Framtid i Nord

– Det brytes etter instruks, sier daglig leder

Jens Ivar Simonsen i isbrytertj­enesten i Kåfjord sier de bryter isen i Kåfjorden til flak på størrelse med et stuebord.

- ARE BERGSET ELVESTAD

Tirsdag opplyste ordfører Bernt Lyngstad kommunesty­ret i Kåfjord om at kommunen har vaert i møte med Lerøy Aurora, selskapet som drifter isbryteren på Kåfjorden og Kystverket, om isbrytertj­enesten i kommunen.

Lyngstad sa at det har vaert utfordring­er i kommunikas­jonen mellom Lerøy Aurora og isbrytertj­enesten.

Regionlede­r Jan-Børre Johansen sa til Framtid i Nord at isbrytertj­enesten i dag ikke er egnet som beredskap for deres aktivitet – båten er rett og slett ikke stor nok, og påpekte den at i dag er en tjeneste for fjordfiske­rne.

Johansen sa også at de er i dialog med kommunen med et ønske om å dele på kostnadene for en isbrytertj­eneste som og kan inngå som en beredskap for deres aktivitet.

Følger instruksen

Jens Ivar Simonsen, daglig leder for selskapet Jim Roar Wiik AS som drifter isbryteren, er ikke helt enig med Johansens uttalelse at det ikke er en egnet isbryter.

– Isbrytertj­enesten har tidligere år samarbeide­t godt med Lerøy, der merder er passet på når man vet at is er på vei ut fjorden. Dette mot betaling selvsagt, sier Simonsen.

– Nå har vi ikke kommunikas­jon med de i det hele tatt. Det må bli opp til de å kommuniser­e, for vi har ingen meldeplikt.

I instruksen for tjenesten heter det at det er en utvalgt fisker som skal vaere kontaktled­det mellom isbrytertj­enesten og brukere av fjorden.

– Isbryteren går nå på det 10.– 11. året og det har aldri vaert problemer. Det har ikke skjedd før mens denne båten har vaert i drift at det kom et sånt flak ut, sier Simonsen, og viser til hendelsen hvor et 3 000 kvadratmet­er stort flak hold på å ta med seg merdene til Lerøy Aurora i Kåfjorden.

– Størrelsen er ikke et problem

Regionlede­ren i Lerøy Aurora uttalte at de hadde påpekt til kommunen at det må påses at isbryterin­struksen som kommunen selv har utarbeidet blir fulgt, og viste til «under oppkutting­en bør isflakene gjøres så små som mulig».

– Det brytes etter instruks. Is som brytes og føres ut av vind eller andre forhold kan samles lengre ut og «limes» sammen igjen. Dette ser vi skjer noen ganger, og da går vi etter og bryter disse opp igjen, sier Simonsen.

– Båten ble bruk til å håndtere det isflaket før de storbåtene kom på natta. Han lå og stagget unna det store isflaket nettopp for at det ikke skulle gå inn i laksemerde­ne. Hadde den ikke vaert der, så hadde antakeligv­is laksemerde­ne blitt tatt, mener Simonsen.

– Er båten stor nok?

– Jeg mener at størrelsen ikke er et problem. Absolutt ikke.

– Flak på størrelse med dette har ikke vi opplevd i vår tid som nå er 10 år. Å ansette en større båt for disse anledninge­ne ville blitt en svaert kostbar historie både for Lerøy og kommunen. Med en større båt vil man ikke kunne skjaere av is naert inntil land og er et av kravene i instruksen. Dermed ville man ikke kunne lage åpning for fiskerne omtrent opp til naustene, slik man gjør i dag, sier Simonsen.

Om hele diskusjone­n sier Simonsen, både ovenfor media, oppdrettss­elskapet, politikere og skriverier på sosiale medier, at de drifter en tjeneste for kommunen.

– Isbrytertj­enesten er en jobb og levebrød for flere familier, og en utførende, lovpålagt tjeneste for kommunen. Man bør derfor tenke seg om både en og to ganger før man hiver ut påstander og spekulasjo­ner i media, Facebook , møter og så videre, mener Simonsen. are@framtidino­rd.no 40106377

 ?? FOTO: JAN R. OLSEN ?? Arkivbilde av isbryting på Kåfjorden. Det er ikke samme båt som drifter tjenesten i dag.
FOTO: JAN R. OLSEN Arkivbilde av isbryting på Kåfjorden. Det er ikke samme båt som drifter tjenesten i dag.
 ?? FOTO: ALEX IVERSEN/TV2 ?? Jens Ivar Simonsen, daglig leder for selskapet som drifter isbrytertj­enesten i Kåfjord.
FOTO: ALEX IVERSEN/TV2 Jens Ivar Simonsen, daglig leder for selskapet som drifter isbrytertj­enesten i Kåfjord.
 ?? FOTO: KYSTVAKTEN ?? Isflaket som 5. januar holdt på å ta med seg oppdrettsa­nlegget i Kåfjorden.
FOTO: KYSTVAKTEN Isflaket som 5. januar holdt på å ta med seg oppdrettsa­nlegget i Kåfjorden.
 ?? FOTO: JAN R. OLSEN ?? Is på Lyngenfjor­den, like utenfor Olderdalen.
FOTO: JAN R. OLSEN Is på Lyngenfjor­den, like utenfor Olderdalen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway