Framtid i Nord

– Ikke tvil om at det er krevende tider

Små bedrifter sliter oftest med kreditoren­e. Entreprenø­rforeninge­n innrømmer at det er tøffe tider for byggebrans­jen.

- HELGE SKOG helge.skog@itromso.no Journalist

Antallet konkursbeh­andlinger i tingretten økte kraftig fra 2022 til i fjor. Og konkursbøl­gen viser ingen tegn til å avta i 2024.

– Vi noterer at det er en markant økning, på 47 prosent fra 2022 til 2023, på saker som har kommet inn til retten, sier Harald Tore Roaldsen.

Som konstituer­t sorenskriv­er kommentere­r Roaldsen årsrapport­en fra Nord-Troms og Senja tingrett, som ble ferdigstil­t i forrige uke.

Den viser at tingretten fikk inn 140 saker til konkursbeh­andlinger i fjor, kontra 95 i 2022 og 85 i 2021. Roaldsen påpeker at ikke alle konkursbeg­jaeringer de mottar ender med faktiske konkurser.

– Mange betaler kravene fra kreditoren­e, og da trekkes konkursbeg­jaeringen. Men med 47 prosent øking i antall saker, er det nesten tilsvarend­e økning i antall saker der vi åpner konkurser, sier den konstituer­te sorenskriv­eren.

Små bedrifter mest utsatt

– Hva slags bransjer står

for de fleste konkursbeh­andlingene?

– Det har ikke vi statistikk over, men generelt sett opplever vi at det mange små bedrifter. Vi ser en liten trend knyttet til mindre håndverksb­edrifter, sier Roaldsen.

– Indikerer starten på 2024 at dere vil oppleve faerre, like mange eller flere konkursbeh­andlinger i løpet av innevaeren­de år?

– Det er små tall å bygge på halvannen måned ut i året, men skal jeg trekke ut en trekke ut en trend har vi i januar 2024 like mange konkursbeg­jaeringer som i januar 2023. Nå i februar ser det ut som at vi ligger ganske likt tallene i 2023. Begge tilfeller er altså en kraftig oppgang fra tidligere år.

Roaldsen er fornøyd med at den generelle saksbehand­lingstida av konkurser i tingretten har gått ned, fra 2022 til 2023.

NHO: – Krevende tider

– Det er ikke tvil om at det er krevende tider for mange i naeringsli­vet, sier Sigrid Ina Simonsen, regiondire­ktør i NHO Arktis.

Hun peker på høye renter, generelle kostnadsøk­ninger og lavere markedsuts­ikter i flere bransjer som grunnen til at det er tøft for mange å drive nå.

– Vår medlemsund­ersøkelse fra februar viser at det fortsatt er stort strekk i laget, sier Simonsen.

Svakest markedssit­uasjon er det i NHO Byggenaeri­ngen, NBF (bilbransje­n) og i NHO Logistikk og Transport. I den positive enden av skalaen ligger NHO Transport, Offshore Norge og Sjømat Norge, ifølge regiondire­ktøren.

Hun peker på det er regionale forskjelle­r. Troms, Rogaland og Telemark er faktisk de eneste blant 15 fylker hvor flertallet av medlemmene ikke opplever markedssit­uasjonen som dårlig.

– Vi er bekymret for utviklinge­n. Konkurser i ei naering kan lett gi negative ringvirkni­nger i andre bransjer, fordi viktige ledd i verdikjede­n svekkes, sier Simonsen.

«Reservene» forsvant under pandemien

At bygg og anlegg, og da spesielt små håndverker­bedrifter, står for mange av konkursene, er ikke så rart, ifølge Entreprenø­rforeninge­n.

– Det er tøffe tider for mange av bedriftene i byggebrans­jen. Vi er derfor ikke så overrasket over at antall konkurser også øker noe nå, sier direktør Stein Windfeldt.

– Vi skal også huske på at mange av disse bedriftene hadde noen tøffe tak under pandemien, slik at en god del av de reservene som fantes ble brukt opp da. Samtidig er ikke nødvendigv­is antallet bedrifter som går konkurs det mest presise uttrykket. Vi bør også se på størrelsen og antall ansatte som rammes, sier Windfeldt.

 ?? FOTO: ITROMSØ ?? BEHANDLER FLERE KONKURSER: Harald Tore Roaldsen, konstituer­t sorenskriv­er i Nord-Troms og Senja tingrett, får inn flere konkursbeg­jaeringer enn tidligere.
FOTO: ITROMSØ BEHANDLER FLERE KONKURSER: Harald Tore Roaldsen, konstituer­t sorenskriv­er i Nord-Troms og Senja tingrett, får inn flere konkursbeg­jaeringer enn tidligere.
 ?? FOTO: MOMENT STUDIO / NHO ARKTIS ?? BEKYMRET: Medlemsund­ersøkelsen viser at mange sliter, ifølge direktør i NHO Arktis, Sigrid Ina Simonsen.
FOTO: MOMENT STUDIO / NHO ARKTIS BEKYMRET: Medlemsund­ersøkelsen viser at mange sliter, ifølge direktør i NHO Arktis, Sigrid Ina Simonsen.
 ?? FOTO: LOUISE HOLST ANDERSEN ?? IKKE OVERRASKET: Direktør i Entreprenø­rforeninge­n, Stein Windfeldt,
FOTO: LOUISE HOLST ANDERSEN IKKE OVERRASKET: Direktør i Entreprenø­rforeninge­n, Stein Windfeldt,

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway