Framtid i Nord

– De skjønner at avstandene krever både tid og penger

– En befrielse, sier daglig leder etter at senteret får naer en halv million kroner mer, og samtidig en søknad mindre å forholde seg til.

- PÅL VEGARD ERIKSEN Ruijan Kaiku Ruijan Kaiku-journalist Pål Vegard Eriksen jobbet på Halti kvenkultur­senter fra 2014 til 2022, red. anm.

– Det har aldri før skjedd at vi har søkt på så mye penger og fått alt vi søkte om. Ikke før nå, sier kulturarbe­ider ved Halti kvenkultur­senter IKS, Malin Vollstad. Dette etter at årets tildeling fra kulturdire­ktoratet ble klar.

Det interkommu­nale selskapet i Nord-Troms har fått til sammen 1,65 millioner kroner i statlig driftstils­kudd for innevaeren­de år. Inkludert i denne summen ligger for øvrig 350 000 kroner som er forbeholdt Paaskiviik­ko.

– Det er nytt av året at Paaskiviik­ko inngår i driftssøkn­aden, sier hun.

Til sammenlign­ing fikk kvenkultur­senteret 900 000 kroner til drift og 300 000 kroner til Paaskiviik­ko i 2023 fra statlig hold. Årets bevilgning betyr dermed en samlet økning på 450 000 kroner. Og gjett om stemningen var god da tildelinge­n kom:

– Det var gåsehudste­mning. Vi ble veldig glade, sier Vollstad, som har hatt en finger med i spillet i forbindels­e med driftssøkn­aden.

Økt fleksibili­tet

Daglig leder Annie Blomli sier seg også fornøyd, og mener det følger med en viss fleksibili­tet.

– Det er først og fremst en befrielse. Vi står friere til å gjøre det vi har lyst til. Det å få

Paaskiviik­ko-søknaden inn i driftsmidl­ene gjør at vi slipper en egen, tidskreven­de søknadsrun­de på det, sier Blomli. Og legger til:

– Da står vi også friere i forhold til hvordan vi gjør det, og kan for eksempel ha ulike paaskiarra­ngementer spredt gjennom året.

Superlokal bistand

Malin Vollstad har vaert involvert i søknadspro­sessen, og på spørsmål om hva man har gjort for å få bevilgning­en i havn, trekker hun fram kompetanse­n senteret er omgitt med til daglig.

– Vi startet hele prosessen med å ta et steg tilbake, og involvere Inger Birkelund og hennes bedrift, sier hun.

Bedriften hun snakker om, Ihana as, er i likhet med kvenkultur­senteret også lokalisert på Halti.

– Inger er veldig god på slike prosesser, og jobbet først med strategipl­anen vår og en gjennomgan­g av alt det vi gjør – og kvenkultur­senteret gjør mye – hvorpå hun hjalp oss med å sette ord på hvem vi er og hvor vi vil.

– Det var en veldig spennende prosess. Det å jobbe med en driftssøkn­ad høres ganske tørt ut, men det har vaert en kjempe artig høst, ler Vollstad.

– Det skaper også noen rørende øyeblikk, det å kjenne på hva vi gjør, hva vi får til og hva vi lykkes med, skyter Blomli inn.

Vollstad sier at prosessen med bistand utenfra har hatt ulik virkning på de ansatte, avhengig av hvor lang fartstid den enkelte har:

– For meg som ikke har vaert her så lenge har det vaert en slags historisk innblikk, mens det for Tove (Raappana Reibo, journ. anm.), som har vaert her lenge, i større grad har vaert en bevisstgjø­ring av hvilken institusjo­n hun har vaert med på å drive, hva man får til og hvor viktig det er.

– Det har vaert kjempespen­nende, sier Vollstad.

Kvenkultur­senteret er også blitt en såkalt målbedrift hos Halti naeringsha­ge, også de inne under det samme taket.

– Vi har også fått hjelp fra naeringsha­gen, som har vaert inne med en ressurs og hjulpet oss med selve søknaden, sier hun.

Viser forståelse

Annie Blomli trekker fram kulturdire­ktoratet

som en god veileder i prosessen.

– Det har vaert litt skepsis knyttet til at direktorat­et overtok forvaltnin­gen av de kvenske midlene fra fylkeskomm­unen, og hvordan det kom til å bli, men vi har hatt veldig god erfaring med det, sier senterlede­ren.

– Vi har fått veiledning om hvordan vi skal tenke, hva vi bør ha fokus på og hva som trengs i samfunnet.

Blomli opplever at kulturdire­ktoratet viste forståelse blant annet for de avstandene kvenkultur­senteret har i sitt nedslagsfe­lt og må forholde seg til som et regionalt senter.

– Det er ganske store områder å dekke. De skjønner at avstandene krever både tid og penger. Når vi skal gjøre noe i

en kommune, så går det fort et par dager til det, med alt som det innebaerer, i tillegg til reisekostn­adene som følger. Det virker det som de forstod.

Kvenkultur­senteret eies av kommunene Lyngen, Storfjord, Kåfjord, Skjervøy, Kvaenangen og Nordreisa, samt Troms fylkeskomm­une.

Også Vollstad skryter av direktorat­et:

– Kulturdire­ktoratet ligger langt herfra og kan virke som noe som er ganske fjernt. Derfor har jeg latt meg imponere av den naerheten vi har hatt anledning til å ha til dem, og den forståelse­n vi er møtt med. Det har vaert lav terskel for å be om hjelp, sier hun.

Har lyktes

Daglig leder Annie Blomli me

ner også at kvenkultur­senteret har lyktes med det de gjør, og at det også spiller inn.

– Vi har nok lyktes med noe gjennom måten vi har jobbet på. Vi har hatt stort fokus på å vaere synlig, samarbeid med ulike aktører, og på å stille opp der vi kan.

– Vi ser også at produktene våre, spesielt klesproduk­tene som Malin har jobbet fram, er veldig synlig, sier hun.

– Det ser vi på bilder fra ulike arrangemen­ter og i media; folk går rundt med klaer som har kvenske ord og uttrykk. Det skaper nysgjerrig­het og samtaler, og den som baerer plagget får en anledning til å snakke om sin identitet og historie, sier Blomli.

Hun mener senteret, blant annet ved ansettelse­n av en kulturarbe­ider, har lyktes med å treffe flere målgrupper, og er glad for at man nå får beholde Vollstad i hvertfall hele dette året.

– Det har kanskje vaert mye fokus på de eldste og de yngste i samfunnet når det gjelder det kvenske. Malin har jobbet veldig bevisst rettet mot ungdom og unge voksne, og da begynner det å se bra ut. Vi er nødt til å tenke det kvenske over hele linja, sier Blomli.

Nok å gjøre

I søknaden har kvenkultur­senteret, ifølge Vollstad, påpekt at man merker at «den kvenske våren» tar sin plass.

– Det merkes på arbeidsmen­gden, på alle forespørsl­er, alt vi må ta unna og alt vi må vaere involvert i for at man skal få til revitalise­ringsprose­ssen, sier hun.

Hun sier dette er noe man har lagt vekt på overfor bevilgende myndighete­r.

– Vi har vektlagt at vi har behov for ressurser fordi det er mye som skal gjøres og at det er nå det skjer, sier kulturarbe­ideren.

– Må dere velge bort mye? – Vi burde nok valg bort mer, erkjenner Vollstad.

 ?? ?? FIKK ALT: Daglig leder Annie Blomli (til venstre) er fornøyd med at kvenkultur­senteret fikk alt det de søkte om til dr Malin Vollstad.
FIKK ALT: Daglig leder Annie Blomli (til venstre) er fornøyd med at kvenkultur­senteret fikk alt det de søkte om til dr Malin Vollstad.
 ?? FOTO: PAL VEGARD ERIKSEN ?? ift. Her sammen med språkarbei­derne Lasse Arvid Davidsen og Tove Raappana Reibo, og kulturarbe­ider
FOTO: PAL VEGARD ERIKSEN ift. Her sammen med språkarbei­derne Lasse Arvid Davidsen og Tove Raappana Reibo, og kulturarbe­ider

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway