Framtid i Nord

– Man må ikke vaere redd for å si ja

Vera Irene Henriksen fra Skjervøy vet hva det vil si å gå gradene i en bedrift - nå slår hun et slag for damene. – Stol på kompetanse­n din, og si ja til ting.

- KRISTINA BÅTNES HESTDAHL

I 2022 hadde Amfi Alta for første gang en omsetning på over en milliard kroner, og året etter økte det ytterliger­e.

Som øverste leder i milliardbe­driften sitter skjervøyva­eringen Vera Irene Henriksen. Men da hun flyttet til Alta i 1996, var det overhodet ikke der hun trodde hun skulle enda opp.

Tok en vending

Den da 21 år gamle Henriksen flyttet nemlig til nordlysbye­n for å gå på laererskol­en. Alta skulle vaere en mellomstas­jon for den ambisiøse skjervøyva­eringen, før hun skulle ut verden, og finne ut hva den ville med henne.

Helt sånn ble det ikke. Året hun var ferdig med laererskol­en, fikk hun også barn, så i stedet for å gå ut i den store verden, gikk hun rett ut i barselperm­isjon.

– Siden jeg kom rett fra studier, hadde jeg ingen inntekt under permisjone­n. Da var det ikke lett å få seg jobb som laerer, så jeg var ganske desperat og bare nødt til å finne på noe for å få en inntekt, forteller hun.

Jobb fikk hun – som assisteren­de butikksjef på en av butikkene på det som da het Alta storsenter. Kort tid senere fikk hun anledning til å vaere butikksjef, og det året skapte teamet gode resultater.

Henriksen forteller at det da var en mølle som begynte å gå.

– Jeg syntes det var gøy, og laerte masse nytt. Det er en veldig sosial jobb, og jeg trives veldig godt, både med å drive et team, men også kundemøtet synes jeg er artig.

Hun fikk jobb som butikksjef i en av de andre butikkene på senteret, før det i 2009 var klart for utvidelse. Alta storsenter ble Amfi Alta, og det åpnet seg en stilling som markedskoo­rdinator i administra­sjonen.

– Den hadde jeg veldig lyst på, sier Henriksen, som da hadde jobbet mye med marked i butikkene, og syntes det var veldig interessan­t.

Gått gradene

Jobben fikk hun, og siden har hun vaert med på å vinne «Årets kjøpesente­r» i 2011, gått fra å jobbe aller mest på print, til å jobbe aller mest digitalt. Ikke minst ble hun assisteren­de senterlede­r, før hun i 2022 ble senterlede­r, og satt med øverste ansvar.

– Det har vaert en reise, fastslår hun.

– Hadde noen spurt meg mens jeg var markedskoo­rdinator, om jeg skulle bli senterlede­r, ville jeg sagt nei, og grunnen er at det er et stort ansvar. Bygget her huser nesten 500 ansatte og 70 leietakere, det er som en liten bygd å regne. Du skal forvalte alt fra leietakere og deres behov, du skal forvalte bygget på en bra

måte, samtidig som du er leder for et team i administra­sjonen, men også en ledertype for alle butikkene og ansatte som er på senteret.

Hun følte seg ikke kompetent nok, sier hun, men at hun laerte mye på den reisen hun har vaert med på over tid – ikke minst å tørre å ta større plass.

– Så blir man jo mer kompetent,

og jo mer kompetent man blir, jo tryggere blir man. Så når det kom på banen, og muligheten var der, så var det en selvfølge for meg. Men man må tørre å ta den plassen, og ikke vaere redd for å si ja til ting, og man er nødt til å stole på sin egen kompetanse.

– Kan ikke ta Skjervøy ut av jenta

Både Alta som by, og Amfi Alta har opplevd en enorm utvikling de siste årene. Teamet Henriksen har vaert en del, og ledet siden 2022, har klart å øke omsetninge­n hvert eneste år fra åpningen i 2009.

– Det er fantastisk. Alle de som jobber her gjør at vi klarer å skape de resultaten­e, og jeg er stolt over måten vi har klart

å få det til sammen og at vi klarer å løfte oss hvert eneste år. Det er mange strategisk­e tankesett og planer som ligger bak, men den aller viktigste ressursen er de som jobber her.

Skjervøyva­eringen treffer ofte både hjembygdin­ger og andre nordtromsi­nger på handletur i Alta, og det er hun glad for. Det betyr at de har lykkes med sitt mål om å vaere en handelsdes­tinasjon for både Nord-Troms og for Vest-Finnmark.

Kystkultur­en og verdiene hun har fått med seg fra oppveksten på Skjervøy er hun veldig glad for – og dem har hun alltid med seg. Den fandenivol­dske tøffheten, og vissheten at om du har lyst å gjøre noe ut av livet ditt, så må du jobbe for det.

– Du kan ta jenta ut av Skjervøy, men ikke Skjervøy ut av jenta. Oppveksten min på Skjervøy, med de vennene jeg hadde, og det lille, kompakte livet, det setter jeg veldig stor pris på. Det var en trygg og god oppvekst, og det har alltid vaert noen rundt deg som har sett deg. Jeg vet mange har heiet på meg på veien, og det er jeg veldig glad for. Jeg ville ikke hatt noen annen bakgrunn enn den jeg har.

Henriksen vil også slå et slag for alle damene.

– Ikke vaer redd for å ta plass! Stol på kompetanse­n din, og si ja til ting. Det verste som kan skje er at det går gaerent, men det er ikke verdens undergang, det heller. Jeg har gjort mange ting som har gått gaerent, både profesjone­lt og privat, men faktisk er det de tingene jeg har laert aller mest av, og jeg ville ikke vaert dem foruten.

 ?? ??
 ?? ?? SENTERLEDE­R: Vera Irene Henriksen fra Skjervøy er senterlede­r på Amfi Alta. I 2023 hadde senteret en omsetnin
SENTERLEDE­R: Vera Irene Henriksen fra Skjervøy er senterlede­r på Amfi Alta. I 2023 hadde senteret en omsetnin
 ?? FOTO: KRISTINA BÅTNES HESTDAHL ??
FOTO: KRISTINA BÅTNES HESTDAHL

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway