Framtid i Nord

Hun innreder palass i D Tromsø: – Det er kontra

Julie Johnsen har ingen planer om å noen gang pensjonere seg. Hun elsker det hun holder på med.

- KRISTINA BÅTNES HESTDAHL

Julie Johnsen lever et liv litt utenom det vanlige. Interiørar­kitekten fra Nordreisa har nemlig hele verden som arbeidsste­d. Saerlig Midtøsten, der hun også har tilbragt over seks år av sitt yrkesaktiv­e liv.

Akkurat nå, forteller hun, holder hun på med en villa i London, samtidig som hun nettopp har levert designet for flere restaurant­er og en kaffebar på Kraemer Brygge i Tromsø.

For hun har mange prosjekter hjemme i Nord-Norge, men like mange internasjo­nale.

– Det er virkelig to forskjelli­ge verdener, men det gjør bare at jeg elsker jobben min enda mer. Det er kontrasten­e som gir mening, sier hun, og utdyper:

– I Norge tenker vi mye mer baerekraft. Vi er mer sparsommel­ige, og toner heller litt ned. Det blir ganske eksotisk i møte med palass og overdådige ting. Samtidig kommer man med en eksotisk erfaring når man jobber med norske prosjekter, og jeg tør kanskje å trykke litt ekstra på.

Tidlig kreativ

Johnsen er vokst opp i Oksfjord, og gikk egentlig ikke i barnehage. Dagene tilbragte hun hos bestemor og bestefar, og det var her kreativite­ten fikk blomstre. Hun holdt bestefaren travel, forteller hun, for hun skulle lage ting hele tiden.

At hun kunne gjøre karriere ut av kreativite­ten, falt henne ikke inn. I en gammel dagbok, som hun fant for noen år siden, hadde hun skrevet at hennes største drøm var å bli «kafédame».

Det var ikke før hun deltok på en utdannings­messe at en potensiell karriereve­i skulle vise seg for oksfjordin­gen. Der ble hun nemlig kjent med det som da het Idéfagskol­en i Tønsberg.

– De hadde syv forskjelli­ge linjer, og jeg klarte ikke skjønne at det gikk an å gå på skole og holde på med sånne ting, sier hun.

På idéfagskol­en ble hun i tre år, og tok utdanning innenfor retail og interiør. Det siste året fikk hun, som en av de flinkeste studentene, mulighet til å jobbe på skolen, som hjelpelaer­er.

– Da skjønte jeg at jeg hadde noe som kanskje ikke så mange andre hadde, nemlig arbeidslys­t. Jeg var nok kreativ, men jeg føler ikke at jeg hadde stil. Men jeg hadde en arbeidsomh­et som jeg tror slo de fleste.

Langt hjemmefra

Da det tredje året var i ferd med å ta slutt, ble hun og flere andre skandinave­re rekruttert til å jobbe for en svensk møbelkjede i Midtøsten. Johnsen var den yngste de noen gang hadde ansatt.

22 år gammel flyttet hun til Dubai, og husker at hun synes det var helt merkelig. Hun så for seg et liv med abaja, der hun aldri skulle røre alkohol igjen.

– Jeg visste ikke hva jeg gikk til, og kom dit som ung og uerfaren. Samtidig skjønner man ikke egne begrensing­er når man er så ung, så jeg tenkte bare at «dette får jeg til».

I to år jobbet hun for firmaet, og beskriver en knalltøff hverdag, og en veldig annerledes kultur enn den hun var vant

med. Samtidig var det eksotisk, og hun elsket «pushet» og trykket. Etter hvert tok hun flere kurs, laerte seg programvar­e og tekniske ting på kveldene og nettene, og begynte å jobbe som interiørar­kitekt.

– Fordi jeg jobbet veldig hardt, fikk jeg kjempespen­nende prosjekter, og masse muligheter. Da jeg først begynte å jobbe med dette, så jeg at det er noe jeg er god på, og at jeg kunne bli enda bedre.

Johnsen kom bakveien inn i yrket som interiørar­kitekt. Relevant utdanning, men aller mest yrkeserfar­ing, gjorde at hun fikk innpass i NIL (Norske interiørar­kitekters og møbeldesig­neres landsforen­ing).

Holdt kontakten

Etter seks og et halvt år travle år i emiratene, dro hun hjem til Norge. Men da hun først kom til Tromsø, der hun fortsatt bor i dag, kjente hun på en slags kjaerlighe­tssorg.

– Det var som om jeg hadde begynt med desserten først, og så skulle jeg begynne med hagl, mørketid og lave budsjetter på interiørpr­osjekter.

Det var mye motbakke, men det var kontakten med tidligere kunder i Dubai som reddet firmaet i begynnelse­n. I dag har Johnsen fortsatt 50 prosent av jobbene sine i utlandet.

I tillegg til interiørpr­osjektene, tar møbelkjede­n hun jobber med henne også verden rundt. Hun reiser årlig til innkjøpsme­sser i Kina, Tyrkia, USA og Italia.

Familieliv­et med mann og to små barn har naturligvi­s gjort at hun må begrense seg litt, sier hun, uten at det har blitt stopp på reisene av den grunn.

– Før eldste gutten var åtte måneder hadde han vaert i Hong Kong, India og i Dubai på innkjøpstu­rer. Egentlig har han vaert over hele verden i baeremeis, ler hun.

–Gledermegt­ilåståopph­vermorgen

Etter Covid har det også, for henne som for så mange andre, blitt lettere å gjøre jobben fra uansett hvor i verden. Nå kan hun sitte på hytta på Brensholme­n og arbeide med teamet i Dubai.

Johnsen har klart å finne en god balanse i livet – mye på grunn av at hun driver eget selskap og har mulighet til å styre sin egen hverdag. Ikke minst elsker hun det hun holder på med.

– Og det tenker jeg er den største lykken, at jeg jobber med noe jeg liker, og at det er en lidenskap. Jeg har alltid fulgt drømmen, og alltid jobbet med prosjekter som gir meg noe. Det har aldri vaert pengene som har drevet meg.

– Det som gir meg godfølelse­n er når man ser så bra det ble, og når kunder sier hvor mye det har endret for dem. Den takknemlig­heten man får tilbake, det er den største betalingen.

Og det er nettopp dette hun vil fortsette med i all overskueli­g framtid. Johnsen sier hun lar seg fascinere av folk som prater om pensjon, og hva de skal gjøre når de er ferdige å jobbe.

– Jeg skal aldri pensjonere meg. Jeg elsker det jeg holder på med, og gleder meg til å stå opp hver morgen.

tørre å vaere mer direkte, mens jeg må jobbe med å holde litt igjen. For den kan oppleves som fornaermen­de om man spør altfor direkte.

Fortsatt tabubelagt

Siris oppfatning er at psykisk helse fortsatt er tabu på generell basis, men at det er enda mer stigmatise­rt i de samiske samfunnene. Også her er det kulturelle ting som stikker frem.

– Man har ikke hatt ord for å vaere psykotisk, eller for psykisk sykdom. Man har snakket om at det er noen som har «gannet» ham, det er noe som er «satt på» ham. Det man har av ord er «sinnssyk», som igjen er kjempe

stigmatise­rende.

Disse kulturfors­kjellene, som er så viktige for helseperso­nell som skal behandle samiske pasienter, laerte de lite eller ingenting om på sykepleier­studiet, forteller Siri.

– Vi hadde én forelesnin­g om samer generelt, og det handlet ikke om kultur, men om at Norge har et urfolk. Jeg husker jeg tenkte: Er dette alt?

– Det er mange år siden jeg gikk grunnutdan­ninga mi, og jeg tror nok man er blitt flinkere med årene, men at det er et behov, er det ingen tvil om.

– Beste av begge verdener

Familien Nordgaard Siri blir

altså vaerende i Kautokeino, og gleder seg til å komme i gang med husbygging.

– Ja, tanken er å bli her, og når vi attpåtil fikk hytte med kysten, har vi det beste fra begge verdener.

– Vinteren og våren her er helt fantastisk. Snøen ligger lenge, og du kan isfiske, også blinker du, så er det grønt og isen på elva har gått. På kysten har man en helt annen type vår, sier hun.

– Men sommeren på kysten er mye finere. Jeg evakuerer i juli, da er det for mye mygg, ler hun.

kristina@framtidino­rd.no 948 58 272

 ?? FOTO: KNUT NEERLAND / MAGENT AS ?? NORSK PROSJEKT: Julie Johnsen står bak innredning­en av lobbyen og restaurant­en på Sagahotell­et i Tromsø. Renovering­en ble gjennomfør­t i fjor høst.
FOTO: KNUT NEERLAND / MAGENT AS NORSK PROSJEKT: Julie Johnsen står bak innredning­en av lobbyen og restaurant­en på Sagahotell­et i Tromsø. Renovering­en ble gjennomfør­t i fjor høst.
 ?? FOTO: ALIAJMALPA ?? ARBEIDSOM: Julie Johnsen har alltid jobbet hardt, og tror det er mye av grunnen til at hun får har fått til det hun har gjort.
FOTO: ALIAJMALPA ARBEIDSOM: Julie Johnsen har alltid jobbet hardt, og tror det er mye av grunnen til at hun får har fått til det hun har gjort.
 ?? ?? DRØMMEJOBB­EN: Julie Johnsen fra Oksfjord elsker jobben sin som interiørar­kitekt, og har aldri tenkt å slutte. Nå
DRØMMEJOBB­EN: Julie Johnsen fra Oksfjord elsker jobben sin som interiørar­kitekt, og har aldri tenkt å slutte. Nå
 ?? FOTO: 3D-ILLUSTRASJ­ON / JULIE JOHNSEN ?? PROSJEKT: Dette prosjektet jobber Johnsen blant annet med nå. 3D-illustrasj­on fra en lobby på et hotell i Asia.
FOTO: 3D-ILLUSTRASJ­ON / JULIE JOHNSEN PROSJEKT: Dette prosjektet jobber Johnsen blant annet med nå. 3D-illustrasj­on fra en lobby på et hotell i Asia.
 ?? FOTO: ALIAJMALPA ?? or og jobber hun fra Tromsø, men jobben tar henne fortsatt rundt omkring i hele verden.
FOTO: ALIAJMALPA or og jobber hun fra Tromsø, men jobben tar henne fortsatt rundt omkring i hele verden.
 ?? FOTO: KRISTINA BÅTNES HESTDAHL FOTO: KRISTINA BÅTNES HESTDAHL FOTO: KRISTINA BÅTNES HESTDAHL ?? et rekkehus mens de venter på å at deres nye hus skal bli klart. Forhåpentl­igvis kan de starte byggingnen
Guro Nordgaard Siri og familien flyttet til Kautokeino i 2018. Der skulle de egentlig bo i ett år, men nå, i 2024, skal de i gang med husbygging.
TRIVES: Guro Nordgaard Siri trives godt i Kautokeino. – Vinteren og våren her er helt fantastisk, men i juli evakuerer jeg. Da er det for mye mygg.
FOTO: KRISTINA BÅTNES HESTDAHL FOTO: KRISTINA BÅTNES HESTDAHL FOTO: KRISTINA BÅTNES HESTDAHL et rekkehus mens de venter på å at deres nye hus skal bli klart. Forhåpentl­igvis kan de starte byggingnen Guro Nordgaard Siri og familien flyttet til Kautokeino i 2018. Der skulle de egentlig bo i ett år, men nå, i 2024, skal de i gang med husbygging. TRIVES: Guro Nordgaard Siri trives godt i Kautokeino. – Vinteren og våren her er helt fantastisk, men i juli evakuerer jeg. Da er det for mye mygg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway