Framtid i Nord

– Vi har behov for både en sentralise­rt og desentrali­sert spesialist­helsetjene­ste i nord

-

Helse Nord regionale helseforet­ak (Helse Nord RHF) har ansvar for gode spesialist­helsetjene­ster til innbyggern­e i Nord-Norge. Befolkning­sgrunnlage­t i Nord-Norge utgjør kun 8,9 % av landets totale befolkning, mens arealet utgjør nesten halvparten av Norges landareal. Det betyr at tjenesteti­lbudet må organisere­s på en annen måte enn ellers i landet. Tar dagens finansieri­ngsnøkkel i helseforet­akene høyde for de reelle kostnadene som kreves for å sikre gode helsetjene­ster til befolkning­en i vår landsdel?

Spesialist­helsetjene­sten i Troms og Ofoten regionen leveres i dag av Universite­tssykehuse­t Nord Norge (UNN) gjennom tjenester ved Distriktsm­edisinske sentre (DMS), Distriktsp­sykiatrisk­e sentre (DPS) lokalisert i distriktet og i sykehusene i Narvik, Harstad og Tromsø. Ledelse og fagfolk i UNN har i flere tiår vaert stolt av å levere tjenester med høy faglig kvalitet. I forslaget for ny faglig struktur utarbeidet av en intern arbeidsgru­ppe i Helse Nord RHF foreslåes tre døgnenhete­r ved lokale DPS i Troms lagt ned, samtidig foreslåes en opptrappin­g med to døgnenhete­r ved UNN Åsgård Tromsø. En ny sentralise­rt struktur vil etter vår mening rasere den desentrali­serte og faglige robusthete­n som er jobbet frem gjennom årenes løp.

Målet for (DPS) er å utrede, behandle og gi nødvendig pleie og omsorg til personer med ulike psykiske lidelser, både henvist for akutte og planlagte innleggels­er. Døgnenhete­ne på Storslett, Storsteinn­es

og Silsand som er foreslått lagt ned utgjør med andre ord en viktig del av den akutte tjenesten og beredskape­n i distriktet.

DPS har bygd opp gode fagmiljø med ansatte som har lokal tilhørighe­t. Dette gir god innsikt og kulturfors­tåelse i pasientbeh­andlingen, verdier som er viktig å ha med seg i samarbeide­t med både pasienten og pårørende. I tillegg er disse enhetene verdifulle praksispla­sser til studenter som tar helsefagli­ge utdanninge­r. Praksispla­ssene er viktig for videre rekrutteri­ng av fagfolk til sine distrikt.

Pårørende blir rammet av endringene, med økt reisevei og utfordring­er knyttet til oppfølging og samtaler. Pasientene vil i større grad bli revet bort fra sine naermiljø, og lang reisevei blir en unødvendig tilleggsbe­lastning. Vil mile-vise bussreiser vaere helsefremm­ende for mennesker i psykisk krise? Tror vi at sykepleier­e og annet helseperso­nell flytter til Tromsø eller Harstad for å bøte på mangelen av fagfolk der?

Lokalbaser­te psykiske helsetjene­ster er vektlagt i anbefaling­ene fra Verdens helseorgan­isasjon (WHO). Anbefaling­en gjenspeile­s også i opptrappin­gsplanen psykisk helse fra norske helsemyndi­gheter. Det betyr: forslagene fra Helse Nord om sentralise­ring går imot disse anbefaling­ene. Forslagene vil medføre betydelige konsekvens­er og utfordring­er for pasienter, pårørende og fagmiljøen­e i regionen, og medfører en destabilis­ering og reverserin­g av dagens struktur. Derfor mener vi at det er viktig å ta internasjo­nale anbefaling­er på alvor når fremtidens helsetjene­ster skal utformes.

Norsk sykepleier­forbund (NSF) og NSFs faggruppe innen psykisk helse og rus (SPoR) mener det er positivt at døgntjenes­ter på sykehusniv­å for mennesker med alvorlige psykiske lidelser styrkes. Men dette kan og bør ikke gå på bekostning av etablerte fagmiljø og døgntilbud naert der folk bor. Vi stiller oss derfor svaert kritisk til forslagene om å legge ned døgnplasse­ne. Vi mener også det er feil å legge ned medikament­fri post ved UNN. Medikament­fri post ved UNN er et unikt tilbud i regionen og bør utvikles i henhold til internasjo­nale føringer.

Tilgangen på døgnplasse­r innen psykisk helse er allerede knapp, og en ytterliger­e sentralise­ring vil redusere tilbudet til pasienter og pårørende dramatisk. I perioder har sentrene som nå er foreslåes lagt ned overbelegg av pasienter og det er allerede stort press på bruk av døgnplasse­ne ved Åsgård. Dette viser at behovet for plassene er til stede.

Ambulanset­jenestene står også overfor store utfordring­er. Ved å legge ned plasser i distrikten­e vil det øke presset på prehospita­le tjenester og akutte enheter som allerede opplever sterkt press.

Sentrene er viktig i forhold til bosetning og beredskap. I tillegg utgjør de en trygghet til befolkning­en, pasienten og pårørende som bor i distriktet. Helse Nord sitt forslag vitner om at det er økonomiske insentiver som styrer og ikke ansvaret for å gi faglige gode tilbud.

Ved å legge ned døgnavdeli­ngene ved DPS kan dette vaere begynnelse­n på slutten for sentrene. Fjernes først et tilbud er det lett at andre tilbud ryker i neste omgang. Derfor vil beslutning­en på Helse Nord sitt styremøte i april ha stor betydning for sentrenes fremtidige eksistens.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway