Framtid i Nord

John Edvin mente han skjøt gaupa i tiltalt for ulovlig jakt

- – Jeg håpet dette skulle skje, sier han. Beslaglegg­er rifle

Statsadvok­atene i Troms og Finnmark har nå satt sauebonde John Edvin Johansen (59) under tiltale i Nord-Troms og Senja tingrett.

Dette for å ha drevet ulovlig jakt.

Torsdag 30. mars i fjor skjøt han nemlig en gaupe på tunet sitt i Straumfjor­dbotn i Nordreisa. Men noe fellingsti­llatelse hadde han ikke.

– Skyter i nødverge

Dagen etter hendelsen stilte han opp i Framtid i Nord og fortalte om situasjone­n.

Bonden mente han handlet i nødverge. Gaupa hadde lusket rundt gården i én uke og allerede tatt ett dyr. Den skal ha jaktet etter sauene flere netter på rad.

Denne torsdagskv­elden skal han ha sett henne komme etter dyra.

– Jeg åpner et vindu på fjøset og skyter fra det i nødverge mot gaupa. Hun truer dyrene og jeg kan ikke ha gaupa rundt sauene dag og natt, fortalte han da.

– Gleder meg

Johansen skal ikke ha vaert klar

over tiltalen da Framtid i Nord ringte ham lørdag morgen, men gjentar flere ganger at dette kommer til å bli interessan­t.

– Jeg hadde håpet dette skulle skje, og jeg gleder meg veldig til det. Dette blir en mulighet til å kle av forvaltnin­gen og avdekke hva som egentlig foregår. Jeg kommer til å dra inn mye media i saken, sier han.

– Det kommer til å bli avdekket mye, legger han til.

Hevder svaret uteble

Stortinget vedtok en endring i nødvergebe­stemmelsen i naturmangf­oldloven i 2020. Den skal gjøre det lettere å skyte rovdyr som angriper husdyr. Men flere bønder har likevel fryktet at de kan bli straffet om de handler i nødverge, skrev NRK like etterpå.

Johansen forteller at han allerede fra da gaupa begynte å komme mot gården, startet varslingen.

Da den angrep, skal han umiddelbar­t ha søkt om akutt skadefelli­ng.

– Men jeg fikk ikke engang svar. Senere slår Statsforva­lteren fast at skadevolde­r er tatt ut. Hvordan kan jeg da bli anmeldt for jakt? Å hevde at dette handler om jakt er fullstendi­g feil. Jeg har aldri beveget meg etter dyret. Dyret kom etter meg, sier han.

Skal ha forsikret seg

Johansen hevder han i forkant av å handle i nødverge, også var i kontakt med de som har skrevet den nye loven for en avklaring.

– Da fikk jeg klar beskjed om at hvis ikke dette er innen nødverge må man bare skrinlegge alt innen lovverk.

– Er det noe du kunne ha gjort annerledes i denne situasjone­n?

– Jeg føler ikke det. AErlig talt, ska man godta at forvaltnin­gen driver rovviltfor­valtning inne i fjøset til folk? Da kan ingen drive med sau lenger, sier han.

Sauebonden står tiltalt for å ha

 ?? FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD ?? HER: Johansen skøt gaupa fra fjøset på bildet. Gaupa var cirka på samme sted som fotografen.
TILTALT: John Edvin Johansen mistet én sau til gaupa. Da den kom tilbake tok han rifla fatt. Nå står han tiltalt for ulovlig jakt. Foto: Are Bergset Elvestad
FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD HER: Johansen skøt gaupa fra fjøset på bildet. Gaupa var cirka på samme sted som fotografen. TILTALT: John Edvin Johansen mistet én sau til gaupa. Da den kom tilbake tok han rifla fatt. Nå står han tiltalt for ulovlig jakt. Foto: Are Bergset Elvestad

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway