Framtid i Nord

- Mer oppdrett langs kysten i nord krever at vi øker innsatsen, samarbeide­r og laerer av feil

- ERIK BERG OG PÅL ARNE BJØRN Havforskni­ngsinstitu­ttet

Regjeringe­n har store ambisjoner for havbruksna­eringen. Både hva gjelder lakseoppdr­ett, men også torskeoppd­rett og nye arter. Mye av veksten forventes å komme i nord.

En utbygging av akvakultur­en må skje i i baerekraft­ig sameksiste­ns, både med tradisjone­lt kystfiske, andre naeringer og saerlig viktige og sårbare naturverdi­er og kystressur­ser. Det blir krevende.

Den gode nyheten er at erfaringer kan høstes fra andre deler av landet slik at en unngår å gjøre de samme feilene i nord. Oppdrettsn­aeringen har flere store problemer, i denne sammenheng­en holder vi oss til to: Mengden lakselus som produseres og konkurrans­e om nytt areal, en stadig knappere ressurs..

oppdrettsv­eksten i vest, mens mangel på areal i form av nye lokalitete­r bremser veksten i nord.

Lakselusa har stoppet

På Vestlandet har lakselus stor negativ effekt på miljø og dyrevelfer­d. Mange selskap har måttet redusere produksjon­en. Konfliktni­vået er tidvis høyt mellom oppdrettsn­aeringen og myndighete­r. Medias fokus på velferdsog miljøutfor­dringer knyttet til lakseoppdr­ett øker.

Miljøpåvir­kning fra oppdrett i nord er foreløpig så liten at den ikke hindrer vekst. Til gjengjeld er tilgang på nye lokalitete­r begrenset. Hovedgrunn­en er mangel på kunnskap om samlet miljøpåvir­kning på vill laksefisk, kysttorsk og andre naturverdi­er, men også innsigelse­r fra andre brukere, for eksempel tradisjone­lt sjølaksefi­ske.

forvaltnin­g ikke tar laerdom av problemene man ser i mer oppdrettsi­ntensive områder, må man forvente de samme problemene i nord. Allerede nå ser vi at problemet med lus på sjøørret og sjørøye gradvis sniker seg nordover, etter hvert som det produseres større mengder fisk her.

Dersom naering og

Løsningen på problemet med lakselus er enkel – i alle fall i teorien. Forskning, naering og forvaltnin­g må samarbeide for å restruktur­ere oppdrettsn­aeringen.

Gode modeller kan identifise­re smittenett­verk mellom anlegg og fjorder. Det er kunnskap som gjør oss i stand til å gi råd om strategisk­e tiltak, om hvilke anlegg som bør lukkes for å redusere smittepres­s, om effektivit­et tilknyttet luseskjørt, snorkelmer­d, nedsenka merder og annen teknologi som beskytter mot lakselus.

Havforskni­ngsinstitu­ttet har verktøy

som kan hjelpe oppdretter­e og forvaltere med å vurdere lusespredn­ing og -påvirkning, og vi kan tallfeste effekten. Dette skjer allerede i pilotprosj­ekt på Vestlandet. Med målrettet innsats fra oppdretter­e, forskere og forvaltere kan denne metodikken tas i bruk også i nord.

mye diskusjon rundt etablering av torskeoppd­rett. Usikkerhet rundt effekter på vill torsk er en viktig grunn, og i tillegg er arealbruke­n konfliktfy­lt. Både kystfisker­e og privatpers­oner ønsker å bruke samme områder som torskeoppd­rettere, og i nord må også samiske kulturnaer­inger hensyntas.

Det er også

ikke vaert så mye torskeoppd­rett i nord, men nå etableres for eksempel torskeoppd­rett i Rognsundet i Altafjorde­n.

Foreløpig har det

I Midt-Norge begrenses torskeoppd­rett på grunn av risiko for effekter på kysttorsk. I år har vi sett at oppdrettst­orsk har blitt kjønnsmode­n i merdene. Det er funnet rømt torsk som har blitt kjønnsmode­n og dermed kanskje kan gyte med villfisk. Det er registrert oppdrettse­gg på gyteplasse­ne til villtorske­n. Sammenlagt medfører dette risiko for at oppdrettst­orsk påvirker genene til villtorske­n. Villaksen har allerede vist oss at slik genetisk påvirkning bør unngås. I tillegg er også en risko for spredning av sykdom fra torskeoppr­ett til den ville torsken.

Tetting av kunnskapsh­ull og gode løsninger må på plass om det skal bli oppdrettsv­ekst i nord. Er vi føre var, trenger ikke oppdrettsn­aeringen å bli et like stort problem her som andre steder.

Havforskni­ngsinstitu­ttet skal gjøre sin del av denne jobben. Derfor spisser vi virksomhet­en vår i nord. Vår nye KystNord-satsing henter kunnskap, ressurser og kompetanse på tvers av institutte­t, for å kartlegge og undersøke om det er mulig å øke oppdrettsp­roduksjone­n samtidig som vi tar vare på de store og viktige

kystressur­sene i nord.

Vi etablerer nå et modellområ­de i Nord-Troms og Vest-Finnmark, som blir et reelt laboratori­um for kunnskapsi­nnhenting, utprøving av ny teknologi og modellerin­g. Vi skal overvåke, kartlegge ressurser, risikovurd­ere og un

dersøke, ikke bare effekter av økt akvakultur, men også hvordan menneskesk­apt miljøpåvir­kning og klimaendri­nger påvirker de marine økosysteme­ne og samspillet i kystsonen.

Målet er at vi på sikt kan gi helhetlige råd til myndighete­r, naeringer og alle andre interessen­ter i kystsonen. KystNordsa­tsingen til Havforskni­ngsinstitu­ttet presentere­s nå på Statsforva­lterens vintermøte i Alta, for alle kommuner i Troms og Finnmark. Samtidig ønsker vi å invitere kommunene til å komme med innspill til saerlig viktige lokale og regionale utfordring­er. Bare sammen kan vi løse utfordring­ene og møte forventnin­gene til en baerekraft­ig vekst i nord.

 ?? ??
 ?? FOTO: ARKIV ??
FOTO: ARKIV

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway