Framtid i Nord

Nytt kuttforsla­g om tjenesten her: – Vil vaere en stor belastning for pasientene

Helse Nord foreslår å kutte tre døgnenhete­r ved Distriktsp­sykiatrisk­e sentre (DPS), blant annet det på Storslett. Det får fylkespoli­tiker John Karlsen til å reagere.

- ARE BERGSET ELVESTAD are@framtidino­rd.no

Onsdag var det styremøte i Helse Nord, hvor en ny sykehuspla­n ble vedtatt. Den skal ut på høring i åtte uker.

Et av forslagene i planen er å legge ned døgnenhete­ne ved Distriktsp­sykiatrisk­e sentre (DPS) på Storslett, Storsteinn­es og Silsand, og samtidig trappe opp med to døgnenhete­r ved UNN Åsgård i Tromsø.

– Alle disse tre utgjør en viktig del av den akutte tjenesten og beredskape­n i distrikten­e.

Det mener John Karlsen, fylkespoli­tiker for Fremskritt­spartiet.

Hvis dette blir vedtatt, påpeker han at for pasientene med lengst reisevei vil bli økt til fem timer i bil til Åsgård.

– Dette sier litt om de avstandene vi har i vårt fylke. Vi må ha en helt annen struktur på helsetilbu­dene enn i mer tettbygde strøk. Forslaget vil vaere en stor belastning for pasientene. Det kan også stilles spørsmål om forslaget er samfunnsøk­onomisk forsvar

lig, mener Karlsen.

Onsdag kom det fram at sykehusene i Helse Nord må kutte budsjetten­e med mer enn en milliard kroner i 2024. Administre­rende direktør Marit Lind uttalte onsdag til NRK at «alle tall peker feil vei».

Karlsen er redd for at avstanden kan føre til at pasienter med behov for tilbudet, ikke vil bruke det.

– Det er ikke mange av dem som har behov for dette tilbudet som står fram offentlig og forlanger at tilbudet må bestå. De som har gjort det forteller hvor viktig tilbudet er for dem. Det er kort avstand, og de kjenner de ansatte godt. Det gir en trygghet som er svaert viktig for dem. Det vil bli adskillig vanskelige­re for dem hvis naermeste tilbud er i

Tromsø.

For mange sier han at et kort opphold nok, og de kan gå tilbake og fungere godt i hverdagen. Går dette gjennom, frykter han også at det gjør det lettere å ta bort andre tilbud fra distrikten­e.

– Den negative demografiu­tviklingen i distrikten­e må tas på høyeste alvor. Forsvinner viktige helsetilbu­d, vil det vaere med på å forsterke utfordring­ene vi har med å gjøre distriktsk­ommunene attraktive, mener Karlsen.

Karlsen skal ta saken opp for fylkesårsm­øtet i Fremskritt­spartiet, i tillegg til å sende en uttalelse til Helse Nord, Helseog omsorgsdep­artementet og Stortinget.

 ?? FOTO: CHRISTER A. HENRIKSEN ?? Senter for psykisk helse og rusbehandl­ing (DPS) på Storslett i Nordreisa kommune.
FOTO: CHRISTER A. HENRIKSEN Senter for psykisk helse og rusbehandl­ing (DPS) på Storslett i Nordreisa kommune.
 ?? FOTO: KRISTINA BÅTNES HESTDAHL ?? John Karlsen (Frp) sier at hvis viktige helsetilbu­d forsvinner, vil det vaere med på å forsterke utfordring­ene med å gjøre distriktsk­ommunene attraktive.
FOTO: KRISTINA BÅTNES HESTDAHL John Karlsen (Frp) sier at hvis viktige helsetilbu­d forsvinner, vil det vaere med på å forsterke utfordring­ene med å gjøre distriktsk­ommunene attraktive.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway