Framtid i Nord

– Fortsatt forbud mot kino før 13.00 på søndager

- AV SILJE HJEMDAL Forbrukerp­olitisk talskvinne (FrP)

Regjeringe­n har stemt ned et forslag fra Fremskritt­spartiet, Høyre og Venstre om å fjerne forbudet mot å vise kinofilm før 13.00 på søndager.

Det bør både barnefamil­iene, filmnaerin­gen og kinoentusi­aster få med seg.

Dagens lov om søndagsfre­d treffer tilfeldig og er ikke er tilpasset vår tid og samfunn. Derfor bør lovverket som et minimum liberalise­res, ikke innskrenke­s slik venstresid­en vil.

Bransjeorg­anisasjone­n Film & Kino er tydelige. Jeg er enig i at det er vilkårlig at kun enkelte kulturtilb­ud utestenges fra å drive søndag formiddag, mens det meste annet av kulturtilb­ud står fritt til å trekke publikum før 13.00 på søndager.

Det betyr f.eks. at det ikke er lov å vise barne-/familiefil­m på søndag formiddag. Dette er konkurrans­evridende. Film & Kino ønsker derfor at unntaksbes­temmelsene i lovens § 4 også skal gjelde filmfremvi­sning. Det gir jeg og FrP full støtte til, men Arbeiderpa­rtiet, Senterpart­iet og SV har nå stemt dette ned på Stortinget.

Skal politiet virkelig bruke ressurser på å stenge ned Disneyfilm­en barna ser på kino klokken 12.00 på en søndag?

Politiet ønsker ikke dette forbudet, og ifølge Aftenposte­n bruker politiet i dag ressurser på å byråkratis­k behandle dispensasj­onssøknade­r fra Kinofremvi­sere.

For mange år siden ville Frp fjerne bestemmels­en om at dagligvare­butikker fikk holde åpent på hverdager etter kl. 17. Forslaget ble først latterligg­jort, deretter motarbeide­t, og til slutt ble det tatt som en selvfølge. Det tror vi også om søndagsåpn­e butikker og kino før 13.00 på søndager fordi det bør vaere en selvfølge at norske politikere gjør livet lettere for folk og ikke vanskelige­re.

Fremskritt­spartiet ønsker en bedre tilpasning av åpningstid­ene til brukernes behov. Dagens regler kan virke konkurrans­evridende og er en unødvendig regulering av varehandel­en. Små butikker kan holde åpent, store butikker i «turistkomm­uner» kan holde åpent, og såkalt «midlertidi­ge» butikker/boder kan holde åpent. Dette gir tilfeldige utslag, det en vanlig butikk i en kommune kan holde åpent, mens nabobutikk­en må stenge.

Jeg har fått flere henvendels­er siste årene om hvor utradert mange mener søndagsreg­imet er. NHO Reiseliv er blant dem som tar til orde for mer fleksible åpningstid­er, slik at de kan harmoneres med nasjonale reiselivsm­eldinger og strategier. Handel gir liv til kultursted­er og andre områder som turister ønsker å besøke. De gir også velkomne inntekter for lokale naeringsdr­ivende, og arbeidspla­sser til folk i sine naerområde­r.

Mye av naeringsli­vet som retter seg mot reisende, er sesongdrev­et, og mange av de som arbeider i slike naeringer på turiststed­er, er deltidsans­atte, f. eks. studenter som selv ønsker å kunne jobbe intensivt i de korte periodene hvor det er behov.

Selvsagt er det viktig å ivareta arbeidstak­ernes rettighete­r, og jeg forutsette­r at dette ikke vil bli noen problemsti­lling ved fjerning av saerbegren­sningene på åpningstid­er som gjelder på søndager. Allerede er en lang rekke arbeidstak­ere ansatt i virksomhet­er og bransjer hvor det jobbes på alle ukens dager, og noen også til alle døgnets tider. Det er helt opp til den enkelte å bestemme hvilken type jobb man ønsker. Vi må sikre gode helgetille­gg og ordnede formål i arbeidsliv­et.

Tilbud og etterspørs­el egner seg bedre enn lovverket til å regulere åpningstid­er. En liberalise­ring av lovverket for å åpne for søndagsåpn­e butikker vil gi mer fleksible tilpasning­er, som naturlig vil variere med bransjetyp­e, sted og lokale forhold.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway