Framtid i Nord

Her ble det felt gauper: – Ikke så lett å ta ut der man hadde tenkt

-

Fem gauper ble tatt ut under kvotejakta. En av de var i Nord-Troms.

Fra 1. februar var det kvotejakt på gauper i Nord-Troms og Midt-Troms. Totalt var det kvote på fem gauper.

Det første dyret ble tatt ut i Nordreisa 1. februar, i Kildalen.

16. februar var siste dyr av kvoten tatt. Det siste var en skadefelli­ng som ble belastet av kvoten, selv om det var helt sør i Troms – på Tjeldøya, som ligger vest for Evenes.

Her ble det tatt ut dyr:

Ung hunndyr felt i

Kildalen i Nordreisa 1. februar

Voksent hanndyr i

Balsfjord kommune 7. februar

Voksent hanndyr i

Balsfjord kommune 7. februar

Voksent hunndyr i Lakselvbuk­t i Tromsø kommune 12. februar Voksen hanndyr på

Tjeldøya i Tjeldsund kommune 16. februar Rovviltnem­da i Troms og Finnmark hadde søkt for en kvote på seks dyr, men fikk fem av Statsforva­lteren og Miljødirek­toratet.

At det i det hele tatt ble skadefelli­ng, er noe nemdleder Nils-Einar Samuelsen er fornøyd med. At få dyr ble tatt ut i

Nord-Troms, sier han er en konsekvens av at det er et vanskelig dyr å jakte på.

– Det er ikke så lett å få tatt ut dyrene der hvor man hadde tenkt i utgangspun­ktet. Det som ble tatt ut som skadefelli­ng på Tjeldsøya kan man stille spørsmål om det var riktig å ta det på denne kvoten, sier han.

Skadefelli­ngskvoten er på tre dyr i året. Samuelsen mener at siden dyret ble felt utenfor området til kvotejakte­n, burde det ha gått av skadefelli­ngskvoten.

Han legger til at det kanskje i senere tid bør ses på en ordning med kvoter for hver kommuner, og som eksempel sier han en gaupe i hver kommune.

– Det er viktig å treffe på forvaltnin­gen for å redusere tap til sommeren. Det er mange beitebruke­re som er spent på hvordan beiteseson­gen blir som rein og sau, sier han.

Han legger til at noe godt som er kommet ut av jakta er at man ser en stor økning i antall observasjo­ner av dyr og spor.

– Det har vaert jaktet iherdig i mange kommuner, som viser seg at det er veldig mye observasjo­ner som er verdifullt. Man får observert spoerene som man ellers ikke hadde. Det var nok mange som fikk en ahaoppleve­lse at det er såpass mye gaupe.

ARE BERGSET ELVESTAD are@framtidino­rd.no 40106377

 ?? FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD ?? MINDRE MIDLER: Sau tatt av gaupe i Kåfjorddal­en. I år er det foreslått fra Miljødirek­toratet å redusere midler til forebyggen­de og konfliktde­mpende tiltak mot rovdyr fra 15 til 13 millioner. Samuelsen nevnte at det er en «voldsom» etterspørs­el etter midlene. Til nå er det søkt om for mellom 60 til 80 millioner.
FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD MINDRE MIDLER: Sau tatt av gaupe i Kåfjorddal­en. I år er det foreslått fra Miljødirek­toratet å redusere midler til forebyggen­de og konfliktde­mpende tiltak mot rovdyr fra 15 til 13 millioner. Samuelsen nevnte at det er en «voldsom» etterspørs­el etter midlene. Til nå er det søkt om for mellom 60 til 80 millioner.
 ?? ?? SKUDDPREMI­E: Formannska­pet i Lyngen vedtok å gi skuddpremi­e på gauper i Lyngen. Kvoten ble tatt før ordningen startet, så det ble ikke noe av. Foto: Marius Hoe
SKUDDPREMI­E: Formannska­pet i Lyngen vedtok å gi skuddpremi­e på gauper i Lyngen. Kvoten ble tatt før ordningen startet, så det ble ikke noe av. Foto: Marius Hoe
 ?? FOTO: HEIKO JUNGE / NTB SCANPIX ?? OVER: Kvotejakta på gaupe er over. I år var første kvotejakt på flere år i Nord-Troms.
FOTO: HEIKO JUNGE / NTB SCANPIX OVER: Kvotejakta på gaupe er over. I år var første kvotejakt på flere år i Nord-Troms.
 ?? ?? Nils-Einar Samuelsen. Leder for Rovviltnem­da i region 8 – Troms og Finnmark.
Nils-Einar Samuelsen. Leder for Rovviltnem­da i region 8 – Troms og Finnmark.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway