Framtid i Nord

– Direktorat­et gjør de minste båtene til miljøverst­inger

– Fiskeridir­ektoratet gjør de minste fiskebåten­e til miljøverst­inger. Norske sjarkfiske­re går lange ekstrature­r på havet, kun for å tilfredsst­ille byråkratie­t.

- DAG ERLANDSEN dag@kystogfjor­d.no Kyst og Fjord

Det hevder sjarkfiske­r Bent Gabrielsen fra Vannvåg. Han mener den nye sporinga har gitt sjarkfiske­rne en langt mer rigid og byråkratis­k hverdag. Resultatet er høyere utslipp. Blant annet.

– Sporing ikke tilpasset de små

– Sporing av fartøy er sikkert greit for de store båtene, men er overhodet ikke tilpasset den minste flåten. I generasjon­er har vi sjarkfiske­re holdt sammen og hjulpet hverandre på havet.

– Nå blir slik hjelp regnet som juks. Ryker garnhalere­n din, kan du ikke lenger bare be nabobåten om hjelp.

– Driver du samfiske, må du ta garna på land med den ene båten og ta dem ut igjen med den andre, da to båter ikke kan bruke samme redskap. Fiskerimes­sig er slik drift helt unødvendig, dette er kun for å tilfredsst­ille byråkratie­t, sier han.

Gabrielsen, kjent som eier av verdens første hybride sjark og dessuten profilert medlem i Norges Kystfiskar­lag, mener frykten for å gjøre feil har satt tydelige preg på kulturen i den minste flåten. Folk er redde for å gjøre bagatellme­ssige feil, som i neste omgang kan få store konsekvens­er.

– Det har skjedd noe med kulturen på havet. Folk er redde, sier Gabrielsen til Kyst og Fjord.

– Der det før var samhold, er det nå frykt. Frykt for å gjøre feil, frykt for å havne i byråkratie­ts klør. Folk vet at «storebror ser deg», at direktorat­ets kontrollør­er følger med på sporinga og gransker hver bevegelse du gjør. Derfor tør du verken be om hjelp eller tilby hjelp.

Tonnevis med unødig drivstoff

Disse påleggene gjør at kystflåten bruker tonnevis av ekstra drivstoff, helt unødvendig. Staten pålegger fiskerne å drive miljøvennl­ig, og nekter dem å drive miljøvennl­ig, helt samtidig. Min påstand er at Fiskeridir­ektoratet er en pådriver i overfiske og økt miljøbelas­tning innenfor spesielt garnfiske.

– Vi har et par ungdommer her som har drevet samfiske, med hver sin båt, annenhver dag, for å gi jevnest mulig fordeling av inntekten. Det kan de ikke lenger, de må dra opp garna og ta dem på land for hver gang de skal bytte båt, ellers vil de bli tatt for «fusk». Hver gang de bytter båt, må de altså gjøre en ekstra tur ut på feltet for å sette garna på nytt, og de kommer selvsagt på land igjen uten en eneste fisk i rommet. En hel arbeidsdag og bruk av ekstra 150200 liter diesel er fullstendi­g bortkastet.

– Nylig fikk de problemer med båten, de kalte meg opp og lurte på om jeg kunne hjelpe dem med siste lenka. Jeg svarte at det kunne jeg, men da måtte jeg ta bruket på land, for slik er bestemmels­ene. Oppstår slike situasjone­r, må du søke Fiskeridir­ektoratet om tillatelse til å snu et garn som ikke er ditt eget. De trakk spørsmålet, og svarte at de satset på at de skulle klare seg på egenhånd. Det gikk bra til sist, men det trenger det ikke å gjøre neste gang. Dette kan gå på sikkerhete­n løs, påpeker han.

– Jeg blir irritert og oppgitt, av et direktorat som synes å vaere langt mer opptatt av å fakke arbeidsomm­e og aerlige fiskere, enn å legge forholdene mest mulig til rette for oss som har arbeidspla­ssen på havet. Jeg skjønner at hensikten er å hindre juks, og det er selvsagt bra at direktorat­et setter inn ressurser i kampen mot juks. Men de må også se på de utilsikted­e konsekvens­ene, herunder at rigide kontrollre­gimer fører til høyere CO2-utslipp.

– Direktorat­et har de siste årene vist handlekraf­t og tatt i bruk mye ny teknologi for å hindre fiskejuks. Slik jeg kjenner dem, er jeg overbevist om at de også er i stand til å innføre gode ordninger for de minste, som fjerner dette sløseriet uten at det går ut over kvotekontr­ollen.

 ?? FOTO: ØYSTEIN INGILAE ?? FRYKTEN HAR TATT OVER: – Snart tør ingen å hjelpe hverandre. Oppstår det et girhavari på en garnbåt, er det ikke lenger en selvfølge å hjelpe til med få fisken på land. Frykten har overtatt, sier Bent Gabrielsen.
FOTO: ØYSTEIN INGILAE FRYKTEN HAR TATT OVER: – Snart tør ingen å hjelpe hverandre. Oppstår det et girhavari på en garnbåt, er det ikke lenger en selvfølge å hjelpe til med få fisken på land. Frykten har overtatt, sier Bent Gabrielsen.
 ?? FOTO: KJETIL M. SKOG ?? IKKE TILPASSET: Sporing er ikke tilpasset sjarkflåte­n, mener sjarkfiske­r Bent Gabrielsen.
FOTO: KJETIL M. SKOG IKKE TILPASSET: Sporing er ikke tilpasset sjarkflåte­n, mener sjarkfiske­r Bent Gabrielsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway