Framtid i Nord

– Jeg tror ikke alle hadde taklet det like godt

Da veien var skredsteng­t måtte Maren (31) føde på Skjervøy: Selv om fødselen ikke ble slik som de hadde sett for seg, endte alt godt.

-

For andre gang i historien har det blitt født et barn på Skjervøy helsesente­r. Natt til forrige tirsdag kom nemlig lille Alfa Sofie til verden her.

Men det hele var langt fra planlagt.

Våkner med rier

Naermeste fødestue er Sonjatun på Storslett, 46 kilometer unna. Det var egentlig her Maren Amalie Hansen Adriansen (31) og samboer Nils-Arne Hofsøy (34) hadde sett for seg fødselen på sin andrefødte.

Men da fylkesvei 866 var stengt på grunn av skred og skredfare, måtte de ty til alternativ­er.

– Vi visste det allerede på kvelden, at veien var stengt, og fleipet til og med litt med det. Jeg sendte en snap til vennene mine, der jeg spurte om jeg skulle svømme til Nordreisa dersom fødselen startet i natt? 31-åringen ler godt.

Én uke etter fødselen er paret tilbake på helsesente­ret. Alfa Sofie sover søtt i bilstolen, og storebror Edun Johann (6) sitter pent og pyntelig ved siden av foreldrene.

Sammen med lege Sofie Nordvåg får familien nå bearbeidet det som skjedde denne tirsdagsna­tta.

Nils-Arne, som driver eget firma, har vintervedl­ikeholdet på Skjervøy. Han har akkurat startet brøytingen av de kommunale veiene når samboeren ringer i halv fire-tiden.

Første beskjed går på følelsen av at noe er i gang, og at han må ha telefonen klar hvis hun ringer igjen.

10–12 minutter senere er hun på tråden på nytt.

– Altså, jeg hadde jo rier hele tiden. Det var så rart. Jeg hadde liksom ingen pauser, men våknet bare med de. Jeg var jo blitt advart av jordmora også etter forrige fødsel, om at vi ikke skulle drøye for lenge med å kjøre til Nordreisa, forteller Maren.

Hun ringer fort videre til jordmortje­nesten på Sonjatun, og blir bedt om å dra på helsesente­ret for en sjekk.

– Så skulle vi finne ut av transportm­ulighetene etter hvert, sier Maren.

Store brøyteskav­ler

Samtidig som Alfa Sofie begynner å melde sin ankomst, får legen den første telefonen.

Hun ligger hjemme og sover men er på vakt i fall det skal skje noe. Det at veien er stengt og vaeret er dårlig, gir den vakthavend­e legen følelsen av at noe akutt helst ikke bør inntreffe.

– En fødsel er kanskje på den lista, for det er så mye som kan gå galt, begynner hun.

Nordvåg blir oppringt av legevaktse­ntralen.

– Den første meldingen gikk på at hun var i påvente av transport, og at det var ønskelig med en legesjekk først. Så da heiv jeg meg

rundt.

Hun koster bilen og legger i vei, men stusser over at veien er så dårlig brøytet at hun til og

med må kjøre en omvei.

– Det var kjempestor­e brøyteskav­ler, og jeg tenkte, hva i jessunavn, har de ikke vaert og

brøytet i dag?

Ringer for tips

En liten stund før legen, kommer Maren og Nils-Arne fram til helsesente­ret. Her blir de først tatt imot av sykepleier Gitte Eriksen.

Hun er på jobb fordi de egentlige nattevakte­ne fra Nordreisa er vaerfaste.

Maren føler ting går i sakte film. Hun kjenner at babyen vil ut, men er redd for å presse uten å først ha blitt undersøkt.

Svigermor sendes på døra til en pensjonert jordmor, som dessverre ikke er hjemme.

– Hele situasjone­n var jo litt absurd. Man har jo sett for seg hvordan det skal vaere, og jeg ville jo til Nordreisa ikke sant, og i verste fall Tromsø. Jeg hadde jo ikke sett for meg å skulle

føde på et sted som ikke var et fødested, og ble først litt stresset, innrømmer hun.

Når legen kommer inn døra puster hun lettet ut. Samtidig lar hun seg påvirke av en melding hun hører over radioen.

– De sa at helikopter­et fra Tromsø hadde tatt av. Da husker jeg at jeg lå og tenkte på hvor dumme alle var. Helikopter­et kom jo aldri til å nå fram i tide, ler Maren.

Selv om legen beholder roen, forteller hun tirsdag at hun blir lettere stresset når hun skjønner at hun må trå til som jordmor under aktiv fødsel.

Hun har selv født, men aldri tatt imot noen før.

Etter å ha sjekket Maren går hun ut i gangen og tar fram telefonen.

– Jeg ringte jordmoren i Nordreisa og spurte «har du noen tips», for det kan hende fødselen skjer her, humrer hun.

Tipsene hun får går på å støtte den fødende – og be henne lytte til egen kropp.

– Så gikk det etter beste evne da. Jeg ble overrasket over hvor rolig Maren og Nils-Arne holdt seg. De var veldig samlet i situasjone­n. Jeg tror ikke alle hadde taklet det like godt, skryter hun.

Hell i uhell

Hjerterytm­en til barnet blir ikke målt – og det er ingen smertelind­ring for Maren å få underveis.

Jordmormap­pa som ligger i fødebagen forblir uåpnet, og når barnet kommer til verden, to minutter før helikopter­et lander på Skjervøy, blir apcarscore googlet – etter ordre fra legen.

– Vi laerer jo om det på legestu

diet, men det er ikke en teori man går rundt med i hodet, i alle fall ikke som fastlege, flirer Sofie.

I etterkant er paret glade for at de fødte på øya.

– Det var egentlig flaks at veien var stengt, for ellers hadde vi nok begynt å kjøre, sier Maren.

– Ja, jeg tviler på at vi hadde rukket oss til Nordreisa. Da hadde det blitt fødsel et sted langs veien, sier barnefaren.

– Så det var hell i uhell, på en måte?

– Ja, for oss var det jo det. Jeg hadde i alle fall folk rundt meg –

og en seng. Det var fint å føde på Skjervøy, selv om det ble litt andre omstendigh­eter. Det gikk fint, oppsummere­r Maren.

Skryter av Sonjatun

40 minutter etter at helseperso­nellet på Skjervøy har tatt imot barnet, lander helikopter­et på Storslett.

Her får familien bo i tre netter, med ekte jordmødre på alle kanter.

– Det var veldig godt å føle på hvordan det er å vaere pasient i Norge, hvor godt systemet er. Vi koste oss masse på Sonjatun, og følte det som om vi var på en liten «all inclusive-ferie», sier Maren og smiler.

Det var på tampen av fjoråret, fare for at fødestua i Nordreisa kunne bli nedlagt. Like over nyttår kom kontrabesk­jeden om at tilbudet består, i alle fall inntil videre.

Nils-Arne sier bygningen er «så som så», men personelle­t helt topp.

– Jordmødren­e der er veldig flinke, tydelige, rolige og kunnskapsr­ike, applaudere­r han.

– Det var jo litt synd at jeg snøt Sonjatun for en fødsel, jeg hadde jo sagt at jeg skulle dit. Så jeg måtte beklage til dem, ler Maren.

– Men jeg synes det var veldig stas da, legger Sofie til, leende.

Utdatert jordmorkof­fert

Det hører med til historien at fødselen fikk følger for den såkalte jordmorkof­ferten på

Skjervøy helsesente­r.

Etter fødselen blir det nemlig raskt konstatert at K-vitaminet, som gis alle nyfødte i form av en sprøyte, er utgått på dato i 2022.

Nå skal kofferten vaere oppgradert og kvalitetss­ikret av jordmødre ved Sonjatun.

– Det er jo veldig sjeldent at det skjer en fødsel her, men det er greit å ha beredskape­n på plass i tilfelle. Det er jo denne saken et godt vitne om, sier Sofie Nordvåg.

Virksomhet­sleder ved Skjervøy helsesente­r, Lill Hege Foley, er glad for at fødselen endte godt, og forteller at de ansatte strålte på jobb dagen etter.

– Vi har flinke folk. Det er ingen tvil om at de håndterte dette godt.

Og om det blir flere barn på det skjervøybo­satte paret, er fortsatt uvisst:

– Vi er i alle fall ikke blitt så skremte at denne fødselen skal vaere en grunn til å la vaere, avslutter Maren.

ISABELL HAUG isabell@framtidino­rd.no 458 52 191

 ?? FOTO: ISABELL HAUG ?? FLEIPET MED DET: Kvelden før hadde hun ingen tegn til at fødselen skulle starte. 15 dager før termin bestemte Alfa Sofie seg likevel for å komme seg til verden.
FOTO: ISABELL HAUG FLEIPET MED DET: Kvelden før hadde hun ingen tegn til at fødselen skulle starte. 15 dager før termin bestemte Alfa Sofie seg likevel for å komme seg til verden.
 ?? FOTO: ISABELL HAUG ?? PÅ SKJERVØY: Lille Alfa Sofie kom til verden på Skjervøy, 23 år siden siste fødsel på helsesente­ret. Tirsdag fikk legen som ble jordmor, Sofie Nordvåg, hilse på familien igjen.
FOTO: ISABELL HAUG PÅ SKJERVØY: Lille Alfa Sofie kom til verden på Skjervøy, 23 år siden siste fødsel på helsesente­ret. Tirsdag fikk legen som ble jordmor, Sofie Nordvåg, hilse på familien igjen.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? LIKE ETTER: Helikopter­et med helseperso­nell fra Tromsø landet to minutter etter at barnet var ute. Bakerst til høyre står den stolte sykepleier­en og legen.
FOTO: PRIVAT LIKE ETTER: Helikopter­et med helseperso­nell fra Tromsø landet to minutter etter at barnet var ute. Bakerst til høyre står den stolte sykepleier­en og legen.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? LIKE FØR: Adriansen kjenner på kraftige riere, og skjønner her at det ikke er lenge før hun har barnet i armene sine. Her på vei inn på helsesente­ret.
FOTO: PRIVAT LIKE FØR: Adriansen kjenner på kraftige riere, og skjønner her at det ikke er lenge før hun har barnet i armene sine. Her på vei inn på helsesente­ret.
 ?? FOTO: ISABELL HAUG ?? RASKT: Det tok i underkant av to timer fra Maren våknet til barnet var ute. – Jeg tror hun hadde kommet enda fortere hvis jeg ikke hadde holdt igjen, sier Hansen Adriansen.
FOTO: ISABELL HAUG RASKT: Det tok i underkant av to timer fra Maren våknet til barnet var ute. – Jeg tror hun hadde kommet enda fortere hvis jeg ikke hadde holdt igjen, sier Hansen Adriansen.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? UTDATERT: Den utdaterte jordmorkof­ferten har i dag fått en oppgraderi­ng. – Det var litt komisk da vi oppdaget den, sier Maren.
FOTO: PRIVAT UTDATERT: Den utdaterte jordmorkof­ferten har i dag fått en oppgraderi­ng. – Det var litt komisk da vi oppdaget den, sier Maren.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? UNDERVEIS: På vei til Sonjatun i helikopter­et, knipser Nils-Arne dette bildet av mor og datter.
FOTO: PRIVAT UNDERVEIS: På vei til Sonjatun i helikopter­et, knipser Nils-Arne dette bildet av mor og datter.
 ?? FOTO: ISABELL HAUG ?? FØDSELSHJE­LPER: Lege Sofie Nordvåg med lille Alfa Sofie i armene.
FOTO: ISABELL HAUG FØDSELSHJE­LPER: Lege Sofie Nordvåg med lille Alfa Sofie i armene.
 ?? FOTO: ISABELL HAUG ?? STOLT: Lille Alfa Sofie er oppkalt etter flere familiemed­lemmer – og etter legen som tok henne i mot. – Det måtte bli Sofie, ler Nils-Arne og Maren.
FOTO: ISABELL HAUG STOLT: Lille Alfa Sofie er oppkalt etter flere familiemed­lemmer – og etter legen som tok henne i mot. – Det måtte bli Sofie, ler Nils-Arne og Maren.
 ?? FOTO: ISABELL HAUG ?? PÅ SENGA: – Jeg hadde i alle fall folk rundt meg – og en seng, ler Maren. Forrige tirsdag fødte hun Alfa Sofie på Skjervøy, uten jordmor eller smertelind­ring.
FOTO: ISABELL HAUG PÅ SENGA: – Jeg hadde i alle fall folk rundt meg – og en seng, ler Maren. Forrige tirsdag fødte hun Alfa Sofie på Skjervøy, uten jordmor eller smertelind­ring.
 ?? FOTO: ISABELL HAUG ?? HER: I etterkant er familien glade for at fødselen skjedde på Skjervøy, ellers hadde den trolig skjedd langs veien. Tirsdag var de tilbake på helsesente­ret.
FOTO: ISABELL HAUG HER: I etterkant er familien glade for at fødselen skjedde på Skjervøy, ellers hadde den trolig skjedd langs veien. Tirsdag var de tilbake på helsesente­ret.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway