Framtid i Nord

Flere kvinner enn – Hvor blir det av ma

-

– Er de kanskje ikke så tøffe som de vil ha det til, ler Skjervøy-damene.

Søndag formiddag har fire damer fra isbadegrup­pa på Skjervøy samlet seg. Her skal ukas isbad gjennomfør­es – i Sandvågen, som alltid.

Her har damene badet mange ganger mens turistene står rundt og filmer, roper «you’re crazy» og heier.

De er en gjeng på rundt elleve stykker, som siden i fjor sommer har badet regelmessi­g i det kalde havet på Skjervøy.

– Vi har ikke noen fast dag, men vi har en gruppe på messenger. De som kommer, de kommer, og så lenge det er mer enn én, så er det greit, forteller damene.

– Er de ikke så tøffe?

Gruppa består utelukkend­e av

nettopp damer – men akkurat det er ikke så uvanlig, i hvert fall ikke om man skal tro statistikk­en.

Tall fra Ipsos, på bestilling fra Norsk Friluftsli­v, viser nemlig at det er kvinner, og saerlig de i Nord-Norge som kaster seg på badetrende­n.

Ifølge undersøkel­sen fra 2022 hadde syv prosent av damene isbadet den vinteren. Blant menn var det fire prosent som

hadde vaert i vannet.

– Hvor blir det av mannfolka? Er de kanskje ikke så tøffe som de vil ha det til, ler skjervøyda­mene.

– Fin utfordring

De er klare på at isbadingen, i tillegg til at den gir masse energi og er bra for blodsirkul­asjonen, er veldig sosial.

– Vi har hatt bål her, også, forteller Sandra Slotnes.

Hun synes i tillegg opplevelse­n er utfordrend­e, og ikke minst veldig deilig etterpå.

– Det er fint å utfordre seg selv litt, at man kan gjøre ting man ikke tror man klarer. Men det er best etterpå. Etter neglebiten har satt seg, ler hun.

KRISTINA BÅTNES HESTDAHL kristina@framtidino­rd.no

948 58 272

 ?? FOTO: KRISTINA BÅTNES HESTDAHL ?? FAST GJENG: Rundt omkring i Nord-Troms har det dukket opp flere isbadegrup­per, som denne på Skjervøy. Her er det Bente Slotnes Volden, Bente Slotnes, Sandra Slotnes og Anja Båtnes som tar seg et bad i den tre grader varme sjøen.
FOTO: KRISTINA BÅTNES HESTDAHL FAST GJENG: Rundt omkring i Nord-Troms har det dukket opp flere isbadegrup­per, som denne på Skjervøy. Her er det Bente Slotnes Volden, Bente Slotnes, Sandra Slotnes og Anja Båtnes som tar seg et bad i den tre grader varme sjøen.
 ?? ??
 ?? FOTO: KRISTINA BÅTNES HESTDAHL ?? SOSIALT: De er på det meste elleve stykker, men ikke alle har alltid mulighet til å vaere med. – Men vi drar så lenge det er mer enn én, forteller gjengen, som også har fyrt bål før de bader.
FOTO: KRISTINA BÅTNES HESTDAHL SOSIALT: De er på det meste elleve stykker, men ikke alle har alltid mulighet til å vaere med. – Men vi drar så lenge det er mer enn én, forteller gjengen, som også har fyrt bål før de bader.
 ?? FOTO: KRISTINA BÅTNES HESTDAHL ?? KORTE TURER: De blir ikke lenge i vannet, kun til de får kontroll på pusten. Men noen ganger blir det mer enn en tur. – Jeg synes ofte gang nummer to er lettere, sier Sandra.
FOTO: KRISTINA BÅTNES HESTDAHL KORTE TURER: De blir ikke lenge i vannet, kun til de får kontroll på pusten. Men noen ganger blir det mer enn en tur. – Jeg synes ofte gang nummer to er lettere, sier Sandra.
 ?? FOTO: KRISTINA BÅTNES HESTDAHL ?? BESTEMT: Man må vaere bestemt når man skal uti vannet, forteller de. – Det har vi sagt fra første gang. Man må ikke rope og skrike, man må bare gå.
FOTO: KRISTINA BÅTNES HESTDAHL BESTEMT: Man må vaere bestemt når man skal uti vannet, forteller de. – Det har vi sagt fra første gang. Man må ikke rope og skrike, man må bare gå.
 ?? FOTO: KRISTINA BÅTNES HESTDAHL ?? GODT ETTERPÅ: Sandra Slotnes, Bente Slotnes, Bente Slotnes Volden og Anja Båtnes har akkurat gjennomfør­t ukas isbad.
FOTO: KRISTINA BÅTNES HESTDAHL GODT ETTERPÅ: Sandra Slotnes, Bente Slotnes, Bente Slotnes Volden og Anja Båtnes har akkurat gjennomfør­t ukas isbad.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway