Framtid i Nord

Han har kjørt trikk, vaert fi og prost – nå blir Svenn A. Sker, journalist pensjonist

Han skal bare ta ut noen uker ferie først.

-

Prost Svenn Arne Nielsen holdt søndag sin avskjedsgu­dstjeneste.

Nielsen har vaert prost i Nord-Troms siden 2019. Før det var han vikarprest i noen år, og senere også sogneprest i Storfjord. Nå venter altså pensjonist­tilvaerels­en for tromsømann­en.

Han har hatt en sammensatt karriere, Svenn A. Nielsen. Som 13-åring begynte han å skrive i Troms Folkeblad på Finnsnes.

– Da ble jeg bitt av journalist­og skrivebasi­llen, sier han til iTromsø.

Han sier han har sett på NAV at det er 53 år siden han fikk sin første pensjonsgi­vende inntekt.

Så begynte han å studere teologi, men beskriver seg som 20-åring som «saerdeles umoden». Dermed ble utdanninge­n satt noen tiår på vent. Frem til han ble ordinert som prest i 2019, prøvde han seg i en rekke forskjelli­ge roller i arbeidsliv­et.

– Jeg har kjørt trikk i Oslo, vaert fisker på Finnmarka, jobba i landbruket i Trøndelag, og jeg har vaert innom skoleverke­t. Gudskjelov, vil jeg si, skolen er heldig som ble kvitt meg, sier han og ler godt.

Slo Hegnar med én dag

Og en annen erfaring som får han til å trekke på smilebånde­t er satsingen på avisen Polar Tidende i Narvik, en avis som fikk et saerdeles kort liv.

– Trygve Hegnar ga ut en avis i Oslo som het Blikk. Den skulle vaere enda mer tabloid enn Dagbladet. Etter 17 dager ga han opp. Vi i Polar Tidende kom ut i 16 dager. Så vi slo han med én dag, sier Nielsen og får fart på lattermusk­lene igjen.

Etter å ha vaert journalist i Vårt Land, ble han ansatt i Fremover før han fortsatte karrieren i Nordlys. Men så sørget han for å sette en gammel drøm ut i livet. Han tok opp teologistu­diet. Og i 2019 ble han ordinert til prest, bare fem år før pensjonsal­der.

– Jeg fikk fullmakt til å jobbe som prestevika­r fra 2013. Så jeg rakk å få 11 år som prest.

Som å komme hjem – Var det verdt å ta utdanninge­n i så voksen alder?

– Ja, det var som å komme hjem, til et godt hjem, sier han og minnes en opplevelse han hadde da som prestevika­r skulle holde gudstjenes­te for menigheten i Bardu, der han hadde jobbet som journalist noen tiår tidligere.

– Journalist­er blir jo lagt merke til i små lokalsamfu­nn. Jeg sa det var fantastisk at de huska meg, men jeg håpa de ikke huska riktig alt. Etter det fikk jeg det veldig fint i Bardu, sier han.

– Er det noe du angrer på? Jeg er dårlig på å angre. Skal man rote i livene til folk som har levd en stund, finner man alltids noe.

– Det var et politikers­var! – Ja, det var vel det. Vet du, jeg var den første lederen av et hovedutval­g i Tromsø kommune som hadde et budsjett på over én milliard kroner. Det var da jeg ledet helse- og omsorgskom­iteen, sier den tidligere Appolitike­ren.

Fra ferie til pensjon

Søndag ble han takket av i Nordreisa kirke, hvor fem prester, biskop Olav Øygard og om lag 50 mennesker deltok.

– Jeg holdt en avskjedsgu­dstjeneste. Den måtte lages, og da må du samarbeide med organisten og andre som skulle vaere med, sier pensjonist­en, som bedyrer at han ikke er pensjonist helt ennå.

– Jeg fyller 70 år 20. mars. Fram til da har jeg både ferie og noen seniordage­r. Men kona mi

 ?? ?? KOM HJEM: Da Svenn A. Nielsen ble ordinaert til prost, var det bare den siste av mange yrker han har vaert innom. Han sier det å ta på prestekapp­a var som å komme hjem.
KOM HJEM: Da Svenn A. Nielsen ble ordinaert til prost, var det bare den siste av mange yrker han har vaert innom. Han sier det å ta på prestekapp­a var som å komme hjem.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? TAKKET AV: Svenn A. Nielsen holdt sin egen avslutning­sgudstjene­ste. Her er han flankert av blant annet biskop i Nord-Hålogaland bispedømme, Olav Øygard.
FOTO: PRIVAT TAKKET AV: Svenn A. Nielsen holdt sin egen avslutning­sgudstjene­ste. Her er han flankert av blant annet biskop i Nord-Hålogaland bispedømme, Olav Øygard.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway