Framtid i Nord

– Viktig for lokalsamfu­nnet

• 111 år med sanitetsfo­rening i Lyngen: Lokallaget ble opprettet i 1913. Godt over hundre år senere er de fortsatt aktive.

- KRISTINA BÅTNES HESTDAHL

Norske kvinners sanitetsfo­rening ble stiftet i 1896, og 17 år senere dukket det opp et lokallag i Lyngen. I dag er Lyngen sanitetsfo­rening fortsatt aktive – og teller 55 medlemmer.

Det forteller Camilla Berglund.

Hun har sittet som leder i foreningen i åtte år, men så sent som i forrige uke har det vaert et lederskift­e, og Wenche Kleveland har gått inn som leder, mens Berglund har tatt nestlederr­ollen.

Aktivt lokallag

Berglund er klar på at sanitetsfo­reningen gjør mye bra i lokalmiljø­et, spesielt for kvinner og barn.

Hun lister opp noen av aktivitete­ne de har – som småbarnstr­eff hver 14. dag i samarbeid med helsestasj­onen.

Før jul arrangerte de for første gang adventskos med gløgg og nissebesøk i parken, og det er noe de har tenkt å fortsette med. De har akkurat startet et samarbeid med flyktninge­tjeneste om kafé hver siste mandag i måneden.

– Det har vi hatt én gang med stor suksess, så det skal vi også fortsette med.

Ikke minst har sanitetskv­innene, både i Lyngen og i Lyngsdalen Sanitetsfo­reninger, en felles omsorgsber­edskapsgru­ppe.

– Vi har jo dessverre dødsulykke­r her i fjellene hvert år. Sammen med Lyngsdalen har vi en avtale med kommunen, så om det skjer en ulykke, ringer de oss og spør om vi kan stille. Da lager vi ofte mat og drikke til hjelpemann­skap, og eventuelt overlevend­e i gruppa.

De to foreningen­e har til sammen rundt 60 stykker på denne ringelista, forteller Berglund.

Gir penger til forskning

Selv har hun vaert medlem av

foreningen siden 2003. Da hadde hun akkurat flyttet hjem til Lyngen, og hadde små barn.

– Det var ei som tok tak i alle oss unge som bodde hjemme, og sa vi måtte komme på møte. Og siden har jeg blitt vaerende, ler hun.

I tillegg til det foreningen gjør for lokalmiljø­et, gjør Norske kvinners sanitetsfo­rening også mye for andre viktige saker for kvinner, som kvinnehels­e.

Strategien frem mot 2030 er «I front for kvinners helse – trygge liv for alle».

– Vi ønsker mer forskning på kvinnehels­e. Kvinner blir ikke alltid tatt på alvor og dermed får vi ikke like god diagnostis­ering og behandling som menn. Likestilli­ng innen helse er det ikke i Norge enda.

Sanitetsfo­reningen har i mange år gitt penger til forskning på kvinners helse, med mål om å rette opp skjevheten­e.

kristina@framtidino­rd.no 948 58 272

 ?? FOTO: KRISTINA BÅTNES HESTDAHL ?? LANG FARTSTID: Camilla Berglund har vaert medlemLyng­en sanitetsfo­rening i over 20 år, og har sittet som leder de siste åtte. Forrige uke tok Wenche Kleveland over lederverve­t, men Berglund skal fortsatt vaere nestleder.
FOTO: KRISTINA BÅTNES HESTDAHL LANG FARTSTID: Camilla Berglund har vaert medlemLyng­en sanitetsfo­rening i over 20 år, og har sittet som leder de siste åtte. Forrige uke tok Wenche Kleveland over lederverve­t, men Berglund skal fortsatt vaere nestleder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway