Framtid i Nord

Slik vil du merke at 20.000 soldater inntar Nord-Norge de neste par ukene

NATO-øvelsen «Nordic Response» er i gang.

- VEGAR FJELL vegar.fjell@itromso.no Journalist

Over 20.000 soldater fra 13 land, over 50 sjøfartøy og over 100 luftfartøy deltar når den store NATO-øvelsen «Nordic Response» starter søndag.

Øvelsen, som varer fram til 14. mars, vil foregå både til lands, vanns og i lufta i Troms og Finnmark, men også i nordlige deler av Sverige og Finland.

– Mesteparte­n av feltøvelse­n skjer i indre Finnmark, men så blir det grensekrys­ning fra svenske og finske styrker sør for Kautokeino som blir en spesiell og symboltung greie, sier korporal og talsperson for Forsvarets operative hovedkvart­er, Jonny Karlsen til iTromsø.

De militaere nabostyrke­ne skal inn i Norge for å hjelpe på land, men det vil også øves på alliert forsterkni­ng via sjøveien.

Øvelse på UNN

Den militaere øvelsen er en utvidelse av øvelsen Cold Response, som har blitt gjennomfør­t i Nord-Norge annethvert år. Men den er også en forlengels­e av «Steadfast Defender 2024», som er tidenes største NATO-øvelse med 90.000 soldater involvert.

– Det største fotavtrykk­et blir i Finnmark med feltdelen som starter i dag, sier korporal Karlsen og fortsetter:

– Her oppe er det allerede veldig mye militaert personell og utstyr. For Troms og Tromsø spesielt har det vaert allerede fartøy i Tromsø, og det blir sikkert flere utover i øvelsen og etter. Og så blir det nok noe luftaktivi­tet også over Tromsø.

Den mest aktive delen i selve Tromsø foregår 6. mars, når NATO-øvelsen er en del av en stor totalforsv­arsøvelse i regi UNN.

– Det er en masseevaku­eringsøvel­se med deltakere fra Tromsø, men også fra øvelsen som kommer til UNN for å trene på å ta imot så mange. Bri

tene deltar også, Karlsen.

– Ikke kjør forbi!

forteller

Siden øvelsen først og fremst vil foregå i Finnmark, blir ikke veiene i Tromsø spesielt berørt de neste ukene. Allikevel kan du møte på militaere kolonner dersom du skal sørover eller nordover på E6. Det gjelder spesielt før og etter øvelsen når personell og utstyr skal fraktes til og fra leiren i indre Troms.

Korporal Jonny Karlsen påpeker at det er egne regler for hvordan man oppfører seg rundt en militaer kolonne.

– Det står i veitrafikk­loven at det ikke er lov å forstyrre, kjøre forbi eller blande seg inn i en militaer kolonne. Det har med sikkerhet å gjøre, sier han.

– Folk må tenke på at de ikke tar forbikjøri­nger for eksempel.

Kolonnene kan gå sakte, men vil ta hensyn hvis det blir mye kø og kommer kanskje til å stoppe, legger Karlsen til.

Vaer oppmerksom

Dersom du har planlagt en tur langs veiene i indre Finnmark, kan det derimot bli noe mer «action»:

– Det blir mye aktivitet langs veiene og opprettes unntaksson­er der selve kamphandli­ngene foregår. Der vil militaerpo­litiet stanse bilistene, sier talsperson­en for Forsvarets operative hovedkvart­er.

Han viser også til info hos Statens vegvesen, også dersom enkelte veier skulle bli stengt i kortere perioder. I tillegg kommer det en påminnelse fra korporalen.

– Man kan vaere oppmerksom på at det kan vaere mørkt og at det er rundt neste sving

at militaerpo­liti står. Militaere kjøretøy er naturlig nok kamuflerte.

– Er det andre ting folk bør vaere oppmerksom­me på?

– Det eneste er det PST har som om å følge med på uvanlig aktivitet, sier Karlsen, og sik

ter til at Politiets sikkerhets­tjeneste (PST) og politiet har bedt om tips for å avdekke eventuell sikkerhets­truende virksomhet.

 ?? FOTO: TORBJØRN KJOSVOLD / FORSVARET ?? ØVELSE: De to neste ukene gjennomfør­es en stor NATO-øvelse i Troms og Finnmark. Her en vognkomman­dør på en CV9030n fra Panserbata­ljonen i Setermoen skytefelt
FOTO: TORBJØRN KJOSVOLD / FORSVARET ØVELSE: De to neste ukene gjennomfør­es en stor NATO-øvelse i Troms og Finnmark. Her en vognkomman­dør på en CV9030n fra Panserbata­ljonen i Setermoen skytefelt
 ?? FOTO: MELANIE AQIQI ?? TIL LANDS, VANNS OG I LUFTA: NATO-øvelsen finner sted på land, men også til sjøs og i lufta. Blant annet kan det observeres flere luftfartøy over Tromsø de neste ukene.
FOTO: MELANIE AQIQI TIL LANDS, VANNS OG I LUFTA: NATO-øvelsen finner sted på land, men også til sjøs og i lufta. Blant annet kan det observeres flere luftfartøy over Tromsø de neste ukene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway