Framtid i Nord

Svensby-folket reagerer på mus – Burde aldri kommet på trykk

Gamslett Venner reagerer kraftig på formannska­pets vedtak og Fred Skogengs uttalelser om Nord-Troms museum.

-

Formannska­pet i Lyngen kommune vedtok tidligere i februar å videreføre aksjonaera­vtalen med Nord-Troms museum, men med én forutsetni­ng:

At Nord-Troms museum ser på muligheten for å utvide åpningstid­ene ved Gamslett Fiskarbond­egård, også i det innbringen­de vinterhalv­året i Lyngen.

– Burde aldri ha kommet på trykk

Vedtaket ble gjort med bakgrunn i en misnøye med dagens ordning, hvor formannska­pet mener Lyngen ikke får nok igjen for pengene de som eier spytter inn i det regionale samarbeide­t.

– Det er altfor dårlig i dag. Vi er bare en pengepress­e for administra­sjonen i Nordreisa, sa Frps representa­nt i formannska­pet, Fred Skogeng til Framtid i Nord.

Uttalelsen­e har fått den frivillige foreningen «Gamslett Venner» til å steile.

– Vi er både forbannet og skuffet. Folk leser dette og får et inntrykk av at museet er stengt hele året, at det ikke har blitt gjort noe her ute og at kommunen kun er en pengepress­e. Det er ikke sant og burde aldri ha kommet på trykk, sier Inge Storsteinn­es.

– Skremmende

Sammen med Inge Berg, Hallvard Robertsen og Ole-Anton Teigen i Gamslett Venner inviterte han Framtid i Nord ut til Gamslett Fiskarbond­egård. Rundt kaffeborde­t forteller de en annen historie enn Fred Skogeng (Frp), som uttalte at samarbeide­t aldri har fungert.

De viser til faste åpningstid­er fire dager i uken på sommeren med lønnet guide, en forholdsvi­s ny og omfattende utstilling som er finansiert og utarbeidet av Nord-Troms museum, samt oppgraderi­nger på anlegget finansiert av kommunen. Om ikke lenge skal et nytt visningsna­ust føres opp ved gården, delfinansi­ert av Nord-Troms museum.

I tillegg guider vennegrupp­a turister og andre på frivillig basis hele året. Noe annet mener de er urealistis­k.

– Det er en del interesse rundt anlegget, men ikke nok.

Det går ikke an å ha et menneske her permanent på vinteren for å ta imot noen som ikke kommer. Det blir for dyrt. I dag guider vi på forespørse­l, enten fra turistene selv eller fra reiselivsb­edriftene, sier Robertsen.

– Jeg synes det er skremmende at formannska­pet vet så lite om deres eget anlegg. Og når de ikke vet noe, hvorfor tar de ikke kontakt for å laere, spør Teigen og legger til:

– Avtalen som er inngått innebaerer at kommunen har ansvaret for byggene og vedlikehol­d av disse. Nord-Troms museum har ansvar for det museumsfag­lige og vår rolle er å bidra positivt inn i samarbeide­t og arrangere ulike arrangemen­t.

– Gjort en kjempejobb

Inge Storsteinn­es er bekymret for at utspillene kan ødelegge samarbeide­t, som etter deres mening fungerer godt i dag.

– Vi kom inn etter en tid med uoverensst­emmelser. Det gikk så langt at avtalen skulle sies opp. Vi har vaert en primus motor for å få samarbeide­t opp å gå og har jobbet godt med både kommunen og Nord-Troms museum. Vi har rettet kritikk til begge parter, men det har vaert konstrukti­vt og relativt positivt mottatt. Nå sitter vi med en følelse at formannska­pet ikke aner hva som foregår, sier Storsteinn­es.

Gruppa trekker fram Lisa Vangen, konservato­ren som har lagt ned mye tid i arbeidet med utstilling­en på Gamslett.

– Hun har gjort en kjempejobb. Derfor er det ekkelt at det prates på denne måten om anlegget og Nord-Troms museum. Verdien av museet kan heller ikke måles i kroner og øre. Det handler om å ta vare på historien og kulturarve­n vår. Skulle kommunen drevet dette selv ville det kostet dem adskillig mer enn i dag, sier Robertsen.

Skogeng: – Manglende opplysning­er

– Uttalelsen­e mine er basert på opplysning­ene vi fikk i formannska­pet, men hvis det venneforen­ingen sier stemmer, er det heller manglende opplysning­er, svarer Fred Skogeng.

Han står imidlertid inne for at kommunen bør få mer igjen for pengene sine.

– Det bør vaere mer åpent for publikum. Nå har vi invitert Nord-Troms museum til kommunesty­ret for å rede

gjøre for arbeidet og videre planer. Så får vi se.

Skogeng presiserer at kritikken hans ikke var rettet mot Gamslett Venner.

– Jeg setter stor pris på dem. Hadde det ikke vaert for Gamslett Venner hadde det ikke vaert noe der. Skulle man regnet innsatsen deres i kroner og øre ville det blitt en kjemperegn­ing. All honnør til dem, sier Skogeng.

 ?? FOTO: MARIUS HOE ?? – Jeg synes det er skremmende at formannska­pet vet så lite om deres et eget anlegg. Og når de ikke vet noe, hvorfor tar de ikke kontakt for å laere, spør Ole-Anton Teigen i Gamslett Venner.
FOTO: MARIUS HOE – Jeg synes det er skremmende at formannska­pet vet så lite om deres et eget anlegg. Og når de ikke vet noe, hvorfor tar de ikke kontakt for å laere, spør Ole-Anton Teigen i Gamslett Venner.
 ?? FOTO: MARIUS HOE ?? Antall besøkende skal ha doblet seg på Gamslett Fiskarbond­egård det siste året. Anlegget besøkes jevnlig, også av den lokale oteren.
FOTO: MARIUS HOE Antall besøkende skal ha doblet seg på Gamslett Fiskarbond­egård det siste året. Anlegget besøkes jevnlig, også av den lokale oteren.
 ?? FOTO: MARIUS HOE ?? Inge Storsteinn­es, Hallvard Robertsen, Inge Berg og Ole-Anton Teigen i Gamslett Venner, som også består av Gry-Hege Kviteberg og leder Mieke van Heijster.
FOTO: MARIUS HOE Inge Storsteinn­es, Hallvard Robertsen, Inge Berg og Ole-Anton Teigen i Gamslett Venner, som også består av Gry-Hege Kviteberg og leder Mieke van Heijster.
 ?? FOTO: MARIUS HOE ?? Fred Skogeng (Frp).
FOTO: MARIUS HOE Fred Skogeng (Frp).
 ?? FOTO: MARIUS HOE ?? I 2021 åpnet en ny utstilling på Gamslett, som viser hvordan fiskebonde­n levde sitt liv. Utstilling­en ble jobbet fram av Nord-Troms museum.
FOTO: MARIUS HOE I 2021 åpnet en ny utstilling på Gamslett, som viser hvordan fiskebonde­n levde sitt liv. Utstilling­en ble jobbet fram av Nord-Troms museum.
 ?? FOTO: MARIUS HOE ?? Gamslett Fiskarbond­egård, Nord-Troms museums besøksanle­gg i Lyngen, ligger idyllisk til på Svensby. Gården kan dateres tilbake til 1700-tallet, ifølge museet.
FOTO: MARIUS HOE Gamslett Fiskarbond­egård, Nord-Troms museums besøksanle­gg i Lyngen, ligger idyllisk til på Svensby. Gården kan dateres tilbake til 1700-tallet, ifølge museet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway