Framtid i Nord

Denne kommunen fikk 39 nye innbyggere i 2023: – Det er veldig gledelig

Den minste kommunen i Nord-Troms kom aller best ut.

- KRISTINA BÅTNES HESTDAHL

– Det er veldig gledelig, sier kommunedir­ektør Karin Kristensen.

Hun er øverste administra­tive leder i kommunen i NordTroms som fikk aller flest nye innbyggere i fjor. For mens fire av de seks kommunene faktisk gikk i pluss i 2023, var det ingen som fikk flere nye innbyggere enn Kvaenangen.

– Høy aktivitet

– Vi prøver å bygge omdømme, og i det hele tatt vise frem hvor bra det er å bo her. Folk er positive og det er høy aktivitet for tiden, sier Kristensen.

– Kvaenangen er en liten kommune, og vi har ikke det mest levende sentrum, men vi har andre ting.

Hun trekker frem blant annet Vinterland­sbyen og Verddefest­ivalen, i tillegg til den høye aktivitete­n blant frivillige i både kulturskol­e og idrettslag.

– Frivilligh­eten her er helt fantastisk, og det er masse aktivitete­r hver måned. Jeg tror det er sånne ting som er med på å bygge omdømme, og ikke minst bo- og blilyst.

At man får en sånn «boost» på innbyggert­allet, tror dessuten Kristensen har veldig mye å si.

– Vi har hatt en negativ trend, og gått kraftig ned de siste årene. Jeg håper dette får ringvirkni­nger, og at det kan bidra til at folk blir litt nysgjerrig­e. Det er jo helt fantastisk­e tall.

Bygde opp tjeneste fra bunnen

Selv om det har kommet mange barnefamil­ier og andre unge til kommunen, er størstedel­en av de nyankomne flyktninge­r.

Karina Wahlgren er virksomhet­sleder for flyktninge­tjenesten og voksenoppl­aeringa – og er dessuten blant de mange unge som har flyttet til Kvaenangen de siste årene.

Hun har hatt mye arbeid med den kjappe befolkning­sstigninge­n. Før Wahlgren kom i desember i 2022 hadde kommunen nemlig ingen flyktninge­tjeneste, og hun fikk ansvaret for å bygge opp en helt ny tjeneste.

Fra før hadde hun tre og en halv måneds erfaring, hovedsakel­ig med bosetting av flyktninge­r. Selv om det ikke er veldig mye, er hun glad for at hun hadde litt i bagasjen da hun kom til Kvaenangen.

– For det gikk radig i fjor, og det var mye å gjøre. Men jeg stortrives, understrek­er hun.

Nå er det tre ansatte i flyktninge­tjenesten, og halvannen stilling i voksenoppl­aeringa.

– Det har vaert et ganske stort prosjekt, der jeg har måttet bygge opp tjenesten fra bunnen, samtidig som vi skulle begynne med å ta imot flyktninge­r. Men det har vaert gode støtteappa­rat rundt, både i integrerin­gs- og kompetanse­senteret i Alta, og i de andre kommunene i Nord-Troms.

Må tenke annerledes

Nå er rammeverk på plass og hele systemet oppe og går – klart til å ta imot nye flyktninge­r i 2024. Kommunesty­ret har sagt at man skal ta imot inntil 20 stykker dette året.

Den største utfordring­en, som i så mange andre kommuner i regionen, er boliger nok til å huse alle. Kommunen har hatt bygdemøte i alle fem bygdene, der de har poengtert viktighete­n av at det stilles boliger til dispensasj­on.

– Det at vi ikke har så god kollektivt­ransport gjør at det er vanskelig å bosette på Alteidet og i Kvaenangsb­otn, selv om vi vet at det er hus der. Vi har det i bakhånd, men da må vi også kikke på tjenesten vi gjør, sier Wahlgren.

Hun sier man da i større grad må flytte tjenestene ut dit folk bor, heller enn at folk skal gå hele dagen i Burfjord og vente på å kunne ta skolebusse­n hjem.

– Men vi har begynt å tenke den tanken, og vet at det kommer til å skje.

kristina@framtidino­rd.no 948 58 272

 ?? FOTO: KRISTINA BÅTNES HESTDAHL ?? ØKER MEST: Virksomhet­sleder for flyktninge­tjenesten Karina Wahlgren og kommunedir­ektør Karin Kristensen kan juble over 39 nye innbyggere i Kvaenangen i fjor.
FOTO: KRISTINA BÅTNES HESTDAHL ØKER MEST: Virksomhet­sleder for flyktninge­tjenesten Karina Wahlgren og kommunedir­ektør Karin Kristensen kan juble over 39 nye innbyggere i Kvaenangen i fjor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway