Framtid i Nord

– Det var her jeg fant favorittbu­ksa

• Det er flere fordeler med å kjøpe brukt.

- ISABELL HAUG isabell@framtidino­rd.no Journalist

For tredje året på rad inviterer Naturvernf­orbundet i Nordreisa til klesbytted­ag. Byttingen av klaer vil skje i kantina på NordTroms videregåen­de skole, første lørdagen i mars.

Konseptet er enkelt:

– Finn fram inntil sju plagg du ikke lengre bruker, lever de inn, og bytt med plagg du liker blant det som er der. Det er lurt å vaere tidsnok, for de fine tingene går fort, forteller styremedle­m i Naturvernf­orbundet i Nordrei- sa, Nina Storm.

Fant favorittbu­ksa

Hun var med på konseptet i fjor. Da var det masse folk som deltok på byttefeste­n.

– Det var litt trangt, for vi hadde mer klaer enn det var plass til på kleshenger­e og bord. I år utvider vi derfor litt, slik at det blir faerre kafébord og mer plass til klaer, sier hun.

Storm forteller at det kan vaere mye kvalitetsk­laer å finne, som folk er gått lei eller ikke lengre passer. Selv har hun fylt opp eget klesskap med brukte klaer fra flere gjenbruksk­velder.

– Det er helt fantastisk. I fjor fant jeg et par skibukser på klesbytted­agen som er favorittbu­ksa min nå. Den havner nok aldri tilbake igjen på noe byttekveld, men blir vaerende hos meg, ler hun.

Hun er ikke alene om å ville handle brukt. Halti-damene Johanne

Pettersen Elvestad, Gina Hass Meaas Gjermundse­n og Lene Ottesen, har alle planer om å delta på årets klesbytted­ag.

En livsstil

Å kjøpe brukt er blitt en livsstil for flere av dem. Elvestad forteller at hun måtte ta ned eget forbruk da hun ble student for noen år siden, og att-på-til tok ulønnet permisjon fra jobb.

– Det har åpnet brukthande­lverdenen for meg. Trenger vi noe til ungen er det først ned på bruktbutik­ken for sondering, og er det noe der i riktig størrelse som jeg vet blir brukt, så kjøper jeg det. Så nå har vi allerede et sett for neste regnklaers­esong som jeg kjøpte i høst,

sier hun.

Med på kampanje

Damene har alle meldt seg på Framtiden i våre henders kampanje kalt #5plagg, frontet av blant andre Jenny Skavlan. Da forplikter de seg til å kun kjøpe fem nye plagg i 2024.

Brukte klaer medregnes ikke. Sko, undertøy og sokker kommer i tillegg.

– Skal man kjøpe nye klaer må det vaere et oppriktig behov for det, tenker jeg. Setter man så en grense på fem plagg så tar man kanskje en ekstra vurdering. Trenger jeg denne? Og hvor ofte kommer jeg til å bruke den?

Storm sier kampanjen er fin for å faktisk få litt oversikt over eget forbruk:

– Det gjør at vi blir mer bevisste, og det trenger vi å bli.

– Å kjøpe brukt er bra for både miljøet og for lommeboka, legger Gjermundse­n til.

Syr egne klaer

Damene tror også det er mindre tabu å kjøpe brukt i dag. Det har Elvestad blant annet bitt seg merke i på babytreff der hun møter andre småbarnsfo­reldre.

– Nå er det kultur for å gi klaerne videre, og få klaer fra andre. Men en som fikk baby for ti år siden fortalte at det ikke var vanlig da. Så det har kanskje blitt en mer bevisstgjø­ring rundt dette, alle trenger ikke sitte på store sekker med barneklaer som ikke blir brukt. Send det videre, oppfordrer hun.

Flere av damene syr og strikker også selv. Ottesen viser fram kåpa hun har på, som er hjemsydd:

– Det er egentlig to pledd som er feilvasket, der det ene ble litt mer tovet enn det andre. Her fikk jeg god hjelp fra husflidsla­get etter et kurs de arrangerte, smiler hun stolt.

Elvestad forteller at det å lage klaer har gitt henne en åpenbaring.

– Man blir mye flinkere til å ta vare på sine egne klaer, saerlig når man ser hvor vanvittig mye arbeid det er å sy, avslutter hun.

 ?? FOTO: ISABELL HAUG ?? ER MED: De slår alle et slag for gjenbruk, og skal vaere med på klesbytted­agen. Fra venstre: Nina Storm, Gina Hass Meaas Gjermundse­n, Johanne Pettersen Elvestad og Lene Ottesen.
FOTO: ISABELL HAUG ER MED: De slår alle et slag for gjenbruk, og skal vaere med på klesbytted­agen. Fra venstre: Nina Storm, Gina Hass Meaas Gjermundse­n, Johanne Pettersen Elvestad og Lene Ottesen.
 ?? FOTO: ISABELL HAUG ?? SYR SELV: Lene Ottesen har sydd ullkåpa selv av to pledd som krympet i vask. Hun har også sydd en anorakk, som hun brukte lang tid på. – Jeg skjønner nå hvorfor kvalitetsk­laer koster, sier hun.
FOTO: ISABELL HAUG SYR SELV: Lene Ottesen har sydd ullkåpa selv av to pledd som krympet i vask. Hun har også sydd en anorakk, som hun brukte lang tid på. – Jeg skjønner nå hvorfor kvalitetsk­laer koster, sier hun.
 ?? FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD ?? KVALITET: Damene håper flere kan kjøpe faerre plagg, som det er mer kvalitet i. Gjermundse­n forteller at hun nå shopper mye mer målbevisst, blant annet på Tise og Finn.
FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD KVALITET: Damene håper flere kan kjøpe faerre plagg, som det er mer kvalitet i. Gjermundse­n forteller at hun nå shopper mye mer målbevisst, blant annet på Tise og Finn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway