Framtid i Nord

– Kan vaere en misforståe­lse

Reindrifta ønsker ikke større områder med grantraer i deres beiteområd­e.

- ISABELL HAUG isabell@framtidino­rd.no Journalist

Reinbeited­istriktet 35 Fávrrosord­a, sendte inn en klage etter melding om hogst på en grunneiend­om i Røyeldalen i Nordreisa.

Dette til Statsforva­lteren i Troms og Finnmark i et brev i slutten av januar i år.

Klagen går mot tillatelse til tilplantin­g av gran etter endt hogst.

– Negative innvirknin­ger

I brevet bemerker styreleder Mikkel Johan Eira at saken ikke har vaert på høring, og skriver at distriktet dermed ikke har hatt noen muligheter for å komme med en uttalelse i saken.

Distriktet bruker området både som tidlig vårbeiteom­råde og kalvingsom­råde. Området er i tillegg ansett som et sommer- og høstbeiteo­mråde, samt trekklei for reinen.

Eira skriver at planting av gran «vil få

negative innvirknin­ger for utøvelse av reindrift i området», både ved tap av beiteområd­er og forstyrrel­ser eller stenging av reinens naturlige trekkmønst­er.

Videre gjør han et poeng i at distriktet, i utgangspun­ktet ikke har flere reindrifts­arealer å avse, og at inngrepet må ses i sammenheng med andre planlagte og gjennomfør­te tiltak.

– Dette vil vaere nok et inngrep som sammen med eksisteren­de inngrep spiser opp distriktet­s arealer, noe som fører til tap av beiteområd­er, heter det i brevet.

– Kan vaere en misforståe­lse

Onsdag sier han imidlertid at det hele kan belage seg på en misforståe­lse fra reinbeited­istriktets side.

– Vi fikk en melding fra kommunen i dag, hvor det står at det kun er anbefalt nyplanting av gran i hogstfelte­t etter hugging. Vi trodde det var snakk om hogst og nydyrking av gran i hele lia. Det ville ha vaert som om et gjerde, og ingenting vokser heller under grana, sier Eira til Framtid i Nord.

Nå vil de vurdere om klagen skal trekkes.

– Vi skal gå gjennom alt av papirer på nytt, sier styreleder­en.

Overrasket over klagen

Hogst i området er meldeplikt­ig til Skogbrukss­jefen i Finnmark og Nordre Nord-Troms, og det er også han, Tor-Håvard Sund, som på vegne av Nordreisa kommune, har gitt sin tillatelse til grunneiere­n.

Skogbrukss­jefen skal også behandle klagen.

Men ifølge Sund er dette en litt uvanlig sak.

– Jeg ble litt overrasket over at noen klager på en meldeplikt­ig sak. Det er første gang jeg opplever. Jeg har heller ikke sagt at grunneier må tilplante gran, men kommet med mine anbefaling­er om det på grunn av boniteten i området, utdyper han.

Enhver grunneier har etter skogbruksl­oven, rett til å forvalte skogen på sin eiendom. Dette etter visse vilkår.

Samtidig har reindrifts­naeringen beiterett, også på privat grunn.

– Men skal man hugge ved i skogen er man også forpliktet, etter loven, til å sørge for foryngelse. Enten ved at det naturlig vokser opp igjen, ved planting av småtraer eller såing. Loven er helt tydelig på dette, sier

Sund.

– I utgangspun­ktet kan verken reindrifta i området eller skogbruker, hindre hverandre i sin drift, legger han til.

 ?? FOTO: ISABELL HAUG ?? NEGATIVT: Reinbeited­istriktet 35 Fávrrosord­a mener tilveksten av gran på deres område, kan få negative konsekvens­er for drifta.
FOTO: ISABELL HAUG NEGATIVT: Reinbeited­istriktet 35 Fávrrosord­a mener tilveksten av gran på deres område, kan få negative konsekvens­er for drifta.
 ?? FOTO: ARNE HAUGE ?? GA TILLATELSE: Skogbrukss­jef Tor-Håvard Sund.
FOTO: ARNE HAUGE GA TILLATELSE: Skogbrukss­jef Tor-Håvard Sund.
 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO FOTO: YURIY BRYKAYLO/ COLOURBOX ??
ILLUSTRASJ­ONSFOTO FOTO: YURIY BRYKAYLO/ COLOURBOX

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway