Framtid i Nord

Regionråde­t: - Det er gjort for lite

Nord-Tromsrådet mener de institusjo­nene som både finnes og som er under planleggin­g er viktige redskakp for å bevare samisk, sjøsamisk og kvensk kultur.

- TORBJØRN O. KARLSEN

I en uttalelse til Sannhets- og forsonings­kommisjone­ns rapport har Nord-Tromsrådet tatt for seg hvilken rolle NordTroms kan ha og hvilke ressurser og muligheter regionen har til å bidra til forsonings­arbeid.

Nord-Tromsrådet består av kommunene Skjervøy, Nordreisa, Kåfjord og Kvaenangen. I uttalelsen viser rådet, med rådsleder Hilde Nyvoll i spissen, til Sannhets- og forsonings­kommisjone­ns rapport, der man blant annet nevner at «de samlede konsekvens­ene av fornorskin­gen påvirker muligheten til å fortsatt eksistere som etniske grupper».

«Tap av språk og kultur er både en konsekvens av fornorskin­gspolitikk og mangel på positive tiltak i nyere tid. Et eksempel på urett er manglende gjennomfør­ing av vedtatt politikk i nyere tid myntet på å styrke minoritete­rs kultur.» siterer Nord-Tromsrådet fra Sannhetsog forsonings­kommisjone­ns rapport.

Rådet mener at det det har vaert gjort for lite for å hindre det de kaller en «manglende utvikling av språk, kultur og identitet i vårt område». Det har ifølge Nyvoll og de andre ordførerne hadde en uheldig effekt på selvfølels­en til store grupper i samfunnet. I den sammenheng mener man at eksisteren­de, og planlagte institusjo­ner i Nord-Troms kan vaere med og formidle kunnskap. Men da trengs det en satsing til, ifølge Nyvoll.

«Institusjo­nene våre har små ressurser til å formidle kunnskap, og de når ikke ut til alle i den grad som er ønskelig, og som

kommisjone­n peker på. Dette er mulig å gjøre noe med i fremtiden med ny ressurstil­gang i form av personell og materiell. Et fellesskap mellom sentrene i Kåfjord og Nordreisa kommuner og det planlagte Verddesent­eret i Kvaenangen vil gi en sammenheng som en rød tråd i relasjonen­e mellom folk i nord, og vaere et viktig bidrag til kulturelt likeverd i Norge», skriver NordTromsr­ådet i uttalelsen.

torbjorn@framtidino­rd.no 926 64 354

 ?? FOTO: CHRISTER A. HENRIKSEN ?? NORD-TROMS SAMLET: De fire ordførerne i Nord-Tromsrådet. Fra venstre: Kai Petter Johansen (Kvaenangen), Hilde Nyvoll (Nordreisa), Ørjan Albrigtsen (Skjervøy) og Bernt Lyngstad (Kåfjord).
FOTO: CHRISTER A. HENRIKSEN NORD-TROMS SAMLET: De fire ordførerne i Nord-Tromsrådet. Fra venstre: Kai Petter Johansen (Kvaenangen), Hilde Nyvoll (Nordreisa), Ørjan Albrigtsen (Skjervøy) og Bernt Lyngstad (Kåfjord).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway