en langt større øvelse som starter tidlig i mars, nemlig Nordic Response, med styrker fra 14 land.

Johansen sier at det blir mye militaer aktivitet i Nord-Troms fra tidlig i mars og helt til påske.

– Ja, det vil det bli. Det blir mellom 16.000 og 20.000 soldater på norsk jord og det er mye som skal flyttes fra Indre Troms til Finnmark. Så da skjønner man at det blir litt aktivitet på veiene i Nord-Troms, sier Johansen.

Totalt 90.000 soldater

Hoveddelen av øvelsen finner i følge Forsvaret sted i nordre del av Norden i perioden 3. - 14. mars. I Norge blir det mest aktivitet fra Bjerkvik og Indre Troms og videre nordøstove­r til Alta og Midt-Finnmark. Man varsler også stor aktivitet i kystområde­ne i Troms og Finnmark.

«Nordic Response 2024 er en naturlig del og forlengels­e av den rekordstor­e NATO-øvelsen Steadfast Defender med til sammen 90 000 deltakere», skriver Forsvaret på sine nettsider. torbjorn@framtidino­rd.no 926 64 354

 ?? FOTO: BERNT OLAV JOHANSEN ?? TIL LANDS OG TIL VANNS: Nederlands­ke soldater er å finne både på landjorda og til havs i Nord-Troms nå.
FOTO: BERNT OLAV JOHANSEN TIL LANDS OG TIL VANNS: Nederlands­ke soldater er å finne både på landjorda og til havs i Nord-Troms nå.
 ?? FOTO: KJETIL M. SKOG ?? I LYNGENFJOR­DEN: Øvelsen vil pågå i Lyngenfjor­den fram til tirsdag.
FOTO: KJETIL M. SKOG I LYNGENFJOR­DEN: Øvelsen vil pågå i Lyngenfjor­den fram til tirsdag.
 ?? FOTO: JAN R OLSEN ?? BINDELEDD MED NEDERLENDE­RNE: Bernt Olav Johansen.
FOTO: JAN R OLSEN BINDELEDD MED NEDERLENDE­RNE: Bernt Olav Johansen.
 ?? FOTO: BERNT OLAV JOHANSEN ?? FORSMAK: Øvelsen med amfibiesty­rkene fra Nederland avløses etter hvert av storøvelse­n Nordic Response.
FOTO: BERNT OLAV JOHANSEN FORSMAK: Øvelsen med amfibiesty­rkene fra Nederland avløses etter hvert av storøvelse­n Nordic Response.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway