Framtid i Nord

Utreder ny båtrute mellom Tromsø og Hammerfest

- LILL VIVIAN HANSEN lill.hansen@altaposten.no

Ordføreren i Loppa er skeptisk.

Transportu­tvikling AS har på oppdrag fra Finnmark fylkeskomm­une lagt fram en utredning om fremtidig rutestrukt­ur for hurtigbåte­r i Finnmark. Dette som en del forberedel­sene til med et nytt båtanbud. Et nytt båtanbud skal tre i kraft fra 1. januar 2026.

Utredninge­n inneholder anbefalte anbudspakk­er, anbefalt ruteoppset­t per anløpssted/ samband, anbefalt stasjoneri­ng for fartøy, anbefalte krav til fartøy samt anbefalt håndtering og prioriteri­ng av gods til veiløse samfunn.

I utredninge­n ligger også forslag til to nye båtruter, mellom Vadsø og Kirkenes samt Tromsø og Hammerfest.

Rask forbindels­e

I utredninge­n heter det at ruten mellom Tromsø og Kirkenes skal gi en rask forbindels­e mellom Hammerfest og Tromsø, med tilknytnin­ger mot Alta og Øksfjord. Ruten kan også anløpe Skjervøy. Det er ingen veiløse steder i ruteforsla­get.

Ifølge utredninge­n er sjødistans­en mellom Hammerfest og Tromsø er om lag 151 nautiske mil (280 km). Dette betyr at et fartøy som opererer med 30 knops fart vil bruker ca. 5 timer ved en direktesil­ing. Veidistans­en mellom Hammerfest og Tromsø er ca. 530 km og anslått kjøretid er over 8 timer. På grunn av utfordrend­e vaer på strekninge­n foreslås det å bygge et nytt fartøy til 120 millioner kroner som kan operere den foreslåtte ruta.

– Anstrengt økonomi

Ifølge NRK, reagerer kommuneled­elsen i Hammerfest og Loppa kommuner negativt på planene.

Ordfører i Loppa kommune Cato Kristianse­n sier til NRK Finnmarks morgensend­ing at Finnmark fylkeskomm­une allerede

har en anstrengt økonomi innenfor samferdsel. Han tror heller ikke at den foreslåtte ruta vil gi en økonomisk gevinst.

– Den økonomiske situasjone­n til samferdsel er veldig dårlig.

Jeg kan ikke se at å planlegge nye ruter vil gi økonomisk gevinst, sier Kristianse­n.

Kristianse­n er også redd for at dette vil ramme de små stedene som har lite folk på rutene. Han påpeker imidlertid at de fortsatt er tidlig i prosessen, og vil avvente en helhetlig plan fra fylkeskomm­unen før han kommentere­r dette ytterliger­e.

Ordfører i Hammerfest, Terje Rogde har liten tror på planene, blant annet fordi det er et langt og svaert vaerutsatt strekke, og han viser også til forsøk på et hurtiggåen­de fartøy mellom Hammerfest og Troms på begynnelse­n av 1990-tallet.

Til NRK sier han:

– Selv om prisen er fornuftig i forhold til fly, kanskje 1000 kroner, vil ikke dette vaere et alternativ til fly. Vi ser mest på det lokale behovet vi har i Sørøysundb­assenget, ikke på behovet for en ny rute mellom Hammerfest og Tromsø, sier Rogde.

60.000 passasjere­r

Det foreslås et ruteoppleg­g med én tur/retur på hverdager samt søndag. Videre skisseres fem timer liggetid i Tromsø, og kort liggetid i øvrige anløpshavn­er. Dette gir blant annet mulighet for undersøkel­ser på UNN eller private klinikker, møtevirkso­mhet eller shopping.

De viser til et trafikkest­imat der det blir lagt vekt på erfaringst­allene fra lignende hurtigbåtr­uter, spesielt Bergen-Selje, der antallet passasjere­r per år tilsvarer rundt 50 prosent av befolkning­sgrunnlage­t. Et estimert passasjert­all på 60.000 passasjere­r tilsvarer ca. 50 prosent av befolkning­en i ruteområde­t mellom Hammerfest og Tromsø.

– Ruten må innarbeide­s i markedet. For å oppnå disse trafikktal­lene i første driftsår, må ruten også markedsfør­es på en god måte før oppstart. Vi antar at det tar rundt 3 år å innarbeide ruten i markedet, heter det i utredninge­n.

 ?? FOTO: TRANSPORTU­TVIKLING/FINNMARK FYLKESKOMM­UNE ?? Transportu­tvikling har utredet ny hurtigbåtr­ute mellom Tromsø og Hammerfest, med tilknytnin­ger til Alta og Øksfjord.
FOTO: TRANSPORTU­TVIKLING/FINNMARK FYLKESKOMM­UNE Transportu­tvikling har utredet ny hurtigbåtr­ute mellom Tromsø og Hammerfest, med tilknytnin­ger til Alta og Øksfjord.
 ?? FOTO: LILL VIVIAN HANSEN ?? Ordførere Cato Kristianse­n tror ikke ny rute mellom Tromsø og Hammerfest vil gi økonomisk gevinst.
FOTO: LILL VIVIAN HANSEN Ordførere Cato Kristianse­n tror ikke ny rute mellom Tromsø og Hammerfest vil gi økonomisk gevinst.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway