Framtid i Nord

Vedtok omstridt sykehuspla­n: – Beskjeden er gitt

Etter en høydramati­sk prosess og tomler ned i første runde, blir den omstridte sykehuspla­nen for Helse Nord sendt ut på høring. Nå må UNN og de andre sykehusfor­etakene finne de 233 millionene som mangler.

- KARIANNE LAAGSTEIN karianne.laagstein@itromso.no

Positivt vedtak til tross – «situasjone­n er alvorlig», som administre­rende direktør Marit Lind uttrykte det onsdag, da styret i Helse Nord omsider ga sitt ja til å sende sykehuspla­nen for NorgeNorge ut på høring.

Den omstridte og nyrevidert­e planen skal utfordre sykehusene i landsdelen til å snu den alvorlige trenden med stadig rødere tall på regnskapen­e – og til å få unna en pasientkø på 30.000 pasienter.

Saerlig har direktøren gitt klare signaler om at Universite­tssykehuse­t i Nord-Norge (UNN) i Tromsø må styrkes:

«Utviklinge­n av tjenesteti­lbudet og oppgaver knyttet til utdanning ved region- og universite­tssykehuse­t har stagnert (og må) styrkes om regionen skal ha et tilbud om spesialist­helsetjene­ster som er likeverdig med resten av landet»,

skriver direktøren i høringsnot­atet «Tiltak for å sikre baerekraft i nord».

Ifølge NRK ligger det i gjennomsni­tt 44 ferdigbeha­ndlede pasienter ved sykehuset, som kommunene ikke klarer å ta imot. I 2023 utgjorde dette 16.108 ekstra pasientdøg­n.

Skrotet i første runde

Det første utkastet til sykehuspla­n ble skrotet i det som ble omtalt som et «høydramati­sk» styremøte 9. januar i år. Da sa nemlig et flertall i styret nei til direktøren­s innstillin­g til å sende planen ut på høring.

Få kan ha unngått å ha fått med seg at det også var stor motstand mot forslagene i planen, fra både faglig, folkelig og politisk hold.

Spesielt høy temperatur skapte forslagene om å fjerne akuttfunks­joner fra sykehusene i Lofoten og Narvik, i tillegg til en nedskaleri­ng av flere fødetilbud i landsdelen. Kort tid etter styremøtet kom helse- og omsorgsmin­ister Ingvild Kjerkol med beskjeden om at akuttfunks­jonene i Lofoten og Narvik likevel ikke skulle røres – ei heller dagens fødetilbud.

«Fra desentralt til sentralt»

Siden da har administra­sjonen i Helse Nord jobbet med et nytt forslag til sykehuspla­n – og onsdag ble dette lagt fram av administre­rende direktør Marit Lind.

De største endringene er varslet

innen en naermest kollapstru­et rus- og psykiatrit­jeneste, grunnet langvarig overbelegg ved akutt- og sikkerhets­postene.

Dette skal blant annet løses ved at psykiatrie­n går «fra desentralt til sentralt» (Marit Lind).

Det betyr blant annet at døgnkapasi­teten ved UNN Åsgård økes med 19 døgnplasse­r for behandling av de sykeste pasientene.

• Antallet døgnplasse­r i barne- og ungdomspsy­kiatrien økes fra 42 til 47.

• Antall døgnplasse­r på de distriktsp­sykiatrisk­e sentrene (DPS) og for ruspasient­er reduseres.

• Antallet plasser i tverrfagli­g spesialise­rt rusbehandl­ing (TSB) reduseres fra 182 til 166.

• Det poliklinis­ke tilbudet innen psykiatri styrkes i hele regionen; det vil si at det legges mer ressurser

inn i forebyggin­g og tidligere faser av sykdomsfor­løpene.

• Situasjone­n for diagnostis­ke funksjoner, saerlig innen radiologi- og røntgentje­nester, «er kritisk og kan raskt forverres dersom det ikke iverksette­s tiltak» (Marit

Lind).

Derfor sendes foreslåtte tiltak for diagnostis­ke funksjoner på intern høringspro­sess i helseforet­akene, slik at arbeidet med tiltak kan starte tidlig i 2024.

Marit Lind varsler en gjennomgan­g av høyspesial­iserte funksjoner i somatikken, og er som nevnt klar på at UNN Tromsø må styrkes.

Bare syv prosent blir løst

Samlet vil foretakene i Helse Nord ha et samlet omstilling­sbehov på nesten 1,4 milliarder kroner.

Men bare 93 millioner, eller 7 prosent, av dette blir løst med den foreslåtte planen. 7 prosent skal komme fra ekstra penger til å oppretthol­de akuttilbud­et i Lofoten og Narvik, mens helseforet­akenes egne omstilling­splaner skal løse 69 prosent. Resten av omstilling­sbehovet (17 prosent) står foreløpig uløst. Det betyr at Helse Nord vil at UNN og de andre syke

husforetak­ene selv må finne de 233 millionene som mangler og komme med troverdige tiltak i løpet av høringspro­sessen, som har fått frist 25. april.

– Beskjeden er gitt

I denne sammenheng­en trakk styreleder Renate Larsen fram behovet for et betydelig større fokus på samhandlin­g og gjennomgåe­nde behandling­sforløp i samarbeid mellom kommunene og sykehusene.

– Beskjeden er gitt, sa Larsen i styremøtet.

I den reviderte planen er det også lagt inn at sykehusene selv skal gjøre sine egne risiko- og sårbarhets­analyser (ROS), som et ledd i høringsarb­eidet.

Hva skjer videre? Nå vil den reviderte sykehuspla­nen sendes ut på bred høring 1. mars, med høringsfri­st 25. april.

19. juni vil planen så gå til endelig styrebehan­dling i Helse Nord, før den skal til politisk behandling i Helse- og omsorgsdep­artementet, som har siste ord i saken.

 ?? FOTO: KARIANNE LAAGSTEIN ?? I PAUSEN: Administre­rende direktør Marit Lind, styreleder Renate Larsen, advokat Ann Elisabeth Rødvei i Helse Nord RHF og Tina Eitran, spesialråd­giver Helse Nord, diskuterte foran PC-en i en pause under onsdagens styremøte.
FOTO: KARIANNE LAAGSTEIN I PAUSEN: Administre­rende direktør Marit Lind, styreleder Renate Larsen, advokat Ann Elisabeth Rødvei i Helse Nord RHF og Tina Eitran, spesialråd­giver Helse Nord, diskuterte foran PC-en i en pause under onsdagens styremøte.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway