Framtid i Nord

– Finn en solvegg i le av vinden

Hvis du finner deg en levegg for kulinger som kommer og går så kan du oppleve vårstemnin­g i Nord-Troms denne uka.

- TORBJØRN O. KARLSEN

For etter en grå vaerperiod­e de siste dagene har statsmeteo­rolog Eirin Ristesund gode vaernyhete­r for de kommende dagene. Og da spesielt tirsdagen – vel å merke hvis du tåler at det kulingene kommer og går litt.

– Ja, de neste dagene blir lavtrykksd­ominerte i Nord-Troms. Vi får stort sett temperatur­er over normalen for årstiden, med vind ifra sør. Vinden drar seg til natt til tirsdag og vil merkes på kysten i Nord-Troms og også i fjordene. Det blir stiv kuling utsatte plasser, men NordTroms får det nok ikke verst. Men det blir i alle fall av og på med kuling de neste dagene,

sier Ristesund.

Finn en solvegg

Så det blir en del vind de kommende dagene. Men nedbør blir det ikke så mye av. Og selve trumfkorte­t, sola, spilles også ut fra Vervarslin­ga i Nord-Norge.

– Selv om det blir lavtrykksd­ominerte dager fremover, så betyr ikke det bøttevis med nedbør, nei. Tirsdag og onsdag ser tørre ut og så vil det kanskje bli litt nedbør torsdag. Men stort sett altså vårlig stemning i Nord-Troms. Spesielt tirsdag midt på dagen blir det skyfritt. Så finn en solvegg i le av vinden, så kan det bli veldig bra, sier Ristesund.

Temperatur­ene vil ligge på pluss-siden på dagtid men vil kanskje krype under null på nattetid. Men ifølge Ristesund er vinden og de, for årstiden, høye temperatur­ene en god oppskrift for snøsmeltin­g – for de som syns det er en god nyhet i februar.

– Vi snakker om varm vind fra sør og da vil det smelte godt, ja. Og vi ser foreløpig ikke tegn til at det skal komme noe mer snø. Torsdagen kan det bli litt sludd, men så langt er det ikke noe som tyder på nordvest og snøbyger i Nord-Troms, sier Ristesund.

Høytrykk over Kola

Hun drar attpåtil fram enda råere vaernyhete­r for helga og den kommende uka.

– Akkurat nå ser vi faktisk et Kola-høytrykk i det fjerne. Og det er vi jo glade i. Det er absolutt et glimt av håp om veldig fine dager inn mot helga og inn i neste uka. Flere og flere av prognosene tilsier det. Det er fortsatt usikkert, men vi kan nok si noe mer sikkert utover i uka. Vi kan i alle fall si at det er håp om lengre blaff av vår, sier Ristesund.

Hun er imidlertid klar på at vi ikke bør forskutter­e at det er våren som er i anmarsj allerede nå.

– Nei, det er veldig tidlig for den slags. Selv om vi ikke ser noen snøbyger så langt, så er mars kjent som en snømåned.

Så vi får si det sånn at de som ikke er glad i snøen bare må nyte de kommende dagene godt.

torbjorn@framtidino­rd.no 926 64 354

 ?? FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN ?? VÅR I LUFTA: Denne uka kan by på godvaer enkelte steder, forutsatt at du finner le for en og annen vind.
FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN VÅR I LUFTA: Denne uka kan by på godvaer enkelte steder, forutsatt at du finner le for en og annen vind.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway