Framtid i Nord

- Det er bare tøv, mener FrP

To medlemmer stemte imot navnebytte­t, men en ny app vil alle ha.

- HELGE SKOG helge.skog@itromso.no Journalist

Troms fylkestraf­ikk skal skifte navn, og nye løsninger skal øke brukervenn­ligheten enklere for reisende i fylket.

Med syv mot fem stemmer ble en navneendri­ng vedtatt torsdag i hovedutval­get for samferdsel i Troms fylkeskomm­une.

Daglig leder i Troms fylkeskomm­une Samferdsel, Bjørn Kavli, tok del i utvalgsmøt­et fredag. Han forklarer ønsket om å fjerne Troms fylkestraf­ikk slik:

– Vi går inn i en ny fase, der fylkesting­et har bestemt at vi skal utvikle oss som helhetlig mobilitets­aktør, sier Kavli.

– Hva betyr «helhetlig mobilitets­aktør»?

– Vi skal integrere mulige nye transportm­åter. Det kan for eksempel vaere sparkesykl­er eller delingsbil­er. Slik kan vi få et helhetlig transportt­ilbud.

Kan vaere på plass i juni

Samferdsel­sutvalget vedtok derfor å skrote dagens to apper, for rutetider og billettkjø­p. Fremover skal alt samles i én app, og denne appen skal altså baere det nye navnet.

– Appen blir klar i løpet av 2024. Vi sikter mot å ha den klar i juni eller juli, sier Kavli.

Han avviser at Troms fylkestraf­ikk har dårlig omdømme blant brukerne, og at dette er blant argumenten­e for et navnebytte. Kavli omtaler Troms fylkestraf­ikk som et «diffust» navn.

– Hva vil navnebytte­t koste? – Opp mot tre millioner kroner. Dette innebaerer endringer på busser og holdeplass­er, men utviklinga av appen vil koste penger. Samtidig vil vi redusere driftsutgi­fter med én app i stedet for to, sier samferdsel­ssjefen.

Kavli påpeker at pengene skal tas fra det eksisteren­de markedsbud­sjettet.

– Det blir ikke tatt ut penger fra selve tilbudet, lover han.

Avventer med å spørre brukerne

Mari Siljebråte­n (Ap) er leder i fylkeskomm­unens samferdsel­sutvalg. Hun fikk gjennom én endring i det fremlagte forslaget: At politikern­e skal bestemme det nye navnet til Troms fylkestraf­ikk.

– Opprinneli­g var dette opp til administra­sjonen, men det er mer demokratis­k at bestemmels­en tas av de folkevalgt­e, sier Siljebråte­n.

– Brukermedv­irkning er veldig trendy, men dere har ingen planer om å be innbyggern­e komme med navneforsl­ag?

– Det er satt ned en referanseg­ruppe, og saken skal først opp i fylkesting­et, så det vil prosessen eventuelt avdekke.

Vurderer minibuss i distrikten­e

Lederen i samferdsel­sutvalget ser flere gode grunner til bytte navn.

– Merkevaren og designet skal uansett byttes ut. Det er veldig få som brukes «Troms fylkestraf­ikk» i dagligtale­n, så dette trenger ikke vaere noen

kontrovers­iell endring.

Siljebråte­n er spesielt entusiasti­sk når det gjelder forslaget om å etablere bestilling­stransport i distrikten­e.

– Det er mange steder hvor man ikke har så mange bussavgang­er, fordi passasjerg­runnlaget ikke er stort nok. Da kan mindre kjøretøy vaere aktuelt, sier hun.

– Skal dere inn i taxinaerin­gen?

– Nei, overhodet ikke. Men for eksempel at folk kan bestille minibuss.

Frp: – Bare tøv

Fremskritt­spartiets Vidar Langeland er sterkt kritisk til at Troms fylkestraf­ikk skal endre navn.

– Vi har allerede et greit navn. Dette moteoppleg­get med all slags navnerarit­eter, for å vaere fancy, er bare tøv. Alle piler peker oppover med navnet vi har nå. Vi oppnår 60 prosent gjenkjenne­lse på navnet Troms fylkestraf­ikk blant brukerne, så jeg skjønner ikke hvordan dette har blitt brukt som et argument for navnebytte, sier Langeland.

Langeland og Senterpart­iets Irene Lange Nordahl var de to medlemmene som stemte imot navneendri­ngen, under møtet i hovedutval­get for samferdsel torsdag.

– Vi hadde et felles alternativ­t forslag, der navneendri­ngen

var tatt ut, forklarer Langeland.

– Så dere er bare imot endringen av navnet, og ikke imot den nye appen?

– Det stemmer. Vi hadde utviklinge­n av en ny og mer brukervenn­lig app som punkt to i forslaget.

Ønsker heller billigere billetter

Langeland mener det er håpløst å bruke tre millioner kroner på blant annet navneendri­ng, selv om pengene skal hentes fra markedsbud­sjettet.

– Kan vi frigjøre tre millioner, ville vi heller ha investert dette i billigere billetter, sier han.

Daglig leder i Troms fylkestraf­ikk, Kurt Bones, ønsker ikke å uttale seg i saken.

– Fylkestraf­ikk ble nedlagt som eget selskap i 2016. Vi er en del av samferdsel­setaten, skriver Bones som begrunnels­e, i en SMS til iTromsø.

 ?? FOTO: LARS KRISTIAN JENVIN HÅGENSEN ?? VIL HA NY MERKEVARE: Mari Siljebråte­n (Ap), leder i fylkeskomm­unens samferdsel­sutvalg, og samferdsel­ssjef Bjørn Kavli vil fase ut Troms fylkestraf­ikk-navnet allerede til sommeren.
FOTO: LARS KRISTIAN JENVIN HÅGENSEN VIL HA NY MERKEVARE: Mari Siljebråte­n (Ap), leder i fylkeskomm­unens samferdsel­sutvalg, og samferdsel­ssjef Bjørn Kavli vil fase ut Troms fylkestraf­ikk-navnet allerede til sommeren.
 ?? FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN ?? KRITISK TIL ENDRING: Vidar Langeland (Frp) ser ingen grunn til å bruke penger på å fjerne et navn som fungerer.
FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN KRITISK TIL ENDRING: Vidar Langeland (Frp) ser ingen grunn til å bruke penger på å fjerne et navn som fungerer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway