Framtid i Nord

De samler inn penger til kvinner i krig: – Israels angrep skåner ingen

Det er anslått at det er 50.000 gravide kvinner i Gaza – og nødhjelpa rekker ikke frem.

- KRISTINA BÅTNES HESTDAHL

Siden Spleisen ble åpnet har disse damene, i skrivende stund, samlet inn naer 13.000 kroner. «Vaimovoima! Nordreisa i solidarite­t med kvinner i Gaza» er navnet innsamling­en har fått.

– Vaimovoima er et kvensk begrep som beskriver kvinners indre styrke, og vi i Nordreisa vil mobilisere den styrken i solidarite­t med våre søstre i Gaza.

Det sier aksjonsgru­ppa, som består av Malin Vollstad, Johanne Elvestad, Marianne Bilden, Karoline With og Margit Giaever Marvik.

– Skåner ingen

De sier at man siden oktober har sett at Palestina legges til grunne. Okkupasjon­en hindrer nødhjelp til å nå frem til 1,7 millioner internt fordrevne palestiner­e, og over halvparten av disse er barn.

I tillegg anslår FN at det er 50.000 gravide kvinner i Gaza, og det skjer 180 fødsler hver dag.

– Israels angrep skåner ingen. Det er akutt behov for mer legehjelp, medisiner og medisinsk utstyr, sier Bilden.

Damene påpeker at også krigen i Ukraina fortsetter, og at kvinners forhold blir verrre.

– Seksualise­rt vold og brutal utnyttelse av kvinner på flykt følger alle kriger, og vi glemmer ikke de som forsvinner ut av nyhetsbild­et, sier With.

De er klare på at feministis­k solidarite­t er å huske – og jobbe videre for en fred som ikke undertrykk­er. Fra Nordreisa vil de markere sin støtte til kvinner også i Iran, Syria, Sør-Sudan og alle andre som mister liv og leveår i voldelige maktkamper.

Samles 8. mars

Pengene de samler inn går til Plan Norge. Nettopp den organisasj­onen ble valgt fordi de jobber med nødhjelp for alle, og fordi de jobber strategisk for å nå kvinner og barn. Spleisen avsluttes med et arrangemen­t på Luggeføre på kvelden 8. mars.

– Når vi møtes der avslutter vi innsamling­en, og tar oss tid til å vaere samlet og forteller hverandre om det vi ser, leser, laerer og opplever som kvinner i verden i dag, sier Vollstad.

Der blir det både ordstyrer og appellante­r.

I tillegg til markeringe­n på Luggeføre, skal Husflidsla­get tidligere på kvelden arrangere temakveld om «Kvinner i solidarite­t og protest – et feministis­k perspektiv på håndarbeid» på Solvoll.

– Vi tenker at det å samle oss og markere dager som 8. mars er en viktig handling. Det er så lett å føle at vi er isolerte og nytteløse, men når vi tar oss tid til å vaere sammen, gjør vi faktisk noe håndfast. Da lager vi det fellesskap­et som trengs for å møte store utfordring­er, avslutter Elvestad.

kristina@framtidino­rd.n 948 58 272

 ?? FOTO: KRISTINA BÅTNES HESTDAHL ?? AKSJONSGRU­PPA: Malin Vollstad, Karoline With, Johanne P. Elvestad, Marianne Bilden og Margit Giaever Marvik står bak innsamling­saksjonen til kvinner i Gaza. Sistnevnte hadde ikke mulighet å vaere med da bildet ble tatt.
FOTO: KRISTINA BÅTNES HESTDAHL AKSJONSGRU­PPA: Malin Vollstad, Karoline With, Johanne P. Elvestad, Marianne Bilden og Margit Giaever Marvik står bak innsamling­saksjonen til kvinner i Gaza. Sistnevnte hadde ikke mulighet å vaere med da bildet ble tatt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway