Framtid i Nord

Da Johanne flyttet hjem hadde ikke kommunen hatt tannlege på over 20 år

– Folk er kjempeglad­e for at det endelig er kommet en tannlege som faktisk blir her, sier den hjemvendte kvaenangsv­aeringen.

- KRISTINA BÅTNES HESTDAHL kristina@framtidino­rd.no

I mars i 2021 flyttet kvaenangsv­aeringen Johanne Oxlund Gjerstad hjem, sammen med barn og ektemann. Gjerstad er tannlege – og for første gang på en årrekke fikk man en fast tannlege på tannklinik­ken i Burfjord.

– Det er over 20 år siden sist det var fast tannlege her. Før jeg kom hjem var det tannklinik­ken på Sonjatun som hadde ansvar for Kvaenangen, så det har ambulert en tannlege hit 1–2 ganger i uka, forteller Gjerstad.

Nå er hun på klinikken fire dager i uka, og to av dagene har hun også selskap av tannpleier

May Britt Olsen. De andre to dagene er hun alene, men de jobber for å få flere dager med tannpleier også.

– Litt utfordrend­e

– Hvordan er det å vaere eneste tannlege i en kommune?

– Det er litt utfordrend­e, og jeg hadde ikke kommet hit som helt nyutdannet. Da jeg fullførte studiene i 2015 dro jeg til Vadsø og var der i seks år, og fikk litt erfaring på baken som er greit å ha med seg når man sitter her alene.

Tiden vi lever i gjør det likevel litt enklere å naermest ha eneansvar for en hel kommunes tenner.

– I dagens tid har vi Teams, vi har felles journalsys­tem, og overtannle­gen eller en kollega er bare en telefonsam­tale unna, sier hun.

Gjerstad legger ikke skjul på at etterslepe­t var stort da hun begynte i jobben.

– Ja, du kan jo tenke deg når det ikke har vaert fast tannlege her på over 20 år, humrer hun.

– Kommer i mål

Hun forklarer at den offentlige tannhelset­jenesten har ansvar for det de kaller «prioritert klientell», som inkluderer både barn, unge voksne, eldre, psykiatri og rus. Det er de som står først i køen, og når det bare har vaert tannlege i Burfjord en til to dager i uka, har det ikke vaert mye rom for en «vanlig voksen».

– Problemet med etterslepe­t er ikke løst i en fei. Man har de prioritert­e gruppene som kommer først uansett, så kommer «vanlige voksne» etter det. Også er det jo bare meg, det er ingen andre, sier hun.

– Det å si nei, og at det er ventetid, oppleves noen ganger litt stressende, innrømmer hun, selv om de aller fleste har forståelse for det.

Heldigvis begynner hun å se at de tar inn noe av etterslepe­t som har vaert – og det til tross for at det egentlig bare har vaert normal drift på tannklinik­ken siden september i fjor. Siden hun kom hjem har nemlig Gjerstad fått et barn, og har derfor vaert ute i permisjon, og de har pusset opp hele klinikken.

– Men jeg har statistikk å forholde meg til, og en årsplan, og det ser ut til at vi kommer godt i mål, hvert fall med de prioritert­e gruppene.

Glade kvaenangsv­aeringer

Gjerstad er uansett klar på at hun er flyttet hjem for å bli – og at familien ikke har noen planer om å dra noe sted. Det er godt nytt for kvaenangsv­aeringene, som har vaert sjeleglade for å ha en tannlege på plass igjen.

– Det har vaert bare positiv respons. Folk er kjempeglad­e for at det endelig er kommet en tannlege som faktisk blir her, selv om det kanskje er et lite skår i gleden at det er litt ventetid.

Hun spøker med at hun kanskje allerede nå må begynne å rekruttere unge kvaenangsv­aeringer til tannlegeyr­ket, slik at noen kan ta over stafettpin­nen den dagen hun er ferdig. Men så er det ikke bare spøk likevel:

– Vi er på vei inn i en ganske utfordrend­e tid. De som blir eldre nå, eldes med egne tenner, mens veldig mange eldre i dag har gebiss.

– Det kommer til å bli mer behov, det vil bli mer krevende, og mer komplisert­e behandling­er, som krever vedlikehol­d. Det jobbes opp mot allerede nå, men vi blir ikke arbeidsled­ige med det første.

 ?? FOTO: KRISTINA BÅTNES HESTDAHL ?? DUO: Tannlege Johanne Oxlund Gjerstad er den første faste tannlegen i Kvaenangen på over 20 år. Her sammen med kollega og tannpleier May Britt Olsen, som har jobbet på tannklinik­ken i Burfjord siden 1986, altså i nesten 40 år.
FOTO: KRISTINA BÅTNES HESTDAHL DUO: Tannlege Johanne Oxlund Gjerstad er den første faste tannlegen i Kvaenangen på over 20 år. Her sammen med kollega og tannpleier May Britt Olsen, som har jobbet på tannklinik­ken i Burfjord siden 1986, altså i nesten 40 år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway