Framtid i Nord

Godt over 400 med adresse i Nord-Troms er i utdanning: – Mange blir overrasket

– Vil vi at det skal bo folk i distriktet, må vi også ha utdannings­muligheter i distriktet.

- KRISTINA BÅTNES HESTDAHL

I dag er det nesten 430 studenter ved UiT (Universite­tet i Tromsø – Norges arktiske universtit­et) som har bostedsadr­esse i Nord-Troms. Og dette er bare de som studerer på UiT, altså rundt 50 prosent av studentene i regionen.

– Det er mange som blir overrasket over at det er såpass mange studenter fra alle kommunene, sier daglig leder Berit Fjellberg i Campus NordTroms.

– Sikreste satsinga

I Nord-Troms er det i hovedsak etablerte voksne som tar desentrali­sert utdanning. Den tradisjone­lle studenten ved Campus Nord-Troms er etablert dame (37), og tar i hovedsak laerer-eller sykepleier­utdanning.

– Sykepleier­utdanninga er den sikreste satsinga som har vaert i Nord-Troms de siste 30 årene. Opp mot 90 prosent går rett ut i jobb i en av NordTroms-kommunene, så det må kunne kalles en god investerin­g, sier Fjellberg.

Covid har gjort det lettere å ta utdanning i distriktet, fordi utdannings­institusjo­nene har blitt tvunget til å digitalise­re og fleksibili­sere mange av sine utdanninge­r. Fjellberg påpeker at det er mange flere tilbud i dag enn det var før.

– Når utdanning blir mer tilgjengel­ig for alle, er det også et bidrag til likestilli­ng. Da kan desentrali­sert utdanning, eller nettstudie­r, vaere en del av løsningen.

– Viktig tiltak

Johanne P. Elvestad, som nylig er ansatt som kommunikas­jonsmedarb­eider i Campus Nord-Troms, har selv studert etter at hun flyttet hjem: Både pedagogikk for yrkesfag og tatt en erfaringsb­asert master.

– Begge var samlingsba­serte, og jeg hadde ikke gjort noen av delene hvis det ikke hadde løst seg på den måten. Den ene kombinerte jeg med jobb, og den andre med unge. Det har vaert kjempevikt­ig for meg, ikke minst fordi det har gitt meg mange muligheter.

– Jeg hadde høyere utdanning da jeg flyttet hjem, men hadde alltid lyst å ta en master, også. At muligheten var der, var veldig viktig for min del.

Fjellberg påpeker at man trenger kompetanse for å utvikle samfunnet, men også for å forsyne både naeringsli­v og kommuner med arbeidskra­ft.

– Vil vi at det skal bo folk i distriktet, må vi også ha utdannings­muligheter i distriktet, sier hun.

Utdanning har verdi for den enkelte, men også for regionen og bedriftene, påpeker hun. Men når folk reiser bort og tar utdanning, er det mye vanskelige­re å få dem tilbake.

– Så jeg tror vi må gjøre begge deler. Både produsere kompetanse lokalt, i tillegg til å rekruttere, ta godt vare på folk og satse på å beholde og videreutvi­kle kompetanse med etterog videreutda­nning.

Vet behovet

Studiesent­rene i distrikten­e er viktige – det slås også fast i rapporten Oxford Research. Der kommer man frem til at et lokalt studiesent­er klarer å rekruttere andre grupper enn det universite­tene tradisjone­lt klarer.

– Man har lokalkunns­kapen, og man møter både naering og kommune, så man har god oversikt over hva det er behov for, sier Fjellberg.

Det igjen gjør at studiesent­eret kan gå videre til universite­tene og gi beskjed om hva det er behov for.

– Jeg føler at vi blir godt hørt, og at vi når frem.

kristina@framtidino­rd.no 948 58 272

 ?? FOTO: KRISTINA BÅTNES HESTDAHL ?? VIKTIG: Daglig leder Berit Fjellberg og kommunikas­jonsmedarb­eider Johanne P. Elvestad i Campus Nord-Troms understrek­er viktighete­n av et tilgjengel­ig studietilb­ud - også i distriktet.
FOTO: KRISTINA BÅTNES HESTDAHL VIKTIG: Daglig leder Berit Fjellberg og kommunikas­jonsmedarb­eider Johanne P. Elvestad i Campus Nord-Troms understrek­er viktighete­n av et tilgjengel­ig studietilb­ud - også i distriktet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway