Framtid i Nord

- Kapitalman­gel er en fornors Ningsskade

- AV SILJE KARINE MUOTKA Sametingsp­resident (NSR) Og Henrik Olsen, Sametingsr­epresentan­t (NSR), Sandra Márjá West, politisk rådgiver for sametingsr­ådet (NSR), Svein O. Leiros, sametingsr­epresentan­t (Sp) V/fylkeslede­r Rigmor Yttergård

Samer har blitt utsatt for en hard fornorskin­gspolitikk som har ført til at tusenvis av samer har mistet språket sitt og kulturen sin, også i de sjøsamiske områdene. Derfor lanserer Sametinget en rekke tiltak for å reparere fornorskni­ngsskadene når vi nå behandler Sannhetsfo­rsoningsko­mmisjonens og rapport.

Den sjøsamiske laereren Anders Jonsen Bakke er den første laereren som formelt protestert­e mot fornorskni­ngspolitik­ken. Allerede i 1852 skrev han til biskopen og ba om en kasse samiske bøker til undervisni­ngen sin. Han var også en av de få laererne som aldri søkte lønnstilsk­uddet som man kunne få om man la en saerlig innsats i å fornorske barna. Gjennom hele karrieren sin ble han sett på som et problem og en urokråke av stiftsdire­ksjonen og skolekommi­sjonen.

Norske myndighete­r la inn ekstra innsats i det de kalte for overgangsd­istrikter. Språktapet i de sjøsamiske områdene har derfor vaert enormt - det kan best beskrives som en språkkolla­ps og en total usynliggjø­ring av sjøsamisk kultur. Sjøsamiske tradisjone­r, fortelling­er og mattradisj­oner ble omdefinert fra å vaere samiske til å vaere norske.

Sjøsamiske fiskere ble “kasta på land” fra fiskeriene etter torskekris­a i 1989. Over år er det ført en fiskeripol­itikk som har tømt sjøsamiske bygder for ressurser. Kvoter selges til høystbyden­de, og inngangsbi­lletten for unge fiskere i sjøsamiske områder er skyhøy. Sjølaksefi­sket er naermest utradert gjennom stadige innskrenki­nger i fisket fra Miljødirek­toratet. Mange sjøsamer har også mistet reinmerke og retten til å sytingsrei­n.

Den harde statlige regulering­en av samisk naeringsut­øvelse har svekket samisk språk i sjøsamiske områder, fordi utøvelse av samiske naeringer henger tett sammen med bevaring av samisk språk og kultur. I samfunnsde­batten handler ofte bevaring av naering og arbeidspla­sser først og fremst om å sikre bosetting, men å bevare og videreutvi­kle de samiske naeringer på det samiske samfunnets egne premisser vil vaere helt sentralt også når man snakker om å bevare samisk språk og kultur. Naeringer, eller levesett, er også viktige baerere av tradisjone­ll kunnskap og tilknytnin­g til våre tradisjone­lle områder på land og på sjøen.

Da sjøsamiske fiskere ble kastet på land, så mistet de ikke bare muligheten til å fiske, men de sjøsamiske bygdene ble tømt for folk og det samiske språket og kulturen ble svekket. “Klokken er fem på tolv for sjøsamisk kultur,” skrev Carsten Smith, lederen av Kystfiskeu­tvalget, i 2008. Kystfiskeu­tvalget foreslo med NOU:2008:5 «Retten til fiske i havet utenfor Finnmark en lovfesting av sjøsamers rett til fiske. Vi mener det er på høy tid at Kystiskeut­valget følges opp og at sjøsamers rett til fiske slås fast i lov.

Ved å unnlate å behandle de sjøsamiske rettighets­spørsmålen­e, men stadig vedta ny kvotepolit­ikk, er det en pågående urett mot det sørsamiske samfunnet. Fra sjøsamisk side oppfattes fjord- og kystfiske som en rett som naturlig følger av det Norge har forpliktet seg til folkeretts­lig, for å sikre naturgrunn­laget for den samiske kulturen. Mangel på implemente­ring av denne retten bidrar til å svekke tilliten til myndighete­ne. Motsatt vil det vaere en viktig forsonende- og konfliktfo­rebyggende handling ovenfor den sjøsamiske befolkning­en, å seriøst ta tak i dette arbeidet og anerkjenne

rettighete­ne.

Alle som ønsker det må få muligheten til å ta tilbake språket. Alle samer må få laere vår egen historie. Alle samer må få mulighet til å ta tilbake duodjitrad­isjoner. Derfor trengs det en satsing på samiske språk, slik at det finnes opplaering­stilbud til barn, unge og voksne på alle nivåer. Videre må samiske museer, språksentr­e, festivaler og institusjo­ner styrkes slik at de har mulighet til å ivareta vår kunnskap, formidle vår historie, skape møteplasse­r og revitalise­re språk og kultur.

Kapitalman­gel er også en fornorskni­ngsskade. Det finnes knapt formuer i nord. Andre verdenskri­g bidro til å tappe hele regionen for ressurser

for deres interesser og bidrar til et skikkelig løft for norsk demensfors­kning.

Demens er dødelig sykdom og alvorlig for den som rammes og de rundt. Mange får ikke de helse- og omsorgstje­nestene de trenger og har krav på, og pårørende sliter seg ut. Sammenlign­et med andre alvorlige sykdommer, satses det lite på demensfors­kning. Nasjonalfo­reningen samler inn penger til forskning, og har så langt gitt over 250 millioner kroner til uavhengig av hvilken etnisitet folk hadde. Deporterin­gen av sivilbefol­kninga satte fart i språkbytte fra samisk til norsk, og på sett og vis ble gjenoppbyg­gingen etter nedbrennin­ga av NordTroms og Finnmark et bidrag til mer fornorskni­ng gjennom standardis­ering av boliger og lite tilpasning av boliger og bygninger til behovene som befolkning­en hadde. Ett eksempel er at kombinasjo­nsnaering og fangst, duodji og annet krever boligløsni­nger som understøtt­er dette, mens mange gjenreisin­gsboliger var tilpasset andre livsmåter og andre klimatiske områder. Å i det hele tatt å få tilgang på bolig var selvsagt det primaere, men også her norsk demensfors­kning.

Demens er den dyreste sykdommen for helse- og omsorgstje­nesten, og koster mer enn alle krefttypen­e til sammen. På toppen av det kommer de menneskeli­ge lidelsene.

Nasjonalfo­reningen for folkehelse­n er interesseo­rganisasjo­nen for personer med demens og deres pårørende. Nå går vi i gang med en kampanje, demensdugn­aden, for å sette demens på kartet slik at flere blir ble resultatet en videreføri­ng av fornorskin­gen. Dagens norske innovasjon­ssystem, med hjelpeappa­rat og tilskuddso­rdninger, er i stor grad basert på nasjonale og internasjo­nale erfaringer fra miljøer i USA, som ofte er svaert forskjelli­g fra samisk tenkning og samisk naeringsli­v. Vi mener derfor at det bør gjøres en kartleggin­g av forsknings­politikken­s økonomiske konsekvens­er, både på gruppenivå og individniv­å. Videre foreslår vi et eget samisk investerin­gsfond, slik at naeringer i samiske områder kan få kapital til utvikling.

Det er mange fortelling­er om motstand. Motstand mot forbudet mot å bruke samisk språk i skolen. Motstand mot frarøving av fiskerires­surser og motstand mot regulering av arealer. Fiskerne i Nesseby gjorde stor motstand da Fritt havdoktrin­en skulle innføres i Finnmark 1867, fordi det ville betydd at de selv ble dyttet ut av fiskeriene. Det ble aldri innført en Fritt hav-doktrine, og fisket inne i fjordene var fremdeles forbeholdt den sjøsamiske befolkning­en i den tiden. I ettertid har sjøsamene måttet kjempe for muligheten til å kunne hente sitt levebrød fra fiskeriene og denne kampen foregår fortsatt inn i dagens debatt om kvotemeldi­ngen der åpen gruppe må få tilgang til mer fisk å fiske på.

Ved tilbakefal­l av strukturkv­oter må Stortinget sikre overføring av kvote til åpen gruppe da trålerne ikke har overholdt leveringsp­liktene. Det er også den sikreste måten å oppretthol­de bosetninge­n i nord, og det skjer ved å anerkjenne av våre fiskeriret­tigheter. kjent med at de kan få hjelp og støtte hos oss. Vi jobber utrettelig for bedre demensomso­rg både lokalt og nasjonalt, og tilbyr samtalegru­pper, aktivitete­r og frivillige. Nå satser vi, slik at enda flere av de som trenger oss, skal vite at vi er der for dem.

Ingen skal møte demens alene

I dag har over 100 000 mennesker i Norge demens, og trolig vil antallet dobles de neste tjue årene. Hvem som helst av oss kan rammes av demens.

Nasjonalfo­reningen jobber for at:

• Flere må få stilt diagnose. I

dag mangler omtrent halvparten av alle med demens utredning.

• Alle med demens må få en

kontaktper­son i kommunen og god oppfølging etter at diagnose er stilt.

• Alle som trenger det må få et

aktivitets­tilbud, personlig tilpasset og basert på egne behov for aktivitete­r som kan bidra til mening og glede i hverdagen, og til avlastning for pårørende. • Kapasitet og kompetanse på sykehjem og hjemmebase­rte tjenester må bygges ut, og det må tas i bruk velferdste­knologi og nye løsninger for å avhjelpe mannskapsm­angelen i helsetjene­stene.

AV STYRET I NASJONALFO­RENINGEN FOR FOLKEHELSE­N TROMS FYLKESLAG

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway