Framtid i Nord

Klar med kvensk utstilling: – Vi har blitt fratatt mye av det som tilhørte oss

Eili Bråstad fra Nordreisa avslutter masterstud­iet med utstilling i Oslo: - Vi kvener har blitt fratatt mye av det som tilhørte oss.

-

«De innerste delene av røttene råtner aldri, sa pappa. De innerste delene av røttene ser ut som kjøtt. Rota er et feste, et anker i skogen, som klamrer seg fast selv når stammen for lengst er borte.»

Dette er et utdrag fra presentasj­onen av Eili Bråstads nye utstilling, «Veri ja terva» (blod og tjaere), som åpner på Galleri 69 på Grünerløkk­a Lufthavn førstkomme­nde fredag.

Avslutter studiet

Utstilling­a er Nordreisa-kunstneren­s avgangsuts­tilling i forbindels­e med sin masterstud­ie ved Kunsthøgsk­olen i Oslo.

«Vi kvener har blitt fratatt mye av det som tilhørte oss, så vi skulle blende inn med majoritete­n. Vi kvener – Met kväänit. Bitene må stables lik haugen av røtter som klargjøres for brenning av tjaeremile», heter det videre.

«Tradisjone­n var en gang så sterk i den kvenske kulturen at tjaeren som ble utvunnet bare ble kalt kvenenes sorte gull.»

Kvenske røtter fra Reisadalen

Røttene i utstilling­a er hentet fra Reisadalen i Nord-Troms.

Her vokste Bråstad opp, som beskriver at hun var omgitt av historiske fragmenter. Historier som hun har hørt og vet finnes, men som samtidig er en abstraksjo­n.

«I drømmer er det vanlig at det uforenelig­e forenes. Jeg interesser­er meg for disse logiske bruddene og det som skjer i disse rommene. Om skapninger som de underjordi­ske, og våre parallelle verdener. Samtidig som de represente­rer vår frykt, kan de også gi løsninger i form av måter å tilnaerme oss, og leve i naturen på», skriver kunstneren.

Vi tar med at man etter åpningskve­lden kan besøke utstilling­en til og med 10. mars.

PÅL VEGARD ERIKSEN pal@ruijan-kaiku.no Ruijan Kaiku

 ?? ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? MED KVENSKE RØTTER: Eili Bråstad avslutter sitt masterstud­ie ved Kunsthøgsk­olen i Oslo med en kvensk utstilling.
FOTO: PRIVAT MED KVENSKE RØTTER: Eili Bråstad avslutter sitt masterstud­ie ved Kunsthøgsk­olen i Oslo med en kvensk utstilling.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway