Framtid i Nord

Nygaard har vunnet Vasaloppet to ganger før: – Hadde vaert gøy med et hakk til i skjeftet

Søndag skal Andreas Nygaard (33) stake og slite for sin tredje seier i Vasaloppet.

- TORBJØRN O. KARLSEN

Burfjordin­gen står med to seiere i det mest prestisjef­ylte langdistan­serennet i kalenderen, Og per torsdag ettermidda­g er det for Nygaard ingenting som tilsier at han ikke skal vaere med å kjempe helt i toppen også i år.

– Ja, jeg vet i alle fall at formen er bra. Så de forutsetni­ngene som jeg kan gjøre noe med er til stede for at jeg skal gjøre det godt. Når man har vaert i toppen før, så blir jo målsetting­en fort å vaere der i år også. Det hadde vaert gøy med et hakk til i skjeftet på Vasaloppet, sier Nygaard til Framtid i Nord.

I moderne tid er det ikke mange som kan skilte med mer enn to seire i det berømte løpet. Men selv om selvtillit­en er på plass, så understrek­er Nygaard at det er mange ting som spiller inn – detaljer man ikke helt rår over.

– Man vet aldri helt før man står på startstrek­en. Det er ikke så mange økter man kan gjøre i forkant som er helt lik det å gå 90 kilometer på ski – attpåtil i en skarp konkurrans­esituasjon. Så det er vanskelig å bestille en seier, uansett hvor bra det går på trening, sier Nygaard, og fortsetter:

– Nå er det dette jeg gjør her i livet, så det hadde vaert rart å gå for noe annet enn seier. Men det hadde jo vaert lett hvis man bare kunne si hvordan ting skulle bli. Man må jo gjøre det også, smiler Nygaard.

Krevende forhold

Han har studert vaermeldin­gene for området Sälen – Mora og konkludert med at det blir tunge forhold søndag morgen.

– Det meldes krevende forhold, ja. Det er snakk om plussgrade­r døgnet rundt og regn. Så noen løyperekor­d blir det i alle fall ikke, sier Nygaard, som kjenner traseen godt etter å ha godt alle Vasaloppen­e siden 2013.

Og for de som måtte lure: Prestisjen ved å vinne Vasaloppet kan ikke undervurde­res:

– Vasaloppet er selve kronjuvele­n blant de lange løpene. Sånn er det bare. Det er flest som går, det er mest prestisje, best betalt og har flest TV-seere.

– Forbereder du deg på en annen måte til et så stort og prestisjef­ylt renn enn til et «vanlig» langdistan­serenn?

– Altså; jeg gjør akkurat den

samme jobben i forkant. Man møter også de samme løperne som man gjør ellers. Men samtidig, når man har holdt på såpass lenge som jeg har, så er motivasjon­en til Vasaloppet litt annerledes enn til et hvilket som helst renn ellers i Europa.

Avgjør sesongen

Han ligger på femteplass i årets Ski Classics, som han har vunnet tre ganger sammenlagt før. For 33-åringen er Vasaloppet en «make or break» for sesongen totalt sett.

– Jeg lå lenger bak i sammendrag­et i fjor, men kom på andreplass i Vasaloppet og endte også til slutt på andreplass i Ski Classics totalt. Så mye avgjøres nå. Går det bra søndag, så har det vaert en kjempeseso­ng. Går det ikke bra, så har det på mange måter vaert en dårlig sesong, konkludere­r Nygaard.

Nok av konkurrent­er

I fjor ble Nygaard nummer to bak svensken Emil Persson. Det var den første svenske seierherre­n siden 2012. Nordmennen­e har gjort rent bord siden da, men svenskene tok altså laurbaerkr­ansen tilbake i 2023. Og Persson er en person å se opp for også i år, ifølge Nygaard.

– Emil vant i fjor og er blant favoritten­e i år også. Det samme er Kasper Stadaas, som har vaert utrolig god i år, sier Nygaard om sin norske lagkamerat på Team Ragde Charge.

– Så er det alltid noen som overrasker også. Det er flere og flere som får godt betalt for å ikke gjøre så mye annet enn dette, og som er sterke i sporet. Så det er mange som kan vinne hvis alt klaffer, sier Nygaard.

Lite tilfeldigh­eter

Han tror forholdene tilsier at det ikke blir noe «lureløp» og at Vasaloppet i år vil skille klinten fra hveten.

– Det skal bare en millimeter med snø til i løypa for at det skal bli en ulempe å ligge først. Men nå er det meldt bare regn, og da tror jeg det blir lite tilfeldigh­eter i sporet. Den som har dagen, har truffet med skiene og er best trent kommer til å kjempe om seieren, sier burfjordin­gen.

En som har behersket til fulle taktikken i langrennsl­øp, er en viss Petter Northug. Han skal også gå de 90 kilometern­e mellom Sälen og Mora søndag. Nygaard forventer imidlertid ikke trønderen i det absolutte toppsjikte­t.

– Basert på det jeg har hørt, så tror jeg han er på en bra plass før løpet. Han kommer nok til å gjøre det bra, men jeg tror han mangler det siste ekstra for å vaere helt oppe på pallen.

Det mangler forhåpentl­igvis ikke Nygaard søndag. Løpet starter 08.00 og kan følges på NRK.

torbjorn@framtidino­rd.no 926 64 354

 ?? FOTO: ULF PALM/TT ?? MER NYGAARD-JUBEL?: Det er tøff konkurrans­e om å gå først over streken i verdens mest prestisjet­unge langløp Vasaloppet. Men Andreas Nygaard satser på kjempe i toppen også i år. Her fra 2022, da han vant løpet.
FOTO: ULF PALM/TT MER NYGAARD-JUBEL?: Det er tøff konkurrans­e om å gå først over streken i verdens mest prestisjet­unge langløp Vasaloppet. Men Andreas Nygaard satser på kjempe i toppen også i år. Her fra 2022, da han vant løpet.
 ?? FOTO: RONALD JOHANSEN ?? NOK AV KONKURRENT­ER: Andreas Nygaard anser svenske Emil Persson og nordmannen Kasper Stadaas som to av de hardeste konkurrent­ene i søndagens renn.
FOTO: RONALD JOHANSEN NOK AV KONKURRENT­ER: Andreas Nygaard anser svenske Emil Persson og nordmannen Kasper Stadaas som to av de hardeste konkurrent­ene i søndagens renn.
 ?? ?? KREVENDE FORHOLD: Andreas Nygaard er forberedt på vanskelige forhold i løypa søndag.
KREVENDE FORHOLD: Andreas Nygaard er forberedt på vanskelige forhold i løypa søndag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway